Acasă Politică INTERVIU – Remus Lăpușan: „Victor Ponta a reușit să șteargă din prețul inegalității suportat de români”

INTERVIU – Remus Lăpușan: „Victor Ponta a reușit să șteargă din prețul inegalității suportat de români”

0
INTERVIU – Remus Lăpușan: „Victor Ponta a reușit să șteargă din prețul inegalității suportat de români”

IMG_20140731_141308Reporter: În 29 iulie, în cadrul Congresului PSD de la Craiova, premierul Victor Ponta și președintele formațiunii pe care o reprezentați a fost desemnat candidatul PSD . Cum comentați această decizie, așteptată de altfel ?

Simplu! Solidaritate și încredere într-un om politic puternic, pentru o Românie puternică. Solidaritatea colegilor social-democrați față de proiectele guvernamentale care au reparat nedreptățile sociale, au deblocat programele operaționale, au crescut rata de absorbție a fondurilor europene și care au refăcut din mândria profesională a medicilor sau profesorilor. Încredere în primul rând într-un politician care nu a fost membru al PCR dar care niciodată nu s-a dezis de acel frumos roșu de stânga european, într-un proiect tânăr dar matur politic care a reușit șteargă din prețul inegalității suportat de români în regimul Boc-Băsescu și care a obținut rezultate bune în primii doi ani de guvernare, la nivelul Uniunii Europene, mai ales în agricultură și industrie.

Reporter: Pe ce segment electoral vă bazați?

Știți, se spune că unitatea în diversitate este o valoare de stânga. PSD nu crede în mai multe Românii, sau în cetățeni segmentați electoral. Noi credem într-o Românie puternică, comunități puternice, cu politici specifice și cu soluții prompte. Noi credem și facem infrastructură la nivel regional sau național: reînceperea lucrărilor la Autostrada Transilvania și demararea la Autostrada Turda – Sebeș sunt doar două exemple.
Cine se trezește dis de dimineață și are de guvernat o țară, nu-i permite responsabilitatea să mai calculeze cantitativ, segmentarea electorală, ci doar calitativ social, rezolvând problemele oamenilor.

Reporter: Cu ce platformă politică ideologică îl veți sprijini pe premier.

Înainte de toate, consider că trebuie să se afle oamenii și problemele lor reale, cele care alcătuiesc viața în concretul ei: „Ideologiile ne separă. Visele și suferința ne apropie” scria Eugen Ionesco. Sunt cuvintele sub care de multe ori mi-am structurat activitatea politică în ultimii doi ani, în proiectul Uniunii Social-Liberale, în speranța că putem să depășim barierele din și dintre noi, pentru a stabiliza împreună o societate normală, civilizată și europeană.
Și ca să închid o paranteză, pe care am deschis-o cu alte ocazii, să știți că există o diferență substanțială între ideologie și doctrină socială. Noi o preferăm doar pe cea din urmă.

Reporter: Bun, să revenim la nevoile oamenilor și să lăsăm campania. Ce a însemnat pentru români anul ultimele luni de guvernare? Fiindcă premierul Ponta trebuie să răspundă pentru rezultatele muncii sale.

Începând din 1 iulie, salariul minim a crescut la 900 de lei, tot de la 1 iulie, românii plătesc cu 2,6% mai puțin pentru energia electrică, așa cum a hotărât ANRE.
Vă reamintesc că guvernul Ponta a crescut treptat salariul minim pe economie, în paralel cu stabilizarea și revitalizarea economiei după dezastrul guvernării Boc-Băsescu-PDL. Practic, în doar doi ani, cabinetul Ponta a reușit să crească salariul minim de la 700 la 900 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 30%.
De asemenea, prin mai măsuri pozitive a fost restabilită, parțial, demnitatea a 15.000 de medici rezidenți și 14.000 de profesori debutanți, cabinetul Ponta majorându-le salariile, aproximativ 1 milion de agricultori beneficiind de creșterea subvențiilor la hectar de la 139 euro în 2013, la 159 euro în 2014 și de plăți complementare din bugetul de stat.
Un lucru este clar: România are nevoie de politici sociale, iar Guvernul Ponta, apoi urmașul său va continua să găsească variante optime pentru a-i ajuta pe cei în nevoie.