vineri, martie 29, 2024

TÂRGUL TRADIȚIONAL DE MĂRȚIȘOR

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

afis targ martisorMuzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită în perioada 24 februarie – 1 martie 2017 la Târgul Tradițional de Mărțișor.

Evenimentul va avea loc în curtea Palatului Reduta, str. Memorandumului nr. 21.

Prin acest târg ne propunem să realizăm un eveniment de referință în viața culturală clujeană, în cadrul căruia să reunim artiști plastici, artizani, meșteșugari, creatori ai unor mărțișoare de calitate lucrate manual, cu multă atenție și dăruire. De asemenea, prin acest eveniment se dorește reînvierea atmosferei târgului de mărțișoare de odinioară, care avea loc pe latura vestică a Pieții Unirii, în fața fostei Galerii de Artă.

Instituția noastră a făcut selecția participanților la acest târg pe baza criteriilor de originalitate, creativitate, respectarea tehnicilor sau reinterpretarea modernă a acestora regăsite în mărțișoarele prezentate.

Toate mărțișoarele sunt realizate de către expozanți, atât meșteșugari și artizani, cât și artiști plastici.

Târgul va putea fi vizitat în perioada menționată, între orele 10-19. La acest eveniment vor participa peste 20 de expozanți, din toată Transilvania, de la Satu Mare până la Cristuru Secuiesc. Vă așteptăm!

 Mărțișorul este un obiect de podoabă care se oferă în dar ca semn al sosirii primăverii, în prima zi a lunii martie, mai ales fetelor și femeilor. În prezent, este alcătuit dintr-o podoabă miniaturală și un șnur realizat din două fire răsucite de mătase, de culoare roșie și albă, cu ciucuri la capete.

În vechime, mărțișorul era un șnur alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în roșu și alb sau roșu și negru reprezentând contrariile: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Obiectul era dăruit copiilor și tinerilor – fete și băieți. Era legat la mână sau purtat în piept și avea un rol apotropaic.

România, împreună cu Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia, au realizat un proiect important, acela de a înscrie Mărțișorul în patrimoniul UNESCO, proiect aflat în etapa de evaluare finală.

Articole Noi