[Galerie Foto] Festivalul bunătăților tradiționale de la Mărișel, un succes! Vezi imagini de la eveniment

Prof. dr. Sorin – Ionel BRĂILEANU

festival marisel 2FESTIVALUL BUNĂTĂŢILOR TRADIȚIONALE DE LA MĂRIŞEL – EDIŢIA a V-a

ACTIVITATE CUPRINSĂ ÎN CADRUL PROIECTULUI CAER 2017, CU TITLUL: TEZAUR CULTURAL APUSEAN – PRACTICI ANCESTRALE ÎN CONTEXT CONTEMPORAN

O ZI SPECIALĂ, ALĂTURI DE OAMENI DEOSEBIȚI!

De o zi de sfârșit de primăvară ploioasă și răcoroasă, însă încărcată cu multă bucurie și căldură izvorâtă din sufletele participanților, am avut parte alaltăieri, vineri, 26 mai 2017, la ŞCOALA GIMNAZIALĂ ,,PELAGHIA ROȘU” MĂRIȘEL, JUD. CLUJ, cât și la Căminul Cultural din localitatea clujeană Mărișel – așezare rurală tradițională, unde s-a desfășurat Festivalul Bunătăților Tradiționale, aflat la cea de-a V-a ediție!

Evenimentul, a fost organizat de către cadrele didactice de la această frumoasă unitate de învățământ în parteneriat cu 10 unități de învățământ gimnazial și liceal din 4 județe din România, după cum urmează:

festival marisel 14ŞCOALA GIMNAZIALĂ VALEA IERII, JUD. CLUJ

ŞCOALA GIMNAZIALĂ BOBÂLNA, JUD. CLUJ

COLEGIUL TEHNIC ,,ANGHEL SALIGNY” CLUJ-NAPOCA, JUD. CLUJ

ŞCOALA GIMNAZIALĂ ,,GHEORGHE ŞINCAI” FLOREŞTI, JUD. CLUJ

LICEUL TEORETIC ,,GELU VOIEVOD” GILĂU, JUD.CLUJ

ŞCOALA GIMNAZIALĂ JOSENII BÎRGĂULUI, JUD. BISTRIŢA-NĂSĂUD

ŞCOALA GIMNAZIALĂ ȘIEU MĂGHERUȘ, JUD. BISTRIŢA-NĂSĂUD

LICEUL TEHNOLOGIC ,,GHENUȚĂ COMAN”, JUD. VASLUI

COLEGIUL NAȚIONAL ,,ȘTEFAN CEL MARE” TÂRGU NEAMȚ, JUD. NEAMȚ

LICEUL ECONOMIC ,,VASILE CONTA” TÂRGU NEAMȚ, JUD. NEAMȚ

festival marisel 12și a fost susținut de către Inspectoratul Școlar al Județului Cluj, Primăria și Consiliul Local al comunei Mărişel, Consiliul Județean Cluj, alături de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Festivalul – concurs a fost un real succes și a avut o notă optimistă generată de bucuria de sărbători împreună acest eveniment, elevi – cadre didactice – părinți – autorității locale – comunitatea locală, de a ne întrece în promovarea și conservarea folclorului, a obiceiurilor și tradițiilor din România, care au fost de altfel, obiectivele și scopul activităților desfășurate! Iar juriul a fost alcătuit din specialiști în doneniu, cu următoarea componență:

1) Dl dr. Mircea CÎMPEANU – cercetător cultură și arte tradiționale în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj; președinte.

2) Dna Ioana BREDA MORAR – specialist cultură și arte tradiționale în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj; membru.

3) Dl Jozsef BOTH – referent cultură și arte tradiționale în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj; președinte.

4) Dl prof. Ionuț Mariș – pensionar, fost profesor de matematică la Școala gimnazială ,,Pelaghia Roșu”Mărișel, membru.

5) D-na prof. Mirela – Dana FENEȘAN – directorul unității de învățământ gazdă a evenimentului.

festival marisel1Aici, am putut descoperi obiceiurile culinare, tehnicile de conservare a produselor agroalimentare expuse de către elevi la standurile organizate pe școli și, o expoziție cu obiecte de artizanat și ateliere meșteșugărești, semn că arta populară romănească nu a rămas în umbră. Extrem de interesante au fost colajele de fotografii înfățișând locuri și peisaje deosebite, realizate de către fiecare școală  parteneră, care a concurat la secțiunea: Concurs de fotografie. La secțiunile Concurs de cântece populare și Parada și prezentarea costumelor populare tradiționale, au fost interpretate exemplar de elevii înscriși la concurs câte trei cântece populare care ne-au lăsat fără cuvinte, și a fost prezentat portul popular traditional specific fiecărei zone de proveniență, participantă la festivalul – concurs.

