joi, aprilie 18, 2024

”Tradiție și icoană transilvană de Crăciun”- expoziție de icoane la Casa de Cultură a Studenților

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

expozitie icoaneCasa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca anunță expoziția de icoane intitulată : ”Tradiție și icoană transilvană de Crăciun”.
Vernisajul expoziției va avea loc în 7 decembrie 2016, la ora 18.00 în Holul de la parterul instituției, spațiul care va găzdui lucrările expuse. Expoziția reunește peste 50 de icoane pe sticlă, pictate de Monahia Justiniana Kiraly, în atelierul Mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la
Florești.
Monahia Justiniana născută în anul 1979, în comuna Mociu, județul Cluj, a intrat în mănăstire în anul 2000 și a fost tunsă în monahism în anul 2010. Este licențiată în Teologie și este absolventă de Master, specializarea Artă Sacră la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj- Napoca.
Autoarea a urmat o veche tradiție iconară din Transilvania, și anume școala de icoane de la Nicula. Din anul 2011 a început să expună, o primă participare având loc la Curtea de Argeș. Au urmat în anul 2012 o expoziție personală, apoi în 2013 tot o expoziție personală la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, iar în 2016 a expus în Italia, la Padova și Veneția. Din anul 2012 participă la expozițiile de grup organizate de Centrul de Conservare și Promovare a Tradițiilor Populare din
Cluj-Napoca.
Despre icoanele expuse, despre școala din care se revendică și despre rolul și importanța icoanei în spiritualitatea românescă din Transilvania, din vremurile zbuciumate ale istoriei acestor locuri și până astăzi, vor face vorbire personalitățile invitate la vernisaj : Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului ; Preacuviosul Părinte Protosinghel Dr. Anastasie Berbecel, Părinte duhovnic la Mănăstirea Florești ; Domnul conf.univ.dr. Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cadrul Universității Babeș- Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră ; Monahia Justiniana Kiraly.
Cuvântul de întâmpinare și de bun venit va ? rostit de gazda evenimentului, Domnul Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților din Cluj- Napoca.
Expoziția va putea ? vizitată de către clujeni, în perioada 7 decembrie 2016 și 4 ianuarie 2017, între orele 8.00-20.00.

Articole Noi