„Școală după școală”- o nouă șansă pentru 120 de copii defavorizați din Cluj-Napoca

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj
10410258_549865758479605_4900946999841041156_n
www.facebook.com/pages/Fundaţia-Creştină-Diakonia-Cluj-Napoca

Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală (DASM), alături de United Way România și de Fundația Creștină Diakonia relansează proiectul “Şcoală după Şcoală” 120 de copii care provin din familii defavorizate din Cluj-Napoca au, acum, o șansă în plus să își construiască un destin cu totul diferit de cel al părinților lor. Aceștia sunt copiii care, începând cu anul școlar 2014-2015, au fost incluși în programul „Școală după școală” prin care li se asigură cadrul necesar să poată studia și după orele de curs, fără a simți presiunea lipsurilor cu care se confruntă familiile lor.

Cei 120 de copii frecventează școlile Traian Dârjan , din cartierul Someșeni, şi Nicolae Iorga din cartierul Iris. Anul trecut, cei trei parteneri din proiect, respectiv Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală și fundațiile United Way și Diakonia au coordonat un proiect-pilot pentru a testa dacă această formulă de ajutor funcționează cu efectele dorite. Statisticile arată că în România doar 33 % dintre copiii care provin din familii dezavantajate reuşesc să finalizeze studiile gimnaziale. În urma proiectului pilot implementat la Cluj-Napoca, 100% din copiii înscriși au reușit să-și continue studiile, iar 70% dintre aceștia și-au îmbunătățit frecvenţa școlară, diminuându-se, în paralel, cu până la 40% absenteismul și riscul abandonului școlar. De asemenea, 44% dintre copii au avut rezultate mai bune la școală.

„Cu proiectul-pilot am avut niște rezultate peste așteptări și era firesc să îl extindem anul acesta. Avantajul cel mai mare al programului este că nu lucrăm doar cu copiii, ci implicăm foarte mult părinții. Dacă pe aceștia nu îi convingem cât de important e să își lase copilul la școală în fiecare zi, munca noastră devine inutilă pe termen lung. Aici e cu adevărat frumusețea proiectului: nu rezolvăm doar o nevoie concretă, ci schimbăm mentalități.”, explică Marina Neciu, Manager Cluj Office al United Way România.

Copiii primesc în fiecare zi, după terminarea orelor de curs, o masă caldă asigurată de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, apoi sunt preluați de profesorii implicați în program care stau alături de ei și îi ajută la teme sau realizează alte activități educative împreună. În paralel, se asigură asistență socială pentru familii: părinții sunt ajutați să rezolve problema documentelor de identitate care, lipsind, împiedică de multe ori copiii să aibă acces la ajutoarele oferite de stat sau la asistență medicală, îi învață pe părinți cum pot să își găsească un loc de muncă astfel încât copiii să nu trebuiască să aibă o contribuție prin muncă proprie și să se poată concentra pe studiu.

„ Toți partenerii implicați sunt foarte dedicați acestui proiect. Însă oricând un ajutor în plus este binevenit. Oricine dorește poate să contribuie la educația acestor copii, avem nevoie de rechizite, materiale didactice. Cadrul general este asigurat, avem școlile, masa, profesorii și asistenții sociali. Dar putem face mult mai mult pentru acești copii, așa că suntem deschiși la orice ajutor, nu trebuie să fie neapărat material. Am demonstrat prin proiectul pilot că se pot obține rezultate foarte concrete, într-un timp foarte scurt”, a spus Marina Neciu.

Direcția de Asistență Socială și Medicală organizată ca serviciu public în subordinea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca are misiunea de a identifica și soluționa problemele sociale ale comunității locale, din domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum și a oricăror alte persoane aflate în nevoie. Instituţia încurajează dezvoltarea unor parteneriate benefice cu organizaţii neguvernamentale şi cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, colaborând şi cu serviciile publice descentralizate ale ministerelor, în funcţie de necesităţile comunitare, în vederea acordării şi diversificării serviciilor oferite. Una dintre prioritățile instituției este investirea în educație în vederea prevenirii abandonului școlar și ameliorării performanțelor școlare ale copiilor.

United Way România este o fundaţie românească independentă, afiliată la United Way Worldwide. În România, organizaţia beneficiază de ajutorul a peste 950 de voluntari, 55 de companii şi 3.000 de donatori, şi are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitate, prin încurajarea donaţiilor individuale, corporatiste şi a voluntariatului, pentru ca toată lumea să aibă şanse egale la educaţie, sănătate şi un venit decent. Anul acesta, United Way împlinește 10 ani în România, timp în care a ajutat aproape 38.000 de oameni din comunități defavorizate.

Fundatia Creştină Diakonia, organizaţie non-profit fondată în 2001 de către Eparhia Reformată din Ardeal, are misiunea de a proteja viaţa, de a sprijini şi îngriji bolnavii şi persoanele cu dizabilităţi, dar și de a întări simţul individual şi colectiv al responsabilităţii pentru comunitate. În acest sens, fundaţia implementează programe sociale, medicale şi educaţionale. În centrul atenţiei se află grupuri vulnerabile, pentru şi împreună cu care fundația dezvoltă proiecte şi servicii specializate. Viziunea organizaţiei constă în schimbarea lentă, dar sustenabilă, bine înrădăcinată în viaţa beneficiarilor şi a comunităţii ”gazdă”. În prezent, fundația sprijină 504 copii din familii defavorizate prin programe de tip ”școală după școală” și centre de zi.

Articole Noi