6 titluri curajoase și creatorii lor, în Ziua Maghiară

Lectii simpleCa în fiecare an, cele mai premiate filme produse recent în Ungaria și cei mai importanți regizori ai momentului își întâlnesc publicul din România la TIFF. Nelipsite din marile festivaluri, inspirate din cele mai intime experiențe personale sau puternic ancorate în realitatea socială, filmele din Ziua Maghiară vor îmbogăți programul de miercuri, 5 iunie, cu șase povești remarcabile. Secțiunea este prezentată de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Filmtett și Hungarian National Film Fund.

Programul zilei debutează la ora 13:00, la Sapientia, cu documentarul Lecții simple (Easy Lessons), prezentat în 2018 în competiția pentru trofeul Inima Sarajevo și proiectat la TIFF în prezența regizoarei Zurbó Dorottya. Fără a evita subiectul sensibil al condiției imigranților din Ungaria, filmul curge ca o confesiune poetică a Kafiyei, o tânără din Somalia, adresată mamei sale rămase în țara natală.

De la ora 14:30, la Cinema Arta, vă invităm în Valea cu flori (Blossom Valley). O parte road movie, o parte dramă, aproape basm, debutul energic al regizorului Laszlo Csuja, prezent și el la Cluj, este povestea Biankăi și a familiei ciudate pe care aceasta și-o întemeiază ad-hoc, cu un bebeluș răpit și-un tânăr ușor rătăcit. Filmul a fost distins cu Premiul Special al Juriului și East of West Award în 2018, la Karlovy Vary.

Ruben Brandt, colectionarO abordare îndrăzneață și foarte actuală, Sper să mori data viitoare 🙂 este un film fascinant și revoltător
în egală măsură. Protagonista, o adolescentă 16 ani, se îndrăgostește lulea de profesorul ei de engleză și se aruncă, fără stea pe gânduri, într-o aventură amoroasă virtuală care-i va aduce multe bătăi de cap. Despre ce anume l-a inspirat în realizarea filmului ne va spune miercuri chiar regizorul Mihaly Schwechtje, prezent la proiecția debutului său cinematografic, programată la ora 15:30, la Sapientia.

Pentru iubitorii filmelor de animație Ruben Brandt, colecţionar (Ruben Brandt, Collector, r. Milorad Krstic) va fi o adevărată revelație. Personajul central, un celebru psihoterapeut, ajunge să fure 13 tablouri din cele mai mari muzee şi colecţii private pentru a nu mai suferi de coşmaruri. Nici măcar sistemul de supraveghere de la Luvru nu-l poate opri. Filmul se vede miercuri, de la ora 16:15, la Cinema Florin Piersic.

Versuri pociteVersuri pocite (Bad Poems), premiat în 2018 la Torino, este genul de film fermecător care demonstrează că fantezia cinematografică poate pătrunde cu mare ușurință în complexitatea sufletului uman și a contradicțiilor sale. O odă emoționantă adusă masculinității, în toată fragilitatea și sensibilitatea ei, povestea oferă o nouă perspectivă asupra Ungariei moderne. Regizorul Gábor Reisz va participa la discuția de după proiecția programată la ora 17:00, la Cinema Arta.

O prezență constantă în festivalurile de film, revine la TIFF regizorul György Pálfi, membru al juriului
competiției oficiale în 2013. Drama SF Glasul Domnului (His Master’s Voice, r. György Pálfi) urmărește aventura unui bărbat decis să-și caute tatăl dispărut în mod bizar, pe când lucra la un dosar clasificat despre extratereștri. Proiecția programată la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, încheie programul de filme inclus în Ziua Maghiară. Începând cu ora 19:00, vom da startul tradiționalului Gulash Party, în curtea Muzeului de Artă.
***
Ne puteți urmări pe: www.tiff.ro | FB:  TransilvaniaIFF  | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Valea cu floriFestivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăria și Consiliul Județean Cluj, Institutului Cultural Român, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene, Dacin Sara, Uniunii Cineaștilor din Romania, Departamentului pentru Relații Interetnice – Guvernul României
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener Principal: Mastercard
Mașina Oficiala: Mercedes Benz
Cafeaua Oficială: Nespresso
Transportator Oficial: Tarom
Sponsori: Orange, Cemacon, Lidl, HBO GO, Kronenbourg Blanc, Regina Maria, E-On, McDonalds, IQOS, Tenaris Silcotub, Groupama, Cinema City, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Energobit, Madd Electronics, Eximtur, Ecco, Maris, Obsentum, Via Viticola Sarica Niculitel, Zetea, BDG, Clever, PMA, IKEA
Partener Logistic Oficial: DHL
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper’s
Bazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, Verbs describe Us, GeoMovies Parteneri media locali: TVR Cluj, EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj, Transindex Partener de monitorizare: mediaTRUST.

Articole Noi