Tinerii Mânioşi din Cluj ies în stradă pentru a protesta faţă de măsurile adoptate de Guvern ce presupun monitorizarea calculatoarelor, identificarea utilizatorului la accesul rețelelor WI-FI din cafenele și vânzarea restricționată a cartelelor SIM numai cu buletinul.
„Ieşim în stradă pentru a face front comun împotriva pachetului de legi promovat de serviciile secrete si votate fulger de către Parlament prin care se doreşte monitorizarea calculatoarelor, identificarea utilizatorului la accesul rețelelor WI-FI din cafenele (cel mai probabil, prin prezentarea buletinului) și vânzarea restricționată a cartelelor SIM numai cu buletinul. Cele două instituții – SRI şi Parlamentul – au colaborat pentru a propune şi vota două legi care atentează la securitatea vieții noastre private: un proiect de lege privind „securitatea cibernetică a României“ și unul prin care se creează obligația de a se înregistra datele de identitate ale persoanelor care utilizează cartele telefonice prepaid, dar și serviciile Wi-Fi disponibile în spațiul public”, spun iniţiatorii protestului.
Conform acestora, legile se aseamănă dispozițiilor pre-’89 prin care toate mașinile de scris, de litografiere și de xeroxare trebuiau înregistrate pentru a preveni distribuirea materialelor anonime.
Mai mult, Legea „securității cibernetice“, precizează la art. 10 (1): „Serviciul Român de Informații este desemnat autoritate națională în domeniul securității cibernetice…“ În virtutea acestei legi, SRI este învestit cu puteri care scapă, în sfârșit, controlului civil și e autorizat cu dreptul de a percheziționa tot ce mișcă în materie de comunicații și tehnologia informațiilor. Apoi, „deținătorii de infrastructuri cibernetice“ (adică noi toți) au responsabilitatea – spune articolul 17.1 – să „acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP etc. (…) și să permită accesul reprezentanților desemnați în acest scop la datele deținute“.
Traducând, este vorba despre autorizarea prin lege a dreptului la percheziție informațională fără a se mai trece prin hotărârea unui magistrat, așa cum obligă alte legi atunci când e vorba despre percheziții în înțeles general.
Aeştia au trasat câteva aspecte importante precum :
► A. Inregistrarea obligatorie a tuturor celor ce accesează un WiFi public.
Propunerea
Art 73^2 (1) În cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispoziţia publicului de către persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe bază de parolă, precum şi asigurarea procedurilor şi echipamentelor necesare stocării pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectaţi în aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte au obligaţia de a-şi comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii.
Deci dacă avem:
■ o conferinţă;
■ o cafenea;
■ un acces la Internet în parc;
■ o staţie de metrou sau autogară;
■ un hotel;
■ mall, magazin, taxi, universitate, liceu, magazin de vânzare produse telefonice, cabinet de stomatologie etc, acestea vor trebui să stabilească o procedură de identificare a utilizatorilor conectaţi. Legea nu zice nimic detaliat, dar este clar că nimeni nu va dori să rişte în cazul în care cineva dă date fictive. Așa că vor cere buletinul pentru a-l înscrie într-un registru.
► B. Înregistrarea cartelelor pre-pay
Utilizatorii vor trebui să dea nume, prenume, CNP şi număr şi serie de buletin la achizitionarea oricărui serviciu de comuncaţii electronice. Şi pentru cartelele pre-pay va trebui încheiat un contract. Cu font lizibil. Mărimea – cel putin 10p . Toate acestea vor trebui stocate.
Serviciile secrete și poliția trebuie să dezvolte tehnologia de a identifica, după semnal și IMEI telefon, indivizi care înfăptuiesc acte infractionale și nu să ne ceară tuturor să înregistrăm în prealabil toate terminalele. Dacă TOȚI suntem înregistrați cu cartelele SIM, serviciile vor ști, prin metode de localizare, unde suntem toți și ce grupuri sociale frecventăm.
► C. Securitatea și perchezițiile
Noua propunere de lege privind securitatea cibernetică adoptată de guvern pe 30 Aprilie 2014 a trecut aproape neobservată, deşi ar trebui să privească orice cetăţean deţinător de telefon mobil, calculator sau laptop. Pentru că prin noua lege aceştia vor avea nu doar obligaţia “să adopte şi să pună în aplicare politici de securitate cibernetică”, dar şi “să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi (ai SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO si ANCOM) în acest scop la datele deţinute.”
„VREM respingerea legilor de către cei abilitați să o mai facă: Președintele României prin refuzul promulgării, președinții celor două camere prin trimitere la Curtea Constituțională, Avocatul Poporului prin contestare la Curtea Constituțională!”, au mai spus aceţtia.
Protestul va avea loc sâmbătă, 12 iulie în Piaţa Unirii începând cu ora 18,00.