Remus Lăpușan: Guvernul Orban se joacă de-a ordonanțele și de-a guvernarea,în timp ce mii de oameni abia trăiesc de la o lună la alta, așteptând banii din șomajul tehnic.

Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Foto: Arhiva Cluj24h.ro

În luna martie, Guvernul a decis să ajute angajatorii pe perioada stării de urgență decretate în contextul apariției pandemiei de Covid-19. La cererea acestora, din fondul de șomaj, AJOFM-urile acordă salariaților maximum 75% din salariul de bază, în anumite condiții.

În practică, sunt foarte multe probleme legate de șomajul tehnic, apărute în mare parte din lipsa de cunoștințe și informații din domeniul muncii a celor din Guvernul Orban care elaborează normele legale, și apoi dintr-o necunoaștere a realității cu care se confruntă operatorii economici și instituțiile statului.
Remus Lăpușan, lider al partidului PRO România Cluj, punctează câteva exemple clare care arată cât de puțin pregătit și competent este Guvernul PNL să gestioneze în mod corespunzător provocările din domeniul muncii:
˝În primul rând nu este normal ca un text legislativ să fie modificat de trei ori într-o lună și jumătate, așa cum este cazul normelor care reglementează șomajul tehnic. Apoi, angajatorilor nu li s-a explicat din start în ce modalitate trebuie interpretat concret acest șomaj tehnic: inițial, majoritatea celor care erau în situația de a se încadra în condițiile de acordare a șomajului tehnic au încetat contractele de muncă ale angajaților i-au dat afară mai exact, pentru ca apoi să vină Guvernul să spună că nu, contractele de muncă trebuie suspendate și nu încetate. Așa că angajatorii au trebuit să facă, prin decizii interne, corecții în Revisal (programul informatic prin care se gestionează contractele de muncă), să anuleze practic încetările și să
opereze suspendări ale contractelor de muncă. Având însă în vedere cum colaborează de obicei instituțiile statului- adică nu știe stânga ce face dreapta, mă întreb ce se va întâmpla la controalele ITM-ului, câte amenzi vor 0 date pe nedrept pentru operare greșită în RevisalDupă cum știți, sunt condiții foarte stricte și termene precise în care se poate opera în acest program, și extrem de puține situații în care se pot face înregistrări retroactiv. Peste câteva luni,
să vină domnul Orban să spună cum vor explica angajatorii în fața ITM-ului această joacă de-a contractele de muncă, ba le desfacem, ba le refacem! Altă situație: de curând, Guvernul a spus că perioada de suspendare a contractului pe motiv de șomaj tehnic se consideră vechime în muncă pentru acordarea ulterioară a șomajului normal. Dar eu mă întreb ce se va întâmpla de exemplu cu viitoarele mame care vor solicita în următorul an concediu de îngrijire a copilului, pentru care trebuie să nu ai întreruperi de activitate? Sau cu persoanele în prag de pensie, pentru care contează 0ecare zi de vechime?