Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Cluj, are o tradiţie de mai mulţi ani în organizarea unor tabere de creaţie de excepţie, în mai multe domenii artistice. Astfel, de notorietate sunt Tabăra naţională de iconografie dela Voivodeni, ajunsă la a VI-a ediţie, Tabăra de arte plastice „SalinArt” de la Turda, Tabăra de creaţie de la Cheile Turzii şi Tabăra de creaţie muzicală Leghia – ediţiile de iarnă şi toamnă.
În această săptămână, până vineri, 11 septembrie, se află în plină desfăşurare ediţia de toamnă a Taberei de creaţie muzicale de la Leghia, dedicată tinerilor interpreţi de muzică uşoară şi populară ai şcolii. Referitor la eveniment, Vasile Corpodean, managerul Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” a declarat:
„În ultimii trei ani amdezvoltat mai multe tabere muzicale, şi în fiecare dintre ele pregătim câte un spectacol de excepţie. Am realizat faptul – şi chiar cursanţiine-au mărturisit acest lucru – că, datorită intensităţii pregătirilor, constând în trei repetiţii pe zi, într-o săptămână de tabără aceştia acumulează cunoştinţe practice cât într-un semestru de cursuri, şi de aceea am optat pentru această variantă. Astfel, tabăra muzicală de laLeghia, destinată cursanţilor de muzică uşoară şi şi populară ai şcoliinoastre a ajuns deja la cea de-a patra ediţie.”
Tabăra din acest an reuneşte douăzeci şi doi de tineri aspiranţi la statutul de solist de muzică uşoară sau populară (câte unsprezece la fiecare gen muzical) coordonaţi de către managerul instituţiei, Vasile Corpodean, directorul adjunct al şcolii, Marius Moldovan şi de experţii Ana Strîmturean, Marina Maria Simionescu, Lacko Tűnde, Dorin Mircea Simionescu. Un rol esenţial pentru reuşita activităţilor îl are taraful „Vatră de Dor”, coordonat de Iancu Pop şi de trupa de acompaniament „Recovered”, coordonată de Rareş Suciu. În programul taberei tinerii evoluează, ca-ntr-un spectacol live, punându-şi la punct piesele care vor constitui programul artistic al spectacolului de deschidere al anului educaţional, dar şi materialul pe care-l vor prezenta pe parcursul anului în diversele competiţii, naţionale, de gen.
„E o punere în practică a principiului şcolii de a face muzică în prezenţa şi cu ajutorul instrumentelor muzicale, lucru care este foarte dificil – dar care ne oferă satisfacţii mari, deoarece reuşim să creăm o atmosferă de spectacol, aşa cum trebuie să o simtă oricare dintre cei care vor să devină artişti. E o formă de a-i căli, în virtutea viitoarelor întâlniri cu publicul ”, arată, la rândul său, directorul adjunct al şcolii Marius Moldovan.
Vă reamintim că spectacolul artistic, pregătit pe durata acestei tabere, va fi prezentat în deschiderea anului educaţional al şcolii, dindata 1 octombrie a.c., orele 17.00, în sala de spectacole “Şantier” a Şcolii Populare de Arte “Tudor Jarda” de pe strada Fabricii de Zahărnr. 51.