Două biserici din patrimoniul Muzeului Etnografic vor fi restaurate

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h

biserica din CizerAstăzi, 21 august 2015, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan, a semnat contractul de execuţie a lucrărilor la obiectivul de investiţii „Conservare- restaurare şi punere în valoare a bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer”, proiect finanţat în cadrul Programului PA16/RO 12 ”Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.

Astfel, lucrările de conservare şi restaurare ale celor două biserici de lemn aflate în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”, vor fi executate de către firma S.C. EURAS S.R.L din Satu Mare, la un preţ de 2.703.330,13 lei fără TVA, conform ofertei depuse în cadrul licitaţiei aferente. Durata de execuţie a contractului de execuţie este de 9 luni, începând de la data emiterii ordinului de începere a de lucrărilor.

„Sunt foarte încântat de faptul că vom reuşi să mărim zestrea de monumente istorice restaurate a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, astfel încât toţi vizitatorii care trec pragul acestui aşezământ muzeal să poată admira cele două biserici, a căror valoare istorică şi patrimonială este una de necontestat” a declarat domnul Mihai Seplecan

Obiectivul general al proiectului este acela de punere în valoare a monumentelor istorice din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Secția în aer liber, respectiv restaurarea și conservarea bisericilor din lemn Petrindu și Cizer, în vederea creșterii atractivității turistice în județul Cluj și în Transilvania. Totodată, aceste două biserici vor fi redate ulterior circuitului turistic al patrimoniului cultural reabilitat din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei – Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia”.

biserica din PetrindBiserica din Cizer (Sălaj) este cunoscută şi drept Biserica lui Horea, deoarece a fost construită de acesta şi poartă semnătura conducătorului răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania. Biserica, construită în anul 1773, reprezintă faza de maturitate a construcţiilor de lemn din România. Biserica din Petrindu (Sălaj) este o altă biserică deosebită, cu o pictură interioară realizată de Dimitrie Ispas în anul 1835, cunoscut drept unul dintre cei mai mari pictori de biserici din Transilvania.

Articole Noi