JOCUL TRADIȚIONAL ROMÂNESC DE LA MUNTELE BĂIȘORII

                      Muzică populară, joc și voie bună la Muntele Băișorii!

sorin braileanuAu răsunat munții Apuseni la propriu, ieri, duminică, 18 februarie 2018, cu ocazia desfășurării evenimentului ,,Jocul Tradițional Românesc” din localitatea clujeană Muntele Băișorii, com. Băișoara. Micuțul Cămin cultural s-a dovedit a fi neîncăpător pentru cele aproximativ 150 de persoane participante la această superbă și utilă activitate din domeniul obiceiurilor și tradițiilor locale.

Evenimentul a fost organizat de către Parohia Ortotoxă Muntele Băișorii împreună cu enoriașii săi, cu alte cuvinte, a fost organizat de către locuitorii satului, prin intermediul lor și pentru ei! Am avut de toate… de la muzica populară de calitate la bunătățile tradiționale pregătite cu acest prilej, de la decorul în straie tradiționale la jocul de șură și hora încinsă aici. Au fost servite din belșug tuturor participanților nelipsitele și delicioasele sarmale, ceafă de porc și mititei la grătar, pâine de casă făcută în cuptor, ceaun cu gulaș din carne de miel, prăjituri, cafea, sucuri, bere și țuică de prună!

Mulțumim din suflet, oameni faini! Vă mărturisesc că am fost impresionat atăt de frumusețea locurilor, cât și de ospitalitatea și munca de echipă de care au dat dovadă oamenii acestui loc, care s-au mobilizat și au pus mână de la mână contribuind fiecare după posibilitățile sale cu câte ceva de-ale gurii cu scopul de a putea realiza acest eveniment important pentru viața satului lor și pentru bucuria de a petrece cu voie bună câteva ore împreună!

paineCu acest prilej, am putut vizita și atelierul Asociației Femeilor Meșteșugari din Muntele Băișorii, care se află în vecinătatea Căminului Cultural și unde am putut observa cum au fost conservate o mulțime de costume populare și obiecte de artizanat aparținând obiceiurilor și tradițiilor locului, chiar și un război de țesut și o meliță de scărmănat lâna de oaie, adevărate comori spirituale ale poporului nostru.

Programul artistic a fost prezentat de iubitorul de frumos și autentic, prof. dr. Brăileanu Sorin, sonorizarea a fost asigurată de dl. Neciu Dacian, iar pe scenă, pentru a ne bucura sufletele și a ne încânta auzul și privirile, au urcat pe rând, dna Maria Felea, interpreta de muzică populară Adriana Felicia Felea care a fost acompaniată de formația Mardare Band, Sorin Brăileanu, interpreta de muzică populară, Adelina Boita, care a interpretat printre alte cântece și o doină împreună cu dl. Ioan Mija, preotul paroh al acestei comunități și unul dintre organizatori și care au fost, cel puțin pentru mine, o surpriză deosebit de plăcută!

Dle părinte, cum v-a venit ideea organizării unui astfel de eveniment și care este scopul acestuia?

muntele baisorii 4,,În urmă cu doi ani am participat la o Șezătoare organizată la nivelul comunității noastre de Asociația Femeilor Meșteșugari și care s-a bucurat de un real succes! Și după discuțiile purtate și amintirile depănate aici de către localnici, am aflat că în urmă cu aproximativ 20 de ani, în această localitate montană se ținea an de an Jocul Tradițional Românesc, o activitate la care cântecul popular, jocul și voia bună era la ea acasă. Astfel mi-a venit ideea reînvierii acestui eveniment tradițional cu scopul păstrării obiceiurilor și tradițiilor locale și pentru bucuria întâlnirii și socializării, pentru bucuria de a petrece câteva ore cu toții împreună, asta până la intrarea în Postul Paștelui. Mulțumesc pe această cale, tuturor consătenilor noștri cât și invitaților noștri, fără ajutorul cărora nu am fi reușit să realizăm atât de bine acest eveniment. Reușita acestuia ne face să credem că am realizat împreună ceva constructiv și benefic pentru comunitatea noastră și că acest eveniment va avea multe ediții de acum încolo. Doamne – ajută!” ne-a declarat cu mândrie, dl. Ioan Mija, preotul paroh al comunității din localitatea Muntele Băișorii.

prajituriDoamne – ajută, dle părinte și la cât mai multe ediții viitoare! Doamne – ajută, localnici uniți întru frumos și autentic! Vă mulțumim… Ați fost minunați!

La ,,spartul târgului”, seara târziu, am plecat cu toții spre casele noastre mulțumiți și fericiți că am reușit să realizăm ceva pozitiv, ducând cu noi, în mintea și în sufletele noastre răsunetul cântecului popular ardelenesc și magia jocului tradițional!

Cu siguranță, suntem constienți că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, prin urmare, vă lăsăm pe dvs. să le vedeți strecurate printre rânduri, cât și cele câteva înregistrări video.

Încă o dată, felicitări organizatorilor și colaboratorilor, participanților, tuturor celor implicați într-un fel sau altul în realizarea acestui eveniment! Numai bine tuturor, numai bine locuitori din Muntele Băișorii, numai bine românași, oriunde v-ati afla!

Doamne-ajută!

razboi gratare farfurie motive traditionale

candelabru costum traditional dans

farfuriemuntele baisorii muntele baisorii 3 razboi 1 muntele baisorii 2