Florești:HCL privind taxa pentru autorizația de liber acces pe drumurile comunale, anulată de prima instanță

Consiliul Local Florești a decis în 2016 că pe străzile din comună nu vor mai circula mașini de mare tonaj fără să plăteacă. O companie privată a chemat în judecată Comuna Florești,  Consiliul Local Florești și pe Primarul comunei Florești iar pe fond a avut câștig de cauză. Sentința nu este una definitivă. 

În septembrie 2016, Consiliul Local Florești a decis că cei care intră pe drumurile din comună cu mașini de mare tonaj trebuie să plătească o taxă pentru eliberarea autorizației de liber acces pe drumurile comunale de pe raza comunei. Proiectul a venit pentru prima dată pe ordinea de zi, la inițiativa primarului, în august 2016 însă nu a întrunit numărul necesar de voturi după ce au existat discuții. În ședința din 15 septembrie 2016, proiectul a fost repus pe ordinea de zi și a trecut de votul consilierilor. Din 16 consilieri prezenți trei consilieri s-au abținut (Nicolae Oltean, Brad Adriana și Florentina Vaida).

La acel moment, în sala de ședințe a Consiliului Local Florești a fost prezent și un reprezentant al Societății LALE SERV SRL, care a trasat câteva argumente de altfel, pertinente pentru ca această hotărâre să nu fie aprobată sub forma propusă. Mai mult, acest reprezentant a spus atunci că cel mai probabil hotărârea va fi atacată în instanță. Despre ce s-a întâmplat la ședința din 15 septembrie 2016 puteți vedea în filmarea de mai jos.

După aprobarea hotărârii de Consiliu Local, cei de la societatea în cauză e depus o plângere prealabilă pentru revocarea hotărârii privind taxa pentru accesul pe drumurile publice a mașinilor de mare tonaj (HCL 124/2016), însă Consiliul Local Florești a decis să respingă cererea companiei (HCL 142/2016).

hcl 124 HCL 124 1 hcl 142Astfel, cei de la SOCIETATEA LALE SERV SRL au chemat în judecată pe Comuna Florești, Consiliul Local Florești și Primarul comunei Florești. În data de 06.06.2017 instanța de fond a decis:

Solutia pe scurt: Admite exc. lipsei calităţii procesuale pasive a primarului com .Floreşti a comunei Floreşti si respinge acţiunea faţă de acestea. Admite acţiunea in contradictoriu cu Consiliul local Floreşti Anulează HCL 142/2016 şi HCL nr. 124/2016 privind stabilirea taxei pt. eliberarea autoriz. De liber acces pe drumurile comunale de pe raza com. Floreşti jud .Cluj Obliga pârâta C.L. Floreşti la plata chelt. jud .in suma de 3550 lei Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare . Pronunţată în şedinţa publica din 6 iunie 2017.

Mai mult, Instituția Prefectului a apreciat această hotărâre ca fiind legală.

Aceasta nu este o sentință definitivă, însă dacă instanța superioară va păstra sentința dată de Tribunalul Cluj ( cel mai probabil va exista un recurs), hotărârile vor fi revocate în ciuda aprobării în Consiliul Local și a avizului de legalitate dat de Instituția Prefectului (reprezentanții Instituției Prefectului ne-au răspuns că această hotărâre a fost apreciată ca fiind legală)lale serv

Citește și:

Este oficial: Pe drumurile din Florești nu mai trec mașini de mare tonaj fără taxă. Cei afectați amenință cu procese în instanță