Guvernul Tudose a depus jurământul. Iohannis: Terminați cu țopăiala fiscal-bugetară. Guvernați responsabil!

iohannisNoul Guvern a fost învestit, astăzi când  Parlamentul i-a acordat 275 de voturi “pentru” şi 102 “împotrivă”. În această după-amiază, miniștrii au depus jurământul. 

Guvernul Tudose a depus jurmântul în această după-amiază la Palatul Controceni unde, Președintele României nu a ratat ocazia de a-i mustra pentru schimbările din programul de guvernare.

“Domnule Prim ministru Tudose, onorați membri ai Guvernului, vă felicit pentru învestitură și vă doresc mult succes. Noi, romanii și dumneavoastră avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia șase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un Guvern PSD-ALDE după ce au fost câștigate alegerile parlamentare de această coaliție. O formulă scurtă care ar caracteriza aceste prime șase luni din mandatul coaliției ar putea suna: “ați băgat țara în criză” pentru că nu ați știut să guvernați. Că a fost sau este vina fostului Prim ministru care nu s-a pus singur acolo dar din păcate nu a știut să plece singur, nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii ci o analiză pe care ați făcut-o sau o faceți în coaliție. Faptele rămân. Este o noutate în spațiul democtratic european, demiterea propriului Guvern. Fostul Guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului și după părerea mea, va rămâne în istorie pentru nefericita ordonanță 13 iar coaliția prin faptul că și-a demis prin moțiune de cenzură proiriul Guvern. Programul de Guvernare a fost schimbat în puncte sensibile. Nu veți mai putea merge în fața în românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat. dar în șase luni schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creșteri de salarii, la taxă de solidaritate, un astfel de comportament nu se încadrează la ceea ce se numește predictibilitate fiscal-bugetară. Acest comportament induce dubii în mediul de afaceri. Dacă va fi sustenabil, nu știu dar stimați PSD-iști, ALDE-iști, UDMR-iști în numele românilor, vă rog să terminați cu această țopăială fiscal bugetară. Fiți solidari cu românii și guvernați responsabil! Vă solicit să guvernați în așa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%, încât românii să aibă garanția că Guvernul României apără și promovează statul de drept”, a spus Președintele României, Klaus Iojannis.

Cabinetul Mihai Tudose: 

guvern tudosePrim – ministru: Mihai Tudose

Viceprim-ministru fără minister: Marcel Ciolacu

Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale: Sevil Shaideh

Viceprim-ministru, ministrul Mediului: Graţiela Gavrilescu (ALDE)

Ministrul Afacerilor Interne: Carmen Dan

Ministerul Economiei: Mihai Fifor

Ministerul Finanţelor: Ionuţ Mişa

Ministerul pentru IMM-uri şi Mediu de Afaceri: Ilan Laufer

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Victor Negrescu

Ministru delegat pentru Foduri Europene: Rovana Plumb

Ministerul Educaţiei: Liviu Pop

Ministerul Cercetării: Lucian Georgescu

Ministerul pentru Dialog Social: Gabriel Petrea

Ministerul Justiţiei: Tudorel Toader

Ministrul Sănătăţii: Florian Bodog

Ministru Tineretului şi Sportului: Marius Alexandru Dunca

Ministrul Afacerilor Externe: Teodor Meleşcanu (ALDE)

Ministrul Energiei: Toma Petcu (ALDE)

Ministerul Apărării: Adrian Ţuţuianu

Ministerul Apelor şi Pădurilor: Doina Pană

Ministrul Agriculturii: Petre Daea

Ministrul Muncii: Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Transpoturilor: Răzvan Cuc

Ministerul Comuncaţiilor: Lucian Şova

Ministerul Culturii: Lucian Romaşcanu

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: Viorel Ilie (ALDE)

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Andreea Păstârnac

Ministrul Turismului: Mircea Dobre

Ministrul Tineretului: Marius Dunc