Am citit ideea proiectului de fuziune a comunei Floreşti cu Municiupiul Cluj-Napoca lansată pe Liviu Alexa. Nu sunt o admiratoare a lui Liviu Alexa, dar am stat şi m-am gândit serios. Nu pot să nu admit că în acest caz are perfectă dreptate.
Şi am să vă spun şi de ce. Da, sună mai bine o comună independentă, cu banii ei, dar oare câţi bani am băgat noi în comuna asta în ultimii 10 ani şi câţi s-au întors spre cetăţeni prin proiecte prioritare şi extrem de necesare florestenilor? Şi să nu îmi spună cel care a avut norocul să nu îi iasă rahatul în casă să mă mut dacă nu îmi convine. Asta nu-i o soluţie. Asta e soluţia laşilor care nu îşi cunosc drepturile.
Floreşti este cea mai mare comună din ţară chiar dacă asta nu înseamnă nimic pentru primarul comunei aşa cum spune chiar el în mediul online. Şi tocmai pentru că are atât de mulţi locuitori nu este normal să stăm şi să acceptăm faptul că în Cărţile noastre de Identitate scrie „sat/comună” Sunt aproape 10 ani de când în Floreşti vin cetăţeni noi, contribuabili şi este normal să ne dorim progres, condiţii.
Problemele cetăţenilor din Floreşti erau cândva mici, lipsite de importanţă, dar astăzi sunt mari şi vor deveni şi mai mari. S-a dovedit, cei 2 primari din ultimele 2 mandate n-au putut absolut nimic. Şi dacă în madatul trecut încă ne gândeam „lasă că ne-am mutat la sat, nu putem avea pretenţii”, astăzi lucrurile nu mai stau aşa. Nu mai suntem un sat decât dacă aşa vrem noi să fim. Doar pentru că din comoditate nu ne cunoaştem drepturile. Lucrurile nu le putem schimba decât noi. Trebuie doar să ştim şi să vrem.
Primarul de comuna, ca tipologie politica, va fi intotdeauna mai neputincios si mai nebagat in seama decat primarul orasului Cluj-Napoca. Ca dovada, Horea Sulea s-a plimbat pe la Bucuresti sa faca rost de fonduri pentru centura sau alte investitii si nimeni nu l-a bagat in seama. Ca si primar de comuna, nu ai foarte multe sanse. Fie te multumesti sa sufli in dramba si sa-ti mesteci mandatul fara realizari, fie alegi sa te dezvolti din bugetul propriu. Dar asta inseamna o evolutie lenta a dezvoltarii, spune Liviu Alexa.
Şi da, un primar de comună s-ar putea să nu fie aşa important în ochii Bucureştiului, lucru ce s-a dovedit deja căci primarul nostru s-a plimbat de prea multe ori la Bucureşti şi s-a întors aşa cum a plecat. A avut doi miniştrii de transporturi şi n-a adus nici 5 bani pentru drumul de legătură cu municipiul. Acum floreştenii au un macadam în plus. De parcă şi pe cel din nordul comunei îl foloseau cu toţii foarte des. Cred că cel puţin în ultimele 2 mandate administraţia publică locală a dovedit că NU POATE MAI MULT. E discutabilă situaţia că dacă ne gândim în substrat, s-ar putea să NU-ŞI DOREASCĂ.
Ştim cu toţii cum se face urbanism la Floreşti, ştim cu toţii că discuţia despre drumul de legătură nu este de ieri, dar nu s-a făcut nimic. Ştim cu toţii că nu avem decât promisiuni şi nimic îndeplinit. În fiecare an electoral ni se scot ochii ba cu un amărât de parc, ba cu un drum de macadam, ba cu câte o licitaţie. Atât merităm?
Eu, cetăţean al comunei Floreşti, m-am săturat!! M-am săturat „afeceriştii” locali, m-am săturat de lipsa de bun simţ de care dă dovadă administraţia locală. Nu mai vreau urbanism în care să distrugem vieţile altora, să construim cum vrem, când vrem, unde vrem. Nu mai vreau să văd copii jucându-se printre maşini, pe betoane, părinţi care se chinuie să ajungă dimineaţa la serviciu, la şcoală cu copiii lor printr-un trafic de coşmar, iar la întoarcere să treacă prin acelaşi coşmar. Nu mai vreau să văd străzile inundate şi fecale la fiecare ploaie doar pentru că este stradă privată şi instituţia nu doreşte din diferite motive să le ia în administrare, iar constructorului nu-i mai pasă după ce a vândut apartamentele. Lista poate continua, cetăţenii ştiu prea bine ce se petrece. Asta nu este dezvoltare, nu este progres. Eu refuz categoric să mă mulţumesc că Primăria mi-a asfaltat în ultimul hal strada şi CTP are staţie lângă bloc.
Dacă Floreşti ar deveni cartier al municiului, am avea numai de câştigat. Şi toate poveştile cu taxe şi impozite mai mari, sunt doar poveşti. Numai un om neiformat crede aşa ceva. Administraţia publică locală ne-a dovedit deja că nu îi pasă şi că noi „viniturile” nu merităm. Din păcate, se pare că pentru administraţia locală nu mai merită nici locuitorii născuţi aici.
Nu vor creste impozitele pentru floresteni! Afla de ce!
Una dintre cele mai mari temeri pentru o asemenea fuziune din partea florestenilor ar putea fi ideea falsa ca impozitele vor creste.
