10 simptome care nu trebuie ignorate la copil – pe parcursul cresterii si dezvoltarii, copilul prezinta diverse semne si simptome.
Acestea pot sa sugereze o anumita afectiune medicala.
In functie de severitatea acestor, recunoasterea de catre parinti a acestor simptome poate grabi diagnosticul si inclusiv prognosticul patologiei.
Iata cateva semne dintre cele mai frecvent intalnite, relativ usor de observat de catre parinti:
1. CIANOZA BUZELOR
Cianoza buzelor sau coloratia albastruie in jurul guritei, ce apare mai frecvent la sugar, este un semn ca acesta prezinta dificultati de respiratie.
Nu are suficiente rezerve de oxigen, reprezentand o urgenta medicala.
Ca si cauze mentionam diferite boli respiratorii acute sau cronice, refluxul gastro-esofagian, malformatiile cardiace.
Dar poate fi si aspirarea diferitelor alimente (lapte, seminte, coji) si obiecte (componente de jucarii etc.)
2. RESPIRATIE DIFICILA
Respiratia rapida (peste 40-60 respiratii/minut), pauzele respiratorii prea lungi sau respiratia rara, sacadata.
Insotite de simptome precum modificarea culoarii tegumentelor, cianoza buzelor, stare generala influentata, pot sugera o afectiune respiratorie.
De asemenea pot sugera o afectiune cardiaca sau infectioasa.
O respiratie zgomotoasa, sub forma de „harait”, stridor (sunet aspru, ascutit in timpul inspirului).
Wheezing (sunet asemanator suieratului, auzit in timpul expirului), toate reprezinta de asemenea o urgenta medicala.
Sunt intalnite in laringite, bronsiolite, astm bronsic, pneumonii, malformatii ale cailor respiratorii sau aspiratia de corp strain.
3. FEBRA
Daca copilul este fierbinte si termometrul indica peste 38°C, la majoritatea parintilor primul instinct este de a merge la medic cat de repede posibil.
Acest lucru nu este necesar in fiecare situatie. Trebuie urmarita cu atentie starea copilului si nu valoarea temperaturii.
Valorile temperaturii de peste 38-38.5°C intrarectal la un nou-nascut sau la sugar trebuie insa investigate in detaliu deoarece la aceasta varsta evolutia este imprevizibila si trebuie decelata cauza febrei.
Sugarul poate asocia febra atat in perioada eruptiilor dentare, cat si in cadrul unei infectii bacteriene sau virale.
In aceste situatii trebuie mai intai exclusa supraincalzirea copilului cauzata de mediul ambiant (copil expus la soare timp indelungat, imbracat excesiv, temperatura camerei mai mare de 22°C sau o atmosfera ambientala uscata ).
Febra este raspunsul organismului impotriva infectiei, ceea ce inseamna ca sistemul imun de aparare functioneaza.
Vorbim de febra la valori ale temperaturii de 38°C sau mai mult.
Se poate administra medicatie speciala pentru combaterea febrei (Ibuprofen, Paracetamol, Algocalmin), dar in doze corespunzatoare greutatii fiecarui copil si doar daca este necesara.
Scaderea febrei nu combate infectia care a produs febra, doar reduce febra temporar.
Daca copilul se simte bine, mananca, se hidrateaza, nu este obligatoriu sa fie vazut urgent de catre medic.
Majoritatea episoadelor de febra nu reprezinta urgenta medicala si mai pot astepta pana cand medicul de familie/ pediatrul vor fii prezenti la cabinet.
Totusi, daca febra persista peste 48-72 ore, este indicat un consult de specialitate.
4. TEGUMENTE ICTERICE (GALBENE)
Nu toate icterele sunt severe, unele vor disparea de la sine. Este bine-cunoscut icterul fiziologic prezentat de nou-nascut in maternitate, care apare in ziua 2-3 de viata si dispare sau scade in intensitate de la sine in 1-2 saptamani.
Acesta este cauzat de imaturitatea ficatului de a metaboliza bilirubina.
Valorile mari ale bilirubinei, componenta responsabila de coloratia galbena a tegumentului, pot cauza leziuni cerebrale.
Alimentatia la san nu se intrerupe deoarece contribuie la eliminarea pigmentului.
Alteori insa este nevoie de expunerea la radiatiile ultraviolete (fototerapie) sau chiar transfuzii de sange.
Accentuarea icterului dupa iesirea din maternitate, in loc de disparitia treptata a acestuia, necesita investigarea functiei hepatice si alte explorari de specialitate (ecografie, CT, RMN).
Daca icterul este insotit de scaune decolorate, albe si de urini inchise la culoare, acesta reprezinta un motiv in plus de a consulta medicul deoarece sugereaza o afectiune a ficatului, care cu cat este diagnosticata mai repede, prezinta un prognostic mai bun.
5. DESHIDRATAREA
Fie ca este vorba de supraincalzire, varsaturi multiple, scaune diareice, refuzul lichidelor si mancarii din diferite cauze.
Sugarul si copiii mici prezinta un risc crescut de deshidratare deoarece pierd foarte usor apa si mineralele din organism.
Mentionam cateva simptome care indica deshidratarea severa: buzele, limba sau tegumentele uscate, ochii infundati in orbita, fontanela deprimata.
