[Foto&Video] Ediția I a Festivalului de Colinde și Obiceiuri de Iarnă ,,VESTEA CEA BUNĂ” de la Valea Ierii, jud. Cluj

valea ierii 17Suntem în luna decembrie, luna cadourilor şi a colindelor. Peste tot în judeţ au loc diferite acţiuni culturale legate de Sărbătoarea Naşterii Domnului, la care iau parte grupuri de colindători și ansambluri folclorice de amatori şi profesionişti din judeţ, dar şi din afara lui.

Peisaje de basm și atmosfera sărbătorilor de iarnă la Valea Ierii

În acest an, lângă cetina de brad de la marginea pâraielor cu apă limpede și rece de munte, într-un colț de rai, în localitatea clujeană Valea Ierii din munții Apuseni (arie protejată peisagistic și cinegetic) a avut loc ieri, 11 decembrie, prima ediție a Festivalului ,,Vestea cea bună’’, un festival al obiceiurilor de iarnă, la care au fost prezente patru grupuri de colindători din judeţul Cluj, după cum urmează: ,,Vlăstari’’de la Școala Gimnazială Băișoara (însoțiți de dna prof. Presecan Lucreția, directorul școlii), ,,Amurg’’ de la Școala Gimnazială Iara (însoțiți de dna prof. pentru înv. primar, Popa Florina Anamaria, directorul școlii), Ceata de colindători aparținând Parohiei ortodoxe din comuna Livada, care au fost însoțiți de părintele paroh dl Sârb Daniel și de dna preoteasa Sârb Ioana și ,,Brâul munților’’ de la Școala Gimnazială Valea Ierii (unitatea de învățământ gazdă), care au fost însoțiți de dna prof. Cenan Adela, directorul școlii și de dna preoteasă a comunei, dna Cocuț Lacrămioara – Marcela. Evenimentul a fost organizat de către Biserica Ortodoxă Valea Ierii prin intermediul părintelui paroh, dl. Cocuț Florin,
Primăria și Consiliul local al comunei Valea Ierii prin reprezentantul său legal în persoana dlui primar Duma Gabriel, Școala Gimnazială Valea Ierii prin reprezentantul său, dna director Cenan Adela, Centrul de Informare și Promovare Turistică Valea Ierii, prin reprezentantul său, dna Cocuț Lăcrămioara – Marcela, care este de altfel și inițiatorul acestui Festival.

sorin braileanu,,Scopul acestui eveniment de succes a fost acela de a conserva și promova colindele cu valoare artistică din zonele de unde vin tinerii colindători, obiceiurile și traditiile moștenite din moși-strămoși prin intermediul elevilor și cadrelor didactice îndrumătoare, a adulților din comunele participante, cărora le mulțumim din tot sufletul pentru modul în care au înțeles cum trebuie derulată această activitate, pentru implicarea activă și maturitatea de care au dat dovadă, completate de promovarea acestor meleaguri idilice, promovarea satului românesc transilvănean – rădăcina sufletelor noastre”, au ținut să ne precizeze organizatorii.

valea ierii 3Crăciunul ne bate la ușă! Familia reunită, liniște sufletească, pace duhovnicească, bucate alese, case împodobite, atmosferă aparte și sentimente unice pe care numai în această perioadă le putem trăi.
La fel s-a întâmplat ieri și la clădirea complex ,,Textila’’ care a găzduit aproximativ 150 de persoane participante la eveniment și a fost decorată tradițional, îmbrăcând haine de basm, și căreia i-au vibrat geamurile la interpretarea colindelor… Clădirii i-au vibrat geamurile, iar participanților inimile
din piepturi!

Manifestările festivalului au fost derulate evolutiv, începând cu repertoriul de colinde interpretat pe rând de către grupurile de colindători, după care participanții la eveniment au putut urmări un microrecial de colinde tradiționale interpretate de interpreții de muzică populară, Ionuț Candrea, Sorin – Ionel Brăileanu și Mihaela Toșa.

Toți copiii au primit cadouri din partea Parohiei Ortodoxe Valea Ierii constând în pachete cu dulciuri, iar adulții implicați au primit decorațiuni de Crăciun, festivalul încheindu-se cu o agapă creștinească la care s-au servit participanții cu bunătăți tradiționale respectiv, sărmăluțe de post, gogoși, suc și apă
minerală.
La mulți ani cu bine!!!

valea ierii 4Spre seară, am plecat cu toții spre casele noastre multumiți și fericiți că am reușit sa realizăm ceva pozitiv, ducând cu noi, în mintea și în sufletele noastre sunetul colindelor și magia sărbătorilor de iarnă! Vă mulțumim, dragilor… Ați fost minunați!

Cu siguranță, suntem constienți că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, prin urmare, vă lăsăm pe dumneavoastră să le vedeți strecurate printre rânduri, cât și cele câteva înregistrări video…

Felicitări organizatorilor și colaboratorilor, elevilor participanți la eveniment, cadrelor didactice îndrumătoare, tinerilor și bătrânilor satului, bucătăreselor noastre dragi care ne-au gătit bucatele tradiționale delicioase, tinerilor interpreți de muzică populară pentru minunatele colinde oferite, tuturor celor implicați într-un fel sau altul în acest eveniment! Sărbători fericite! Numai bine tuturor, numai bine români, oriunde v-ati afla! Doamne-ajută!

 La mulți ani cu bine!!!

valea ierii valea ierii 18

valea ierii 16 valea ierii 15

valea ierii 14 valea ierii 13

valea ierii 12 valea ierii 11

valea ierii 10 valea ierii 9

valea ierii 8 valea ierii 7

valea ierii 6 sorin braileanu

valea ierii 5 valea ierii 4

valea ierii 3 valea ierii 1

valea ierii 2