Prima dezbatere publică CIIC va avea loc marți. Ce se va discuta?

Retro L’amour

Aduce în BTarena o adevărată sărbătoare a muzicii din anii ’80 și ’90, în zilele de 5 și 6 decembrie. Festivalul va reuni unele dintre cele mai iubite nume ale muzicii retro.

concert dr alban, cluj24h.ro, știri din cluj, retro lamour, bt arena, paula seling, bilete retro lamour, cluj24h
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Prima dezbatere publică a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) Cluj – organizată online în 12 ianuarie va avea ca temă bunăstarea tinerilor din Zona Metropolitană Cluj.

Marți, 12 ianuarie 2021, de la ora 17,00 pe platforma digitată zoom – transmisă live pe canalele de socializare va avea loc prima dezbatere publică a anului. Tema propusă este „Bunăstarea tinerilor din Cluj-Napoca și zona metropolitană” și este organizată în parteneriat cu consorțiul interorganizațional LEAP – autorul uneia dintre cele mai recente cercetări centrate pe tineri.

Alături de organizatori, vor participa la dezbatere și reprezentanți ai instituțiilor de educație din oraș și județ, reprezentați ai Băncii Mondiale precum și actori din acest domeniu, precum Federația Tinerilor din Cluj.

Vom prelua rezultatele cercetărilor realizate de consorțiul LEAP în cadrul Planului Integrat de dezvoltare Urbană – SIDU. Cred că e important să extindem dialogul cu tinerii la nivelul zonei metropolitane și sper să constituim un grup de lucru cu reprezentanții tinerilor, care să sprijine realizarea unor politici publice eficiente și utile pentru tineri și care să stabilească planuri de acțiune anuale clare. Îi invit pe toți cei interesați să participe la dezbatere pentru a contribui la construirea unei viziuni pe 10 ani pentru tinerii din Cluj a declarat Ovidiu Cîmpean, Coordonatorul CIIC.

La dezbatere vor fi prezentate rezultatele cercetării LEAP și studii și analize complementare și se va pune accent pe acțiunile concrete ce pot fi demarate pe termen scurt, mediu și lung și politicile ce pot fi agreate de comun acord atât de autoritățile locale și metropolitane cât și de alți actori relevanți din mediul public, privat și neguvernamental printr-o abordare interdisciplinară și multisectorială în contextul Strategiei Integrare de Dezvoltare Urbană și a strategiei metropolitane de tineret complementare.

LEAP, studiul interdisciplinar cu privire la evaluarea nevoilor și oportunităților tinerilor din Cluj-Napoca a fost realizat în perioada 27 ianuarie – 30 august 2020 și a folosit metodologia evaluării participative pentru a identifica nevoile, problemele și oportunitățile populației tinere (10-24 ani) din Zona Metropolitană Cluj.

„Profilul tânărului clujean” este o cercetare complementară, coordonată de Federația Tinerilor din Cluj – care va prezenta de asemenea datele rezultate, astfel încât dezbaterea să poată avea la bază toate datele cantitative și calitative colectate în orașul nostru pe tema nevoilor tinerilor.

Evenimentul urmărește creșterea conștientizării situației tinerilor în rândul factorilor de interes în mod general dar și în mod special în contextul pandemiei COVID-19.

Totodată evenimentul urmărește implicarea factorilor de interes în asumarea acțiunii concrete pe baza priorităților definite în urma identificării decalajelor sistemice dintre nevoile tinerilor și oportunitățile deja existente.

Detalii privind studiul LEAP-

LEAP este un studiu interdisciplinar care a urmărit evaluarea nevoilor și oportunităților tinerilor din Cluj-Napoca și din Zona Metropolitană Cluj, iar în cadrul evenimentului online le vor fi prezentate participanților rezultatele și propunerile proiectului LEAP. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Centrului de Inovare și Imaginație Civică CIIC (https://www.facebook.com/ciiccluj) și LEAP (https://www.facebook.com/LEAPcluj).

Cercetarea a fost realizată de către Departamentul de Sănătate Publică și Departamentul de Științe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul Cultural Clujean și Grupul PONT. Susținător financiar: Fondation Botnar.

De asemenea, în mod complementar, la eveniment vor fi prezentate rezultatele cercetării și analizei.

Raportul de cercetare LEAP poate fi accesat și consultat în prealabil și aici:
https://leapcluj.ro/ro/data-repository-ro/

Pagina web: https://leapcluj.ro

Facebook: https://www.facebook.com/LEAPcluj

Facebook event: http://bit.ly/LEAPconf

Detalii privind ”Profilul Tânărului Clujean”

‘Profilul Tânărului Clujean’ realizată de Federația Tinerilor din Cluj: https://ftcluj.ro/wp-content/uploads/2020/12/Raport-cercetare-1.pdf

Programul conferinței

Moderator: Ovidiu Cîmpean, director, Primăria Cluj-Napoca

17:00-17:15 Introducere: Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Oláh Emese, viceprimar, Primăria Cluj-Napoca, Daniel David, rector, Universitatea Babeș-Bolyai, Marius Cristea, expert dezvoltare urbană, Banca Mondială, Susanna Hausmann-Muela, Fondation Botnar

17:15-17:45 Prezentarea rezultatelor și propunerilor
Marius Ungureanu, director educațional, Departamentul de Sănătate Publică, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai – Bogdan Radu, lect. univ. dr., Departamentul de Științe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai – Farkas András, director strategic, Grupul PONT – Rarița Zbranca, director program, Centrul Cultural Clujean – Balázsi-Pál Ágnes, director executiv, Grupul PONT – Tudor Ogner, președinte, Mihai Dragoș, expert, Mihaela Roșu, expert – Federația Tinerilor din Cluj

17:45-18:30 Luări de cuvânt
Marinela Marc, inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Simona Baciu, C-EDU, Anda Curta, Centrul Regional de Sănătate Publică, Adrian Răulea, manager, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj

18:30-19:00 Q&A și intervenții din public

Pentru înscrierea la cuvânt, cei interesați sunt rugați să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervenție. Facem precizarea că, pentru a permite tuturor celor interesați să primească dreptul la cuvânt, durata maximă a unei intervenții va fi de 3 minute.

Articole Noi