Floreşti: Primarul vrea parking pe Gheorghe Doja. Cetăţenii nu prea. Vezi de ce se tem. [VIDEO]

DSCN0045În cursul serii de 10 iulie a fost organizată la Căminul Cultural din comuna Floreşti, o dezbatere publică în cadrul căreia municipalitatea şi-a prezentat intenţia de a construi un parking supraetajat pe strada Gheorghe Doja. Floreştenii n-au părut prea încântaţi.

Mai exact, primul argument care atestă faptul că floreştenii nu s-au arătat încântaţi este faptul că la dezbatere au fost prezenţi cu aproximaţie, 19 locuitori de pe strada Gheorghe Doja. Pe lângă aceştia, au mai fost prezenţi la dezbatere reprezentanţi ai Primăriei Floreşti precum şi consilieri locali.

Dezbaterea a demarat cu propunerea de construire a parking-ului, unde le-au fost prezentate toate argumentele pro-construirii, dar şi cum ar putea arăta acesta.  Întrebările au început să curgă, iar prezentarea a fost întreruptă deseori, astfel că atât edilul cât şi reprezentanţi ai primăriei i-au rugat pe cetăţeni să asculte întâi prezentarea, însă nu înainte ca primarul să-i reproşeze unui bărbat că este agresiv “Domnule, eu văd că sunteţi cam agresiv. Haideţi să ascultăm proiectul întâi şi apoi veniţi cu întrebări, dacă sunteţi aşa agresiv nu rezolvăm nimic”.

DSCN0015Răspunsul a venit imediat: “Nu sunt deloc agresiv, de ce mă faceţi agresiv? Am venit aici să văd despre ce este vorba şi am întrebări legate de prezentare. Aţi spus că vom discuta interactiv, asta nu înseamnă că sunt agresiv”, a spus bărbatul.

Cetăţenii prezenţi nu au negat faptul că posibilul proiect arată bine şi nici faptul că este necesară o sistematizare a zonei, însă au fost îngrijoraţi de alte aspecte. În primul rând, în zona în care se doreşte construirea parking-ului există garaje ce au fost concesionate de către cetăţeni pe foarte mulţi ani. Mai mult, aceştia au plătit preţul concesionării în avans. Apoi, sunt şi persoane care deţin locuri de parcare private.

DSCN0035“Vom găsi soluţii de comun acord pentru ca să nu creăm neplăceri. Voi cei care locuiţi acolo nu trebuie să fiţi frustraţi de această concesiune, iar dacă astăzi nu a venit lumea nu-i o problemă, dacă e necesar vom ajunge şi la un referendum. Am să fac solicitările necesare pentru ca la alegerile prezidenţiale să voteze floreştenii dacă vor acest parking”, le-a spus primarul celor prezenţi.

Pe de altă parte edilul a mai adăugat că o soluţie ar fi ca cetăţenii ce au spaţiile de parcare, garajele concesionate vor primi un loc în parking gratuit pană la expirarea contractului de concesiune.

DSCN0007Nimic concret pentru cetăţeni, lucru care de altfel i-a nemulţumit pe unii dintre cei prezenţi. Domnul Pleşa Teodor a venit cu un dosar în braţe în care se aflau contractul şi chitanţele care dovedesc investiţia făcută pentru spaţiile concesionate, dorind să ştie cum va fi el despăgubit.

“Eu am venit cu chitanţele. Am o suprafaţă mai mare concesionată şi ei îmi dau apoi un spaţiu de parcare în parking. Sunt foarte mulţi oameni care folosesc aceste boxe pentru ca să îşi depoziteze lemnele de foc pentru iarnă, ce vor face acei oameni? Eu nu sunt de acord aşa trebuie să îmi dea o parte din bani înapoi” spune Teodor Pleşa. O altă femeie din sală, aflată în aceeaşi situaţie, îi susţine afirmaţia.

DSCN0052Lipsit de orice interes faţă de dosarul pe care omul l-a înmânat primarului, acesta l-a “plasat” arhitectului şef. Primarul i-a răspuns: “Ţie o să îţi dau trei parcări în parking”.

Deşi dezbaterea a fost dedicată ideii de parking, discuţiile au degenerat către alte subiecte, alte reclamaţii, lucru ce pare că l-a iritat pe primar. Au fost abordate subiecte legate de reprezentanţii poliţiei care nu se deplasează la faţa locului când le este solicitat acest lucru, probleme legate de staţia de autobuz de pe strada Gheorghe Doja, unde se adună persoane ce fac gălăgie şi îi deranjează pe locuitorii din imediata apropiere, iar unul dintre cetăţeni a ridica problema salubrizării: “La noi pe stradă nu se spală, e plin de mucuri de ţigară şi de tot felul de mizerii pe jos”.

“Ba se spală, singura stradă pe care nu se spală este cea neasfaltată, dar după ce o asfaltăm, se va spăla şi am să trimit să vă spele şi scara blocului”, a răspuns primarul.

Conform prezentării, acest parking ar urma să aducă între 428 şi 500 de locuri de parcare, spaţii verzi, iar termenul de execuţie ar fi de până la un an.  Construcţia ar consta în jur de 600.000 de euro, ciudat este însă că în prezentare nu s-a specificat de unde ar urma să vina aceşti bani, dar edilul a făcut o promisiune în faţa cetăţenilor. “Nu avem deocamdată aceste informaţii, din buget, dar eu vă spun că dacă voi vreţi acest parking şi vă hotărâţi până la începutul lui Octombrie, eu vă promit că până în Septembrie, anul viitor aveţi parking acolo”

Abonamentele ar costa conform celor spuse de primar “nu mai mult de 100 de lei pe an”.