Primul Seminar International de Aikido Aikikai pentru Copii si Tineri organizat in Europa de Est

TBfoto_Aikido-211Entuziasm, distractie, respect, munca – acestea sunt cuvintele cheie ale celui mai mare seminar international de Aikido Aikikai de copii din Europa. Fundatia Romana de Aikido Aikikai a organizat in Romania primul seminar international de Aikido Aikikai dedicat copiilor si tinerilor, din Europa de est. Stagiul a fost condus de maestrul Eiji Katsurada, 6 dan Hombu dojo shihan, la Cluj-Napoca.

Evenimentul s-a desfasurat in perioada 20-22 iulie 2018 – vineri, sambata si duminica, dar a avut si activitati adiacente antrenamentelor.

„L-am vazut pe shihan Eiji Katsurada lucrand cu copiii in timpul antrenamentelor si se vede cat de dedicat e. Mereu leaga miscarile din jocuri cu miscari pe care le folosim in tehnici, astfel copiilor le este mai usor sa invete pe masura ce cresc sau studiaza.” spune sensei Dorin Marchis 6 dan, presedintele Fundatiei Romane de Aikido Aikikai, organizatorul seminarului.

Shihan Eiji Katsurada practica Aikido de aproape 30 de ani si este coordonatorul departamentului de tineret de la Hombu Dojo Tokio, sediul central al Fundatiei Aikikai.

“Unii spun ca e greu sa lucrezi cu copii. Dar daca ai rabdare si iti place entuziasmul lor, devine usor. Aikido inseamna mai mult decat tehnici de arta martiala. Inseamna eticheta, respect, comunicare, prietenie. Cultivand aceste valori, totul devine mai frumos in jurul nostru.” spune shihan Eiji Katsurada 6 dan, profesorul invitat al seminarului.

TBfoto_Aikido-348La Cluj-Napoca s-au reunit grupuri de copii din Olanda, Elvetia, Luxemburg, Suedia, Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia, dar si din orase din Romania: Constanta, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Arad, Baia Mare, Reghin, Targu Mures, Craiova, Resita, Galati, Navodari, Deva si Cluj-Napoca.

Au fost 250 de participanti la seminar, dintre care 215 au fost copii si tineri, iar 35 au fost instructori.

Evenimentul a fost organizat de Fundatia Romana de Aikido Aikikai sub egida Federatiei Internationale de Aikido, in cadrul programului de incurajare a tinerilor sa faca Aikido – Children And Youth Program.

TBfoto_Aikido-279Acesta face parte dintr-o serie de seminarii dedicate copiilor si tinerilor, program ce a luat startul anul trecut, in Olanda, urmand ca in fiecare an sa se desfasoare in cate o alta tara, pe acelasi principiu.

„Cand vrei sa construiesti ceva care sa dainuie trebuie ca generatiile tinere sa inteleaga importanta respectivului lucru. Doar astfel il poate asimila si duce mai departe. Aikido este armonie in toate sensurile si domeniile. Valorile sale transpuse in viata de zi cu zi ne fac linistiti, apropiati, intelegatori, deschisi, omenosi. Programul de incurajare a copiilor si a tinerilor de a participa la seminarii in alte orase sau tari decat cele in care se antreneaza de obicei ii ajuta mult si dincolo de aspectele ce tin de tehnica de Aikido. Federatia Internationala de Aikido are in derulare mai multe directii strategice pe care le urmeaza, astfel ca pe langa proiectele privitoare la egalitatea de gen, o importanta deosebita o acorda proiectelor privitoare la incurajarea tinerilor de a face Aikido.” spune sensei Kei Izawa 6 dan, presedintele Federatiei Internationale de Aikido.

TBfoto_Aikido-285Delegatiile straine, dar si cele din Romania au avut parte, pe langa antrenamentele din program, si de deplasari turistice in zona Transilvaniei. In ziua premergatoare seminarului, tineri din Suedia, Bulgaria, Serbia si Romania au fost in judetul Bistrita-Nasaud, la Lacul Colibita, la una din fermele reprezentative din Transilvania si la Castelul Dracula (Tihuta). In prima zi de seminar, in pauza dintre antrenamente, toata lumea a participat la o activitate de  tip „treasure hunt” prin care sa cunoasca principalele puncte de atractie turistica din Cluj- Napoca, iar sambata, 150 dintre participanti s-au imbarcat in autocare si au vizitat Salina Turda. Seminarul s-a incheiat duminica, in aplauzele celor care au asistat la demonstratiile fiecareia dintre tari.