Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a fost votată cu 261 de voturi.

vot ciolacuMoțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR a fost votată astazi, de 261 deparlamentari. Guvernul Orban a căzut după 3 luni de activitate. 

În cadrul discuțiilor din plenul Parlamentului , președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a atacat Guvernul lui Orban spunând că:”a invitat FMI în țară” referindu-se la împrumuturile făcute de ministrul Florin Cîțu.

„Să ne culcăm săsătoși și să ne trezim în groapă cu 40 de miliarde imprumutate în 3 luni”, as pus Ciolacu.

gotiu votLa rândul său, Ludovic Orban a atacat PSD aducând aminte de perioada existenței USL, explicând motivul pentru care a pozat la un moment dat cu o geacă a PSD. De asemenea, acesta a explicat că guvernul condus de el a fost nevoit să facă împrumuturile în scurtul mandat.

După încheierea dezbaterii acestei moțiuni de cenzură unde mai mulți parlamentari au avut un cuvânt de spus, a început procedura de vot cu bile.

vot teodoroviciVotul s-a încheiat iar în urma numărării, rezultatul este următorul:

număr total de parlamentari 465

număr parlamentari prezenți 423

număr total de voturi 400

număr voturi anulate 0

numar voturi „pentru” 261

număr voturi „împotrivă” 139

abțineri 0

Acesta este primul pas în organizarea alegerilor anticipate. Urmează ca Președintele României să cheme grupurile parlamentare la discuții în vederea numirii unui nou Premier iar dacă Klaus Iohannis va refuza propunerile de două ori, se vor organiza alegeri anticipate.

Marcel Ciolacu a declarat după rezultatul votului că ascunde faptul că vor exista discuții și cu Pro România pentru propunerea de Prim Ministru spunând că vor avea o propunere comună. A adăugat că nu vor vota un guvern nou al lui Orban.

Ludovic Orban, Premierul demis a declarat ca este mandru ceea ce a făcut Guvernul condus de el într-un timp scurt pentru că în opinia sa, au reușit să repare foarte multe din greșelile guvernării PSD, realizate în câțiva ani, în doar trebi luni în care au condus țara.

Suntem mândri de ce am făcut în 3 luni. Guvernul cade in picioare. Am reusit sa reparam o mare parte din stricaciunile provocate de PSD. Am refacut credibilitatea României în fața partenerilor europeni și cei strategici. Am reusit in timp scurt sa luam decizii cu impact favorabil romanilor si Romaniei. Am pierdut doar o bătălie. Vom câștiga România. Românii vor fi chemați să decidă soarta României.

Vă reamintim faptul că Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură cu un număr de 238 de voturi, iar Guvernul Orban, după trei luni de activitate a fost demis prin moțiune de cenzură cu 261 de voturi.

Citește și: 238 de voturi pentru moțiunea PNL, Guvernul Dăncilă a căzut.