Studiul iTech Transilvania: 1 din 25 de clujeni lucrează în IT

WebCirca 14.000 de companii IT îşi desfăşoară, în prezent, activitatea în România, iar aproximativ 9% dintre ele sunt localizate în Cluj-Napoca, arată cel mai recent studiu referitor la industria IT naţională, realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES, cea mai mare organizaţie creată pentru industria IT&C locală.

Potrivit studiului, toate companiile care activează pe nişa de IT şi tehnologie din România au generat, în 2014, venituri cumulate de 4 mld. euro şi oferă locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajaţi. Acestora li se alătură specialiștii PFA, numărul lor ridicându-se la circa 17.000 în 2014, la nivelul întregii țări.

Studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES, realizat în baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, pe un eşantion de 393 reprezentanţi ai celor mai mari companii de profil din ţară, arată că judeţul Cluj se află pe locul 2 în topul regiunilor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 9% din totalul lor. De asemenea, Cluj-Napoca are cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.

Datele analizate de Clusterul iTech Transilvania by ARIES relevă şi zonele cu cei mai mari angajatori din ţară, Clujul şi Bucureştiul având un număr egal de companii cu peste 1.000 de angajaţi.

Web„Sectorul IT este cel mai mare generator de business şi locuri de muncă din România. Ţinând cont de interesul companiilor străine pentru serviciile de IT de aici, estimăm că acest sector va continua să crească, iar companiile de profil se vor regăsi între angajatorii de top din ţară. Aşteptarea noastră este ca numărul angajaţilor direcţi, altături de cei care colaborează în regim PFA să depăşească 100.000 de specialişti IT la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 în decembrie 2014”, a declarat Voicu Oprean, preşedinte ARIES Transilvania.

Cifra de afaceri însumată a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei în 2014 (circa 4 miliarde euro), în creştere cu 26% faţă de 2013. Din totalul acestor venituri, 11% au fost realizate de companiile localizate în Cluj (11%).

Profil de angajat în IT-ul românesc: Un sfert sunt seniori. Cât câştigă?

WebReferitor la remuneraţiile din IT-ul românesc, salariul mediu net la jumătatea anului 2015, declarat de către reprezentanţii companiilor în cadrul studiului, este de circa 2.600 lei. Peste jumătate dintre companiile participante la studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES (54%) au operat sau urmează să opereze creşteri salariale, până la finele anului, cu aproximativ 16%.

Beneficiile oferite în cea mai mare proporţie de către firmele de IT din România sunt trainingurile şi bonusurile de Sărbători sau vacanţă (aproximativ 58%), bonusurile de performanţă (55%) şi evenimentele dedicate angajaţilor (51%). De asemenea, angajaţii primesc, în proporţie ridicată, sprijin financiar pentru evenimente deosebite în familie, asigurări medicale, dar şi tichete de masă.

Despre Clusterul iTechTransilvania by ARIES
iTech Transilvania, clusterul pentru formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate si sprijinirea inovarii, a fost constituit în regiunea Nord-Vest a României, având printre membrii săi organizaţii din judeţele Cluj, Bihor, Bistrita-Nasaud, Satu Mare.

WebClusterul are in prezent peste 50 membri (IMM-uri, două universităţi clujene, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi asociaţii nonprofit).
Clusterul iTech Transilvania îşi propune formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate si sprijinirea inovarii în regiunea de dezvoltare Nord-Vest, respectiv în zonele metropolitane din Cluj-Napoca şi Oradea.

Despre ARIES Transilvania

WebARIES este Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software, cea mai mare şi influentă organizație creată pentru industria IT&C din România, cu 4 filiale zonale la: Timișoara, Brașov, Cluj și Craiova.

Prin intermediul filialei ARIES Transilvania, membrii îşi propun să dinamizeze activitatea în această zonă, să se implice în activităţile referitoare la sectorul IT, să stabilească o colaborare mai bună între firmele de profil, pentru promovarea intereselor locale pe plan naţional şi internaţional, pentru accesarea fondurilor disponibile în cadrul diverselor programe de finanţare.

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj