joi, martie 28, 2024

Judecătorii clujeni opresc protestul și sesizează Curtea Constituțională pentru legea privind eliminarea pensiilor de serviciu.

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

Foto: Arhiva Cluj24h.ro
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Judecătorii Curţii de Apel Cluj condamnă atitudinea neloială, arogantă şi lipsită de profesionalism cu care puterea legislativă a tratat statutul magistratului în România, dovedind că nu înţelege rolul justiţiei într-un stat de drept, care îşi respectă cetaţenii şi le garantează drepturile, un stat destructurat, în momentul în care Constituţia nu mai este respectată, la cel mai înalt nivel.

În data de 28 ianuarie 2020, Camera Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat legea privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, tratând cu nepermisă indiferenţă semnalele ferme transmise din interiorul sistemului judiciar şi, implicit, efectele pe termen lung ale unor astfel de exprimări legislative. Ele ignoră deciziile în materie ale Curţii Constituţionale din România, jurisprudenţa curţilor europene de justiţie şi documentele internaţionale ce consacră drepturile magistraţilor.

În contextul în care subiectul pensiilor de serviciu ale magistratilor şi personalului auxiliar din instanţe a fost folosit în mod iresponsabil pentru atragerea capitalului politic, justiţia fiind umilită, în mod nedrept, prin manipulari inadmisibile, judecătorii Curţii de Apel Cluj s-au întâlnit în repetate rânduri, în Adunari Generale, pentru a identifica mijloacele corecte şi eficiente de apărare a statutului şi a demnităţii profesiei căruia îi sunt devotaţi.

Timp de patru săptămâni, între 23 decembrie 2019 şi 13 ianuarie 2020, iar apoi între 22 ianuarie şi 28 ianuarie 2020, judecătorii Curţii de Apel Cluj au adoptat forma extremă de protest, aceea a suspendării activităţii de judecată, până în momentul votului in Parlament, dorind prin aceasta să atragă în mod serios atenţia factorilor decidenti cu privire la consecinţele unor astfel de modificări legislative.

Acţionând într-o manieră exemplară, caracterizată prin unitate şi asumarea responsabilităţii, judecătorii Curţii de Apel Cluj, asemenea celorlalţi judecători din ţară, au înţeles că o astfel de măsură legislativă este în măsură să afecteze substanţial independenţa celui chemat să facă justiţie, iar prin aceasta, independenţa sistemului judiciar românesc. Dreptul la pensia de serviciu este o componentă a statutului judecătorului, confirmat fiind prin jurisprudenţa obligatorie a Curţii Constituţionale şi recunoscut ca atare de statele europene, în favoarea propriilor magistraţi.

După ce legea a fost adoptată in Parlament, Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj a hotărât, cu majoritatea celor prezenţi, încetarea, în acest moment, a protestului în forma suspendării activităţii de judecată, începând cu data de 29 ianuarie 2020 şi, în continuarea acestuia, efectuarea tuturor demersurilor juridice necesare pentru reuşita procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale, procedură iniţiată de către Inalta Curte de Casatie si Justiţiei, în virtutea prerogativelor legale ale acesteia.

Un stat puternic nu poate exista fără o justiţie puternică. Numai înţelegerea şi acceptarea acestui adevăr elementar ar putea conduce la decizii înţelepte, prin care orice putere, legislativă sau executivă, ar căuta ea însăşi pârghiile necesare consolidării sistemul judiciar, i-ar proteja imaginea şi independenţa, în toate componentele sale.

Judecătorii  Curţii de Apel Cluj sunt solidari cu toate formele de protest adoptate la nivelul celorlalte instanţe, urmând a-şi reconsidera poziţia, dacă va fi necesar, exprimându-şi îngrijorarea şi dezamăgirea pentru maniera în care sunt expuşi, în ultimii ani, unor atacuri de imagine fără precedent şi aceasta în condiţiile în care se vorbeşte puţin despre problemele recurente care împovărează sistemul judiciar, cele referitoare la subfinanţarea infrastructurii materiale şi a celei informatice, despre schemele de personal deficitare, aspect ce conduce la o creştere progresivă a volumului de activitate în instanţe, despre calitatea tot mai scăzută a legilor ce sunt adopate şi care, ele însele, generează un număr mare de litigii.

Susţinând demersul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acela de sesizare a Curţii Constituţionale pentru un control de constituţionalitate a legii înainte de promulgare, Curtea de Apel Cluj va uza de un instrument juridic legal, printr-o intervenţie in proces de tipul amicus curiae, în cadrul căreia îşi va prezenta opinia juridică, detaliind aplicabilitatea standardelor juridice naționale și internaționale în problema dreptului la pensia de serviciu a magistratului în România.

Articole Noi