Acasă Divertisment și timp liber Zilele Culturale Maghiare revin cu cea de a VII-a ediție în perioada 14-21 august 2016.

Zilele Culturale Maghiare revin cu cea de a VII-a ediție în perioada 14-21 august 2016.

0
Zilele Culturale Maghiare revin cu cea de a VII-a ediție în perioada 14-21 august 2016.

zilele culturale maghiareCea de a șaptea ediție a Zilelor Culturale Mahgiare va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 14-21 august 2016. 

În cadrul Zilelor Culturale Maghiare vor avea loc mai multe evenimente, printre care și  cea de a patra ediție a Festivalului de Artă Contemporană Mimesi, organizat sub titlul Spații Conti-Mentale. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Origo. Tematica ediției din acest an reflectează asupra fluxului, conviețuirii și, uneori, confruntării dintre culturi, iar scopul organizatorilor este acela de a sensibiliza un public larg, cu background-uri etnice, sociale, religioase, educaționale și culturale diferite. Prin această a patra ediție, Festivalul Mimesis devine un festival internațional de artă contemporană, care va include creații artistice ale unor reprezentanți ai mai multor etnii, dar și a 10 invitați din afara României.

Conform organizatorilor, „Succesul avul până acum prin intermediul acestui festival ne face să credem că putem să facem din el unul de renume internațional. Contextul în care trăim astăzi la nivel internațional nu este unul de neglijat – un context conflictual care instigă la violență și dezbinare, mai ales pe motive etnice. Trăim într-o lume în care fanatismul etnic devine o generalitate, și nu o excepție”.

În acest sens, Festivalul Mimesis își propune să creeze, prin artă, un dialog între oamenii de națiuni, limbi, religii și culturi diferite, un spațiu al înțelegerii reciproce care să transceadă și să reflecte asupra sursei și mecanismelor conflictelor interetnice.

„Spațiile Conti-Mentale vin în continuarea proiectelor de până acum, realizate în incinta Hotelului Continental, spațiu pe care o să-l păstrăm mai departe, cu toții, în mintea noastră. Al doilea înțeles al acestui titlu le oferă artiștilor posibilități infinite de idei și concepte. Spațiile există în fiecare dintre noi, raportate la propria noastră percepție, permițând astfel creația și expunerea în noul spațiu prin raportarea la amintirea creată de cel vechi în mintea artistului”, au completat organizatorii.

Însă până în 14 august, va mai avea loc vineri, 12 august, începând cu ora 18:00, la vernisajul expoziției „Markó şi continuatorii – peisajul idealizat în pictura maghiară a secolului al XIX-lea”, care va avea loc la Muzeul de Artă Cluj. Vernisajul este unul dintre evenimentele premergătoare ale Zilelor Culturale Maghiare 2016.

Expo Marko si continuatoriiCreaţia artistică a lui Markó Károly Senior (1793-1860) a fost modelată de clasicism şi romantism: concepţia sa plastică a fost marcată atât de îmbrăţişarea idealurilor Antichităţii, cât şi de dorinţa de a explora viaţa sufletească a artistului. De asemenea, lucrările sale vădesc influenţa unor mişcări artistice anterioare, aşa cum o demonstrează, de exemplu, apropierea vizibilă de peisajele eroice ale francezului Claude Lorrain. Ceea ce a pictat erau, în aparenţă, compoziţii academice care au urmat tradiţiile, în timp ce schiţele şi studiile sale relevă toate acele noi eforturi care își puseseră amprenta pe cele mai recente evoluţii înregistrate în pictura de peisaj, care, la acea vreme, începea să se contureze ca un gen artistic în sine. Se crede că, la fel ca şi contemporanii săi, a executat la faţa locului lucrările pe suport de hârtie, direct în faţa motivului reprezentat, şi a continuat să lucreze întreaga compoziţie în interiorul atelierului.

Şi-a început cariera la Cluj şi Pesta, unde a urmat studii pentru a deveni inginer, întrucât în vremea aceea nu exista în ţară o formă de pregătire artistică instituţionalizată. În anul 1822, şi-a continuat instrucţia la Academia din Viena şi în acest loc a înflorit în el dorinţa de a călători în Italia. A ajuns la Roma în 1832. A primit numeroase comenzi de-a lungul anilor, mai ales din partea aristocraţilor şi a monarhilor, precumpănitor pentru scene biblice şi mitologice, deşi îşi descoperea tot mai mult propria „voce” artistică în reprezentarea peisajului. A fost, totodată, pasionat şi de scenele de gen, inspirate din viaţa oamenilor simpli.

A lucrat la Pisa, apoi la Florenţa, pentru o lungă perioadă de timp, şi a trimis picturi la expoziţiile Societăţii Artistice din Pesta. În 1848, s-a mutat la Villa l’Appeggi de lângă Florenţa. Din rândul discipolilor săi au făcut parte şi italieni, precum şi propriii copii, Károly cel Tânăr, András, Ferenc şi Katalin. A fost, de asemenea, o gazdă primitoare pentru maghiari, printre care s-au numărat şi Kovács Mihály, Molnár József şi Ligeti Antal. Acesta din urmă a continuat să fie – alături de Telepy Károly – cel mai fidel moştenitor al concepţiei sale artistice asupra peisajului.

Peisajele în baiţ de nucă executate în anii 1850 s-au distanţat complet de viziunea originală, prin liniile lor învolburate, trasate spontan. Ele nu sunt însă schiţe, ci lucrările încrezătoare, mature ale unui artist care înregistra rapid impresiile generate de priveliştea naturală, într-o manieră aproape rutinieră. Ca semn al unei tulburătoare zbateri interioare, metoda de articulare compoziţională a picturilor sale de mari dimensiuni urma regulile academice, într-o formă ce aducea mai mult cu precizia unui inginer.

A vizitat Ungaria în 1853, unde a fost întâmpinat de artişti şi critici entuziaşti. Picturile realizate în ţara sa natală se numără printre cele mai frumoase reprezentări ale marii puste maghiare. După moartea sa, în 1872, i-a fost acordată o onoare deosebită, când unul dintre autoportretele sale, o donaţie a fiului său, Markó Károly cel Tânăr, a devenit parte integrantă a galeriei de portrete din cadrul prestigioaselor Galerii Uffizi de la Florenţa. Lucrările sale pot fi regăsite, printre alte locaţii, în colecţiile publice din Viena, Bratislava, Kosice, Barcelona, Copenhaga şi Ciudad de México. Selecţia lucrărilor aflate în expunere a fost operată de Hessky Orsolya, cea mai mare parte a materialului provenind din colecţia Kovács Gábor, cu adăugarea a trei piese din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, alături de picturi şi lucrări de artă grafică de la Galeria Naţională Maghiară.

 

În ce privește programul Zilelor Culturale Maghiare, aceste poate fi descărcat de AICI , iar varianta tipărită va fi disponibilă începând cu data de 14 august, la locurile de desfășurare ale festivalului.