vineri, martie 29, 2024

NOUL COD RUTIER intră în vigoare duminică. Află detalii

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

politia 1Noul Cod Rutier intră în vigoare de duminică. Astfel, începând cu data de 28 septembrie, cei care vor călca pe bec vor fi sancţionaţi potrivit noilor reglementări. Noutăţile aduse ar trebui să reducă numărul de accidente rutiere, să simplifice sistemul, dar şi să crească gradul de conştientizare al şoferilor.

COD RUTIER 2014. Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost modificată şi completată printr-o ordonanţă publicată în Monitorul Oficial din 29 august, aceasta urmând să intre în vigoare duminică, 28 septembrie.

Noile modificări ale legislaţiei rutiere, ce aduc, printre altele, amenzi de până la 450 de lei pentru şoferii care nu transportă copiii în scaune speciale sau cu centură, precum şi posibilitatea recoltării de probe biologice la locul accidentului, intră în vigoare duminică.

Una dintre noutăţile aduse de NOUL COD RUTIER este suspendarea permisului auto în urma neplăţii amenzilor de circulaţie.

În România, de exemplu, gradul de încasare al amenzilor este undeva la 40%, în timp ce, în alte state, gradul de încasare depăşeşte 90%, în Olanda fiind chiar 98%. Din cauza faptului că există mulţi şoferi care nu au bunuri pe numele lor, nici executarea silită nu poate fi valabilă, astfel că statul nu poate să recupereze cuantumul amenzii.

Nu plăteşti amenda rămâi pieton 

De aceea, autorităţile s-au gândit să pună la punct un sistem prin care şoferii să fie, practic, obligaţi să plătească amenda, în caz contrar să rămână pietoni.

Astfel, potrivit NOULUI COD RUTIER, autorităţile introduc „tichetul de contravenţie”. Practic, este vorba despre un tichet care va fi anexat permisului de conducere şi în care se va ţine o evidenţă a amenzilor plătite. Lipsa acestuia poate dovedi neachitarea contravalorii amenzii şi, în condiţiile în care nu a fost exercitată o cale de atac împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, poate atrage după sine suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata amenzii. De asemenea, autorităţile doresc crearea unui serviciu care le va permite utilizatorilor plata amenzilor online.

„Este o mare porcărie. Cum să mă obligi pe mine să plătesc amenda că altfel îmi iei permisul. Cum rămâne cu dreptul la libera circulaţie? Am permisul dobândit pe drept şi dacă n-am făcut nicio infracţiune, de ce să mi-l ia cineva?”, explică Adrian M., un şofer constănţean care s-a arătat nemulţumit de prevederile proiectului de lege.

Alţii, în schimb, au fost de acord: „Atâta timp cât mergi cum trebuie, cât îţi pui centura, îţi iei un hands-free, mergi în limita legală de viteză şi respecţi legislaţia, într-un cuvânt, nu ai de ce să te temi. Pot fi amenzile de sute de milioane de lei, dacă nu încalci legea, n-are de ce să-ţi fie frică”

Faptele antisociale pedepsite 

NOUL COD RUTIE înăspreşte sancţiunile pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului, precum nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea pe autostradă pe contrasens sau a unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar şi pentru depăşirea limitei legale de viteză cu peste 60 km/h.

Potrivit NOULUI COD RUTIER, şoferii vor avea de respectat câteva noutăţi şi în privinţa centurii de siguranţă. Astfel, conducătorii auto sunt cei care vor fi traşi la răspundere dacă regulile sunt încălcate. Mai mult, spune actul normativ, şoferii vor avea obligaţia de a se asigura, înainte de a pleca de pe loc, că minorii poartă centurile de siguranţă sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune omologate.

Citeşte mai multe AICI

Articole Noi