Impozitele nu vor creste! Nivelul de impozitare este responsabilitatea directa a Consiliului Local Cluj-Napoca, care, in cazul luarii unei decizii de fuziune, poate ingheta aceste impozite pe o perioada de zece ani. Exact la nivelul impozitelor de acum. Repet, impozitele nu vor creste.
Florestenii nu vor plati preschimbarea cartilor de identitate, permiselor de conducere si certificatelor de inmatriculare a autoturismelor!
O alta temere este ca cetatenii din viitorul cartier Floresti vor cheltui din buzunarul lor pentru schimbarea documentelor de identitate. Fals!
Tot prin Hotarare de Consiliul Local, Primaria Cluj-Napoca poate decide sa suporte integral toate costurile schimbarii cartilor de identitate. Asa se face cand te „casatoresti” cu una dintre cele mai dinamice zone ca dezvoltare din Transilvania. Platesti tu costurile “nuntii”.
Avantaje pentru floresteni
– Cartierul Floresti va beneficia de forta bugetului unui oras intreg. Una e sa te milogesti pentru un milion-doua de euro pe la guverne, alta e sa ai forta celor 260 de milioane de euro pe care vistieria orasului Cluj-Napoca le are an de an.
– Cartierul Floresti va avea acces imbunatatit semnificativ la servicii de apa, salubrizare, iluminat public si transport de calitate.
– Locuitorii cartierului Floresti vor avea parte de o dezvoltare urbanistica integrata. Priviti haosul urbanistic din Floresti: este un dezastru vizual si conceptual. Toti smecherii imobiliari din siajul lui Vancea sau Sulea au facut ce au vrut in Floresti. In Floresti nu s-ar mai construi haotic casa langa bloc, bloc langa casa. In prezent, in Floresti nu exista o comisie de urbanism, iar deciziile pentru noile constructii le iau consieirii locali in sedinta, fara a vedea terenurile pe care se construieste, fara a cunoaste in amanunt toate detaliile constructiilor
– Facand parte dintr-un municipiu de rang intai, cartierul Floresti, va beneficia de ridicarea valorii imobiliare, proprietatile florestenilor constand in apartamente sau terenuri vor valora mai mult. Un apartament de doua camere situat la podul N in limita Cluj-Napoca este evaluat astazi de orice banca la minimum 60.000 de euro. Un apartament de aceeasi dimensiune situat pe strada Eroilor in Floresti este astazi evaluat la 30.000 de euro.
– demnitate pentru parintii ce locuiesc in Floresti. S-a ajuns ca mii de parinti sa isi faca buletin de Cluj ca isi poata duce pruncii la crese si gradi. Clujenii floresteni nu sunt clujeni de mana a doua! Porcaria asta trebuie sa inceteze!
– reamenajarea zonelor publice, a spatiilor de joaca, a gradinitelor, a spatiilor verzi.
– dezinsectii anuale facute ca la carte. Din acest punct de vedere, Florestiul este in Evul Mediu.
– primaria Florestiului va ramane primarie de cartier, astfel ca toate functiunile administrative se vor performa acolo.
– imbunatatirea infrastructurii scolare. In acest moment nu exista niciun liceu in Floresti!
– buget alocat din reurse proprii si fonduri europene care sa rezolve situatia canalizarii in sat, multe dintre blocuri sunt cu fosa septica in anul 2015
– parkinguri pe structura metalica in zonele de impact! In prezent, lumea isi parcheaza masinile pe camp.
– transport gratuit pentru toti florestenii, parte din proiectul meu de candidat ce propune transport gratuit pentru toti clujenii
– investitia intr-o centura care sa vina de la coborarea de pe autostrada pana pe Valea Garbaului si sa iasa la Sfantul Ion.
– investitia intr-o centura pe malul drept al Somesului din Grigorescu pana in Gilau.
– eliminarea substantiala a presiunii pe traficul rutier si reducerea aglomeratiei care ii seaca de nervi si pe floresteni, si pe clujeni, dimineata si seara, in fiecare zi.
Cum se poate face fuziunea?
In prealabil, consiliile locale ale comunei Floresti si ale municipiului Cluj-Napoca vor adopta hotarari de consiliu prin care sa bata in cuie organizarea unui referendum simultan in comuna si in municipiu. Pentru ca fuziunea sa fie valabila rata de participare pentru ambele referendumuri trebuie sa fie de 30%, un procent usor de atins, dintre care 50% plus unu sa voteze “da” la intrebarea “Sunteti de acord ca municipiul Cluj-Napoca sa se uneasca administrativ-teritorial cu Comuna Floresti?”.
Legislatia in vigoare din România nu trateaza in mod riguros situatia alipirii unui municipiu cu o comuna si implicatiile la nivelul locuitorilor, drept pentru care Consiliile Locale Floresti si Cluj-Napoca trebuie sa adopte o strategie comuna pentru alipire in completarea cadrului legal.
Posibila modificare a statutului actual al comunei Floresti, prin alipirea la Cluj-Napoca, va determina aplicarea unor reglementări de tip urban pentru locuitorii comunei.
Sigur ca e nevoie de vointa politica, sigur ca trebuie ca doua Consilii Locale sa decida prin hotarari organizarea unui referendum, sigur ca Horia Sulea s-ar putea opune vehement, ca doar isi pierde locul de primar, sigur ca e greu sa schimbi mentalitatile unor oameni. Dar Cluj-Napoca are nevoie de Floresti, iar Florestiul are nevoie de Cluj-Napoca.
Eu aleg să schimb istoria. Floreştenii se mulţumesc cu mult prea puţin pentru cât contribuie şi mai ales pentru cât potenţial există la Floreşti, dar cel mai important, pentru câte drepturi au.