A urmat apoi, o frumoasă paradă a cailor din Mărișel, pezentările power-point sau filmulețele video cu privire la monografiile localităţilor de provenienţă a şcolilor partenere (date privind aşezarea geografică, istoricul, obiectivele turistice, istorice, culturale, obiceiurile şi tradiţiile specifice locale, prezentarea școlilor participante la Festival și prezentarea activităţilor derulate individual, de către fiecare şcoală, pe parcursul proiectului), terminând cu câteva dansuri populare interpretate impecabil de Ansamblurile de dansuri populare înscrise la concurs, ba chiar și un număr de dans modern.

festival marisel 15De asemenea, la acest Festival am avut și un spectacol de muzică populară, bucurându-ne cu prezența lor și încântându-ne cu muzică populară de calitate, iubiții și binecunoscuții noștri artiști: Dragoș CÂMPEAN, Sorin – Ionel BRĂILEANU, Violeta GOIA TUINETE, Daiana – Lavinia MARIȘ, Eugenia CORPODEAN CICEU, Cosmin MOCEAN și Grupul IZVOARE (Nicolae Turcu, Vasile Borlea și Sorin Petrean), cărora le mulțumim din suflet și vă asigurăm de tot respectul nostru. Vă mulțumim dragilor pentru prietenia care ne leagă! Atât Festivalul Bunătăților Tradiționale cât și spectacolul de muzică populară a fost prezentat de prof. dr. Sorin – Ionel Brăileanu, inițiatorul și coordonatorul acestui proiect.

Toți participanții au fost serviți din belșug cu bunătăți tradiționale, cum ar fi: aperitive de casă, mâncare la ceaun, balmoș cu ciuperci, sarmale, prăjituri de casă, siropuri din fructe de pădure, gogoși și plăcinte!festival marisel 1

Marele câștig al acestei activități este, în primul rând, că totul a fost prezentat evolutiv de către acești elevi isteți, de la imaginile reprezentând diferitele locuri/zone din județele Cluj, Bistrița – Năsăud, Vaslui și Neamț, la expozițiile cu produse agroalimentare tradiționale și a atelierelor meșteșugărești, la interpretarea cântecelor și a dansurilor populare, prezentarea portului popular și a cailor din Mărișel (super frumoși, aparținând rasei Semigreu românesc – cai de tracțiune și rasei Belgian), la interiorul locuințelor …până la cămara cu bunătăți aflate aici! Pe de altă parte, acest eveniment a facut posibilă cunoașterea mai bine a tuturor participanților și posibilitatea de a socializa și a stabili punți de legătură și colaborare înspre binele și folosul tuturor și, implicit, al comunei Mărișel.

La această activitate au participat aproximativ 250 de persoane, oficialități, cadrele didactice și personalul didactic auxiliar din școlile partenere, părinți și elevi, precum și localnici!

Vă mulțumim din suflet tuturor celor care au venit cu drag și cu gânduri bune la noi!

În urma secțiunilor organizate în cadrul Festivalului – concurs, elevii câștigători au fost premiați cu diplome și cupe, ceasuri de mână, tricouri, seturi cu produse cosmetice, mingi de fotbal și de handbal, cărți, DVD-uri si CD-uri cu jocuri pe calculator, cu filme și muzica, diferite icoane, iar din partea d-nei Livia Emilia, administratorul SC. Emiplant SRL (sponsor), câștigătorii desemnați la sectiunea: Parada cailor au primit în plus pe lângă pachetul cu premiul oferit de școală, câte 50 de lei! Vă mulțumim! Și pentru că ne- ar lua prea mult timp și spațiu în a publica aici lista câștigătorilor la toate secțiunile Festivalului – concurs, rugăm căștigătorii să ne scrie ei, cine, la ce secțiune și ce au câștigat!

festival marisel 5Așa cum am mai spus, scopul acestei activități a fost de a conserva și promova folclorul, obiceiurile și traditiile locale din cele patru județe din România participante la Festival, prin intermediul elevilor, cărora le mulțumim din tot sufletul pentru modul în care au înțeles cum trebuie derulată această activitate, pentru implicarea activă și maturitatea de care au dat dovadă, completate de promovarea acestor meleaguri idilice, promovarea satului românesc – rădăcina sufletelor noastre. De asemenea, mulțumim din tot sufletul nostru, cadrelor didactice care au pregatit și însoțit elevii la această activitate deosebit de important, precum și instructorilor care au pregătit și însoțit Ansamblurile folclorice.

La ,,spartul târgului”, spre seara, am plecat cu toții spre casele noastre multumiți și fericiți că am reușit să realizăm ceva pozitiv și de poveste, lucruri care vor deveni amintiri dragi sufletelor noastre ani și ani de acum încolo, cu promisiunea ca la anul când vom ajunge la a VI-a ediție, în luna mai 2018, vom realiza ceva și mai și…

Cu siguranță, suntem conștienți că o imagine spune mai mult decât 1000 de cuvinte, prin urmare, vă lăsăm pe dvs. să le vedeți în albumul intitulat: Festivalul Bunătăților Tradiționale de la Mărișel, ediția a V-a, cât și cele câteva înregistrări video relevante. Numai bine tuturor, numai bine mărișeni, oriunde v-ați afla!!!

festival marisel festival marisel 12

festival marisel 14 festival marisel 13

festival marisel 9festival marisel 8

festival marisel 7festival marisel 5

festival marisel 4festival marisel 3

festival marisel 6festival marisel 10festival marisel 1