Liberty Technology Park, cel mai mare parc tehnologic privat din România, a inaugurat prima priză pentru mașini electrice din Cluj-Napoca. Proiectul, realizat în parteneriat cu Siemens România, a presupus montarea noului model de priză Sentron 5TT3201-1KK25 în parcarea parcului tehnologic. Priza va putea fi folosită de rezidenții parcului și nu numai, fiind semnalizată și din stradă.
„În cadrul Liberty Technology Park Cluj ne preocupăm permanent de tehnologii inovative, iarmașinile electrice sunt calea către un viitor mai sigur pentru noi toți. Reducerea și renunțarea treptată la combustibilul mineral trebuie să devină o prioritate pentru societatea contemporană. Soluțiile alternative de alimentare a mijloacelor de transport vor reduce semnificativ poluarea”, a declarat Ion Sturza, Chairman of the Board, Liberty Technology Park Cluj.
Priza a fost livrată de către Siemens, de altfel o premieră pentru companie pe piața locală, și poate încărca o mașină electrică în circa 2 ore.
“Electromobilitatea este mai mult decât o tendință a societații moderne – este una dintre cele mai importante tehnologii sustenabile ale prezentului. Siemens livrează pentru prima dată în România un astfel de dispozitiv de încărcare, chiar în Cluj-Napoca, oraș unde compania este prezentă încă din 1923”, a declarat George Costache, CEO Siemens Romania.
O mașină electrică obișnuită parcurge între 100 și 480 de kilometri după o încărcare, însă tehnologia evoluează rapid și în acest domeniu. Autonomia unei mașini electrice va putea ajunge la 2.000 km, la o singură încărcare.
La inaugurarea stației de încărcare au fost prezenți și reprezentanții Automobile Bavaria Group, realizându-se o demonstrație cu noul model BMW i3.
„Începând de anul trecut, cu ocazia anivrsării a 20 ani de activitate în România, Automobile Bavaria a lansat un program de promovare a automobilelor electrice și hibrid, primul model prezentat fiind BMW i8. Autorizarea primului Service BMW i din România la București reprezintă un pas important și un semnal clar dat de noi în direcția susținerii acestor noi tehnologii în piața auto. Ne bucurăm că, începând de astăzi, Clujul beneficiază de acest dispozitiv de încărcare și sperăm ca în curând și alte orașe să urmeze acest trend. Pentru dezvoltarea pieței automobilelor electrice este nevoie de o întreagă rețea de prize, nu doar la nivel local, ci și la nivel național. Disponibilitatea acestor dispozitive de încărcare rapidă ar impulsiona piața auto și sunt convins că în curând vom putea admira mai multe BMW i3 pe străzile Clujului” , a declarat Marius Zahan, Director Executiv Autotransilvania.
La ora actuală, în România circulă aproximativ 130 de mașini electrice, însă numărul acestora s-ar putea dubla, în condițiile în care Ministerul Mediului oferă, din aprilie 2015, o subvenţie în valoare de 20.000 de lei (circa 4.500 de euro) la achiziţia unui autoturism electric. În plus, ministerul are în plan o sesiune de finanţare pentru amplasarea de prize pentru alimentarea maşinilor electrice, de la circa 50 în prezent, la 10.000.
Peste 11.250 m2 de birouri disponibili în faza a II-a a Liberty Technology Park
Liberty Technology Park Cluj este un parc tehnologic construit pe fosta platformă industrială Libertatea de către Fribourg Development, divizia de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital, patronat de omul de afaceri Ion Sturza. Inaugurat în decembrie 2013, proiectul constă în 8 clădiri distincte, care vor fi finalizate în 3 etape. Investiția până în momentul actual a fost de peste 12 milioane de euro.
Faza a II-a proiectului a fost finalizată în luna aprilie 2015, clădirile de birouri D și E având o suprafață totală închiriabilă de 11.250 m2. Odată cu noile clădiri de birouri, a fost finalizată și reconversia totală a fostei fabrici Libertatea.
Încă din faza de execuție, peste 40% din suprafața închiriabilă a celor două clădiri a fost deja precontractată. Clădirile oferă 2.800 m2 pe nivel, având astfel posibilitatea de a găzdui câte o companie pe fiecare etaj, într-o compartimentare eficientă. Printre noile societăți care și-au stabilit sediul în cadrul parcului tehnologic se numără Makronetz și Luminos Software, cărora li se vor alătura în perioada următoare companiile Cremer, Regal Beloit și Impact Hub.
Despre Liberty Technology Park Cluj
Liberty Technology Park Cluj este cel mai mare parc tehnologic privat din România, fiind dedicat companiilor din domeniile IT&C și R&D. Până acum, au ales să își deschidă sedii aici Siemens, Halcyon Mobile, Recall Information Services, Control Data Systems, KPMG, La Casa, Luminos Software, Makronetz, Ecuson Studio, Spherik Accelerator, Omifa, Tulemod, Liberty Fitness, Cremer și Regal Beloit. Următorul chiriaș al parcului este Impact Hub, organizație ce susține dezvoltarea antreprenorială, inovația și tehnologia. Până în momentul actual, investiția în dezvoltarea parcului tehnologic a fost de peste 12 milioane de euro.