De asemenea, letargie, somnolenta, urina concentrata, inchisa la culoare sau o cantitate scazuta de urina eliminata etc.
Cu cat varsta copilului este mai mica, riscul de deshidratare este mai mare. Tratamentul consta in administrarea de lichide pe gurita in cantitati mici si frecvente.
In general cu lapte de mama pana la varsta de 6 luni (apa sau ceaiul nu sunt necesare la aceasta varsta).
Daca copilul refuza chiar si lichidele, cel mai probabil va fi necesara rehidratarea parenterala. Adica administrarea de solutii de glucoza si electroliti in perfuzie pe cale venoasa.
6. VARSATURI REPETATE
Copiii varsa deseori, din diverse motive, fie secundar unui acces de tuse mai puternic, plansului accentuat sau alimentatiei in exces.
Varsatura difera de regurgitatie, care reprezinta intoarcerea alimentelor nedigerate inapoi in gurita fara forta si fara a cauza disconfort copilului.
Regurgitatia este frecvent intalnita la sugarul mai mic de 4-5 luni, care este alimentat exclusiv cu lapte de mama sau lapte praf si este cauzata de inchiderea incompleta a cardiei, sfincterul care face legatura intre esofag si stomac.
Varsaturile repetate, fara a se reusi alimentatia sugarului, au ca si consecinta deshidratarea copilului.
Daca varsaturile contin un lichid verzui (bila) sau maroniu (sange), acesta reprezinta un motiv in plus de a solicita consultul medical.
Lichidul verzui poate indica faptul ca exista un blocaj intestinal, iar varsaturile cu striuri maronii indica o sangerare.
Varsatura aparuta dupa un traumatism local (la nivelul capului, toracelui sau abdomenului) reprezinta de asemenea o urgenta.
7. CEFALEEA (DUREREA DE CAP)
Cum putem face diferenta intre o durere de cap care trebuie sa fie imediat investigata de doctor si una care poate fii trecuta cu vederea?
Cefaleea poate fii provocata frecvent de o viroza respiratorie sau de contractura muschilor scalpului in urma oboselii si stresului;
O cefalee usoara cedeaza dupa odihna, somn sau medicatie speciala impotriva durerii.
Daca durerea de cap apare frecvent sau persista cateva ore, este foarte intensa, astfel incat copilul refuza mancarea, joaca, TV-ul, aceasta necesita analize sanguine, consult neurologic, ORL, chiar si examinari imagistice (CT, RMN).
O cefalee insotita de simptome neurologice precum confuzie, somnolenta, vedere incetosata, tulburari de echilibru, la care se adauga febra, varsaturi sau eruptie cutanata, poate sa sugereze o meningita, care este o urgenta medicala.
8. ERUPTIA CUTANATA GENERALIZATA
Eruptia la nivelul unui picior sau a mainii nu reprezinta o urgenta medicala. Dar daca eruptia se extinde pe intregul corp, aceasta trebuie evaluata, chiar si de parinte.
O leziune care dispare la apasare si apoi reapare lent la ridicarea degetului, nu reprezinta motiv imediat de ingrijorare.
Insa daca leziunea respectiva nu dispare la manevra respectiva, poate sa fie vorba de petesii/purpura si sa reprezinte o urgenta in cadrul meningitei sau sepsisului, in special daca e insotita de febra.
Aceste leziuni pot aparea si la nivelul fetei dupa efortul de tuse sau varsatura, deci nu reprezinta de fiecare data un semn de gravitate, mai ales localizat intr-o singura zona.
Tumefactia buzelor sau a oricarei zone a fetei reprezinta o urgenta medicala deoarece apare in alergiile severe, asa-numita reactie anafilactica, care poate sa evolueze cu afectarea limbii sau a laringelui si sa produca tulburari de respiratie.
9. DUREREA ABDOMINALA
Daca este insotita de diaree sau varsaturi multiple, poate produce deshidratare. In situatia in care gradul de deshidratare este usor, solutiile de rehidratare orala o pot combate.
In cazul in care evolutia copilului este nefavorabila, acesta continua sa aiba simptome: sa verse, prezinta scaune diareice, urineaza putin si nu se simte bine, se recomanda consult medical, de cele mai multe ori necesitand rehidratare si terapie intravenoasa.
Durerea abdominala aparuta dupa un traumatism local sau cea insotita de febra si varsaturi, cu imposibilitatea atingerii abdomenului, reprezinta o urgenta chirurgicala in cadrul careia trebuie evaluata necesitatea interventiei chirurgicale.
10. REDOAREA CEFEI
Rigiditatea gatului poate fii un semn intalnit in meningite, de aceea multi parinti se pot panica daca copilul lor prezinta acest semn.
Insa o rigiditate izolata, fara alte simptome asociate, are o cauza musculara de cele mai multe ori.
Aspectul de “gat intepenit” poate aparea de asemenea secundar traumatismelor locale sau in cadrul unei infectii respiratorii superioare (angina, amigdalita, otita).
Daca aceasta e insotita de febra, sensibilitate la lumina, durere de cap, varsaturi, somnolenta, trebuie exclusa mai intai o infectie localizata cerebral (meningita, encefalita).
Cand copilul pare mai bolnav decat a fost vreodata, cand exista indoieli de ordin medical din partea parintilor, cel mai indicat este sfatul unui medic.