vineri, aprilie 19, 2024

SEMNELE CERIULUI – CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

AFIS-EXPO-FOTO-Semnele Ceriului-CLUJ-NAPOCA-2019MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI vă invită la expoziția SEMNELE CERIULUI – CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită miercuri, 15 mai 2019, de la ora 14.00, la vernisajul expoziției itinerante comune „SEMNELE CERIULUI – CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE”

Această expoziție itinerantă comună este închinată boltei cereşti, un subiect fascinant al tradițiilor românești. Expoziția va fi deschisă la Muzeul Etnografic la Transilvaniei din Cluj-Napoca, strada Memorandumului nr. 21 în perioada 15 mai – 9 iunie 2019 având vernisajul-eveniment în data de 15 mai 2019 orele 14.00. Expoziția va fi expusă şi pe durata evenimentului cultural „ NOAPTEA MUZEELOR ” din 18 mai 2019.

„SEMNELE CERIULUI”- Expoziție personală de artă fotografică ,

                                             Expune : Ilie Tudorel, Baia Mare, județul Maramureș.

Expoziția personală de artă fotografică „Semnele Ceriului” este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura şi arta tradiţională din România. Din cele mai vechi timpuri, fascinaţia exercitată asupra omului de către aştrii de pe bolta cerească s-a materializat prin reprezentări sculpturale sau picturale sugestive prezente până azi în cadrul civilizației noastre rurale. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României. Prezentarea expozițională este formată din peste 70 de fotografii de mari dimensiuni. Expoziția este o provocare pentru vizitatori de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiţionale şi de a admira talentul meșterilor populari din România. Vom prețui cu adevărat patrimoniul cultural românesc şi se va iniţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi românii, europenii şi chiar întreaga umanitate.

„CONSTELAŢII  ROMÂNEŞTI  TRADIŢIONALE”- Expoziție digitală multimedia  realizată de Complexul Astronomic Baia Mare.

Bolta cerească cu puzderia ei de stele a aprins imaginaţia oamenilor din momentul în care ei şi-au ridicat conștient ochii spre cer. Cunoașterea cerului, una din problemele de bază ale astronomiei de poziţie, înseamnă în primul rând cunoaşterea constelaţiilor, grupări de stele cunoscute din vremuri imemoriale. Omul antic şi-a imaginat pe cer figuri ce reprezentau fiinţe şi obiecte legate de viaţa lui cotidiană,de cultele religioase şi de diferitele fenomene ale naturii pe care nu şi le putea explica la momentul respectiv.

Fiecare popor, fiecare civilizație şi-a construit propria-i viziune asupra cerului,o imagine asupra boltei cereşti care depindea inevitabil de locul din care se privea spre cer şi de gradul de dezvoltare social-economică a poporului respectiv. Spre exemplu, cerul grecilor abunda în eroi şi zeităţi iar în cerul românesc ponderea cea mai mare o au constelațiile pastoral-agrare, cele religioase sau istorice. „Constelații românești  tradiționale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare, început în anul 2012 şi îmbunătăţit de la an la an. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelații româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se şi în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului. Varianta mobilă a expoziției destinată itinerării a aparut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri mobile pe care sunt dispuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor fără a-i deranja pe ceilalti vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor. Mai multe informaţii veți găsi pe site-urile https://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/ sau www.crt-ro.com

 Expoziția a fost dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Articole Noi