Noi ediții ale Triatlon Cluj și Traversarea Tarniţei vor avea loc în acest wekeend

traversarea tarniteiTraversarea Tarniţei, eveniment ajuns tradiție, se află deja la cea de a 11-a ediţie și va avea loc, în data de 23 iulie pe lacul Tarnița din județul Cluj. Sâmbătă, in 22 iulie va avea loc pe același lac, ediția a 4-a a evenimentului Triatlon Cluj.

Înscrierile continuă pe site-ul organizatorului (www.club-orca.ro), iar Clubul Orca, se aşteaptă la un număr de peste 100 de participanţi pentru evenimentul de înot și ca. 200 de participanți pentru cel de triatlon. Traversarea Tarniței ramâne cursa de înot în ape deschise aleasă în special de înotătorii pasionați de munte și de mișcarea în aer liber.

Traversarea Tarniței
Competiţia va consta în proba de parcurgere înot a distanţei 6500m reprezentând lungimea lacului Tarniţa. Startul probei de 6500m se va da duminică, 23 iulie, de la debarcader la ora 10, iar startul probei scurte de 1500m sâmbătă, 22 iulie, la coada lacului, probă parte a evenimentului Triatlon Cluj organizat de Clubul Orca pentru al patrulea an consecutiv. Timpul limită de parcurgere a distanţelor este de o oră respectiv 3 ore pentru proba lungă.

Datorită temperaturii scăzute a apei în Lacul Tarniţa, organizatorii recomandă purtarea costumului de neopren pentru evitarea hipotermiei.

Siguranţa înotătorilor va fi asigurată de numeroase caiace şi un echipaj SMURD care va fi prezent ca de obicei la acest eveniment.

Participanţii vor fi împărţiţi pe 7 categorii de vârstă: sub 20 de ani, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69, 70 de ani şi mai mult, iar premierea se va face separat.

În prezent sunt înscrise 92 persoane la proba de traversarea a lacului pe lungime. În acest an avem onoarea de a-l avea din nou la start pe Ioan Ștefan Gherghel, detinator a multiple recorduri naționale și internaționale, vicecampion mondial și european în probele de 200m fluture și reprezentantul Romaniei la trei ediții a Jocurilor Olimpice. Cel mai vârstnic participant are 70 ani și cel mai tânăr doar 17.

Publicul este invitat să asiste şi să-i încurajeze pe participanți urmărind evenimentul din zona de start (debarcader/coada lacului) precum şi de pe malul lacului din puncte care vor fi marcate de către organizatori.

Traversarea Tarniţei este prima competiţie de înot in ape deschise (Open Water Swimming) din România, eveniment care a luat ființă în 2007 când la start se adunau 14 sportivi curajoşi, toţi reuşind să termine cursa.

Triatlon Cluj
Triatlon Cluj este cea de-a patra etapă în circuitul Cross Triathlon Series al Federației Române de Triatlon.

Evenimentul oferă posibilitatea participării atât ca și concurent individual, cât și în ștafete de 2 sau 3 membri, având componență feminin, masculin sau mixt. Traseul este același pentru ambele variante de participare. În cadrul acestui eveniment există și proba de înot 1500m fiind o completare a evenimentului de înot de duminică.

Înot
Concurenţii vor urca pe un ponton mobil la coada lacului (Tranziţie) şi vor fi transportaţi la distanţa de 1500 de metri. Startul se va da din apă. Traseul presupune parcurgerea înot a distanţei de 1500 metri până la zona de tranziţie.

Ciclism
30 km, cu 690 metri diferenţă de nivel.
Traseul (drum forestier / de pământ) urmează malul lacului şi apoi al pârâului Râşca până la kilometrul 14, de unde urmează o urcare constantă de dificultate medie, până la Lăpuşteşti (punct de alimentare), aici atingând maximul în altitudine. De aici urmează coborârea înspre coada lacului, 6 km de coborâre în serpentine, până la intersecţia cu drumul asfaltat 107P. Coborârea continuă cu 4 km de asfalt, şi apoi încă vreo 700 de drum pietruit până la tranziţie.

Alergare
Traseul de alergare este comun cu cel de bicicletă până la kilometrul 4.5, unde va fi amplasat un punct de alimentare şi control. Acest segment de 4.5 km va fi parcurs în dublu sens, însumând astfel 9 km, cu 80m diferenţă de nivel, de drum forestier umbrit în proporţie de aproximativ 95%.

Startul şi sosirea vor avea loc la Pensiunea Traian, de la coada lacului Tarniţa, judeţul Cluj, la 35km de Cluj-Napoca şi 23km de la ieşirea de pe autostrada Turda-Gilău.

La start vor fi prezenți atât sportivi amatori cât și elite din România și din străinătate.