vineri, martie 29, 2024

„Romanța ne unește” la Cluj-Napoca

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

afis-Cluj-concert Romanta ne uneste-optimizata-web (1)Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, se alătură inițiativei Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, care derulează în această perioadă Programul Național de Concerte „Romanța ne unește”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

În cadrul acestui program sunt organizate mai multe concerte de romanţe în zonele istorice ale țării, destinate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și care sunt susţinute cu orchestre profesioniste, de către laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi intepreţi de romanţe, din fiecare zonă istorică.

La Cluj-Napoca, evenimentul va avea loc luni, 13 noiembrie 2017, de la ora 19.30, la Cinema Victoria și este organizat în parteneriat cu Opera Group Project. Invitaţii evenimentului sunt: Alexandru Mânzat, Alina Mavrodin Vasiliu, Sorin Lupu, Domnica Dologa, Tudor Bărbos, Rodica Pop-Seling, Valer Banciu, Georgeta Plută și Paula Coteț – boboc de Crizantemă.

Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș. Evenimentul va fi prezentat de Alina Mavrodin Vasiliu, iar intrarea este liberă!

Romanţa reprezintă un gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale ce figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul de înscriere a romanţei româneşti pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi la Comisia Naţională a României pentru UNESCO.

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a fost înființat cu scopul declarat de a promova romanța în țară și în străinătate, alături de alte valori ale patrimoniului național material și imaterial. Totodată, și-a propus să readucă în atenția marelui public romanța ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, inițiind demersurile oficiale la Ministerul Culturii și Identității Naționale și la Comisia Națională a României pentru UNESCO pentru includerea romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. În acest context, Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” și-a propus să unească marile spirite naționale pentru susținerea muzicii și a poeziei românești care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român.

Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” este menit să trezească în conștiința publică respectul pentru valorile de patrimoniu ale culturii noastre naționale, precum și apartenența la un spațiu cultural care a oferit constelației mondiale a cântecului poetic una dintre cele mai strălucitoare stele: romanța. Acest gen muzical îi unește, de peste 170 de ani, pe românii din țară și de pretutindeni în jurul valorilor naționale morale și spirituale. Prin acest proiect se dorește evidențierea faptului că romanța a rezistat în competiția cu alte genuri muzicale cu grație și gingășie, într-o discreție impusă de posturile TV și de radio, compensată prin concertele pe care le așteaptă marele public de toate vârstele din România.

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a realizat în acest an „Casa Romanței” – spațiu muzeal unic în România aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO și care a fost inaugurat cu prilejul celei de a 50-a ediții, jubiliară, a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, oferind astfel publicului posibilitatea să intre în lumea fascinantă a romanței pe care au slujit-o mari compozitori, interpreți, actori și personalități remarcabile ale culturii naționale.

De asemenea, se dorește ca prin Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” să se determine o schimbare majoră de mentalitate și de percepție cu privire la Romanța Românească și să se creeze o nouă atitudine față de acest gen muzical de patrimoniu care merită din plin să fie inclus în programa școlară, academică, în stagiunile de concerte ale instituțiilor muzicale profesioniste, în programele de evenimente ale centrelor județene de cultură, ale instituțiilor publice locale și naționale și, nu în ultimul rând, în programele TV și Radio.

 

Articole Noi