vineri, aprilie 19, 2024

Florești: De ce nu se lucrează la Drumul de legătură Sud și cât ar putea dura acest „blocaj”?

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

Foto: Arhiva Cluj24h.ro
Foto: Arhiva Cluj24h.ro

Locuitorii comunei Florești au putut observa de ceva de vreme că la mult așteptata variantă de Sud a comunei nu se lucrează, asta pentru că încă este incertă situația exproprierilor privind acest obiectiv de investiții. Exproprierile nu sunt finalizate și nici nu vor putea fi pentru că statul român nu poate fi expropriat! Totul sta la mâna Primăriei Florești și la cât de mult își dorește să realizeze acest drum de legătură cu Municipiul Cluj-Napoca. 

Indiferent de ce comentarii se fac din partea administrației publice locale, nimeni nu își dorește să împiedice aceste lucrări pentru că totul depinde de Primăria Florești și de pașii pe care ar fi trebuit să îi urmeze după cum spune Legea.

Se pare însă că multă vreme Primăria comunei Florești s-a crezut deasupra Legii. Și-a închipuit că va face ce dorește și ia proprietățile statului cum dorește fără ca statul să spună dacă este de acord sau nu. Iată că a ajuns la ceea ce a scris Cluj24h.ro de ani buni.

De ce spun asta? Foarte simplu: Primăria Florești a crezut  că poate lua terenul  statului român și administrat de Ministerul Apărării și să îl treacă în coridorul de exproprieri ca pe oricare alt expropriat. Ei bine, acest lucru nu este posibil și nu a fost nici la momentul la care Florin Zanc, trimis în judecată pentru fapte asimilate celor de corupție și suspendat din postul pe care-l ocupă în Primăria Florești, spunea  că  “cei care au în administrare teren public, sunt notificați și în 30 de zile ți-l pun la dispoziție cu titlu gratuit”. Asta se întâmpla în ședința de îndată a Consiliului Local Florești din data de 21 iulie 2016.

În ce privește drumul de legătură, primele demersuri reale au fost făcute în 2014. Astfel, problema terenului statului român putea fi rezolvată de foarte multă vreme.

Primăria comunei Florești, abia la sfârșitul anului trecut a înțeles că este cazul să respecte Legea și să facă demersurile către MApN pentru a cere terenul pe care va trece viitorul Drum de Legătură Sud. Asta pentru că firma care a câștigat lucitația pentru realizarea lucrărilor nu va își va asuma să realizeze lucrări pe un teren care nu a intrat în proprietatea comunei Florești indiferent câte ordine de începere a lucrărilor sau autorizații elibera primăria.

Un orgoliu absurd a produs un blocaj în privința acestui obiectiv de investiții de care floreștenii ar fi putut să se bucure de cel puțin un an dacă lucrurile se făceau așa cum trebuia. Ei bine, să vă reamintesc și de latura financiară pentru acest proiect? De acea linie de credit accesată pentru ca  într-un final la să apară modificări?

Având în vedere faptul că de-a lungul timpului floreștenii au fost informați într-o măsură mult prea mică de către administrația publică locală și deseori induși în eroare, m-am adresat în repetate rânduri instituțiilor care sunt trecute în coridorul de exproprieri pentru a afla și punctul lor de vedere.

Strict pe problema terenului MApN am întrebat la minister și am primit răspunsul de la acesta, ultima dată, în aprilie 2017. Desigur, am întrebat și în anii anteriori și de fiecare dată am primit același răspuns și anume că Primăria Florești nu a făcut niciun demers către minister pentru a cere terenul necesar realizării drumului. Ani la rând Primăria nu a cerut….atât trebuia să facă, o adresă și să ceară.

M.Ap.N. nu a primit nicio cerere de transfer, din partea Primăriei Comunei Floreşti din judeţul Cluj, privind transmiterea unor imobile sau părţi de imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate pe teritoriul administrativ al comunei menţionate. Terenurile imobilelor sau părţilor de imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea M.Ap.N. nu pot fi expropriate, deoarece imobilele respective sunt inalienabile potrivit legii, a fost răspunsul primit de la minister în 12 aprilie 2017.

Ei bine, în urma aprobării unei hotărâri a Consiliului Local din noiembrie 2017, s-a decis că este cazul să ceară. Evident, acest lucru putea fi realizat de foarte multă vreme.

Astăzi, exact acest lucru este cel care întârzie lucrările la drum. De ce? Pentru că Primăria a cerut dar deocamdată nu primește și rămâne de văzut dacă va primi sau nu pentru că situația pe acel teren nu este una atât de simplă și ministerul are niște cerințe.

raspuns MApNConcret, după ce Primăria Florești a făcut demersuri să ceară terenul MApN, mnisterul a cerut ca administrația publică locală să își asume facilitarea condițiilor pentru protejarea obiectivului militar în zona afectată de realizarea obiectivului de investiţii.

Primăria a transmis că este de acord așa că în baza unui contract de consultanță între Primărie și MApN, urmează a fi realizat un studiu de specialitate, în baza căruia să fie identificate şi stabilite soluţiile tehnice privind lucrările suplimentare pentru realizarea elementelor de protecţie. Lucrări pe care desigur, și le asumă Floreștiul. 

Cât ar putea dura acest demers? Având în vedere faptul că a fost atât de greu, a durat ani, aprobarea unei hotărâri în Consiliul Local Florești și trimiterea unei adrese prin care să ceară terenul de la minister, este foarte posibil ca și realizarea studiului să dureze, dar cu siguranță va dura apoi până își va da acordul MApN-ul, va fi dată hotărârea de Guvern și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Iată din ce motive nu se lucrează la acest obiectiv de investiții însă ce ar fi fost dacă toate aceste demersuri ar fi fost realizate până acum? De fapt, este partea cea mai ușoară din toată situația doar că până acum nu s-a făcut nimic în acest sens și dacă, să presupunem, că exproprierile sunt făcute așa cum declară edilul comunei, atunci acest aspect mărunt ține totul pe loc.

Am putea să ne raportăm într-o anumită măsură la momentul în care Primăria a cerut terenul fostului poligon, pe care a prevăzut un proiect amplu. A cerut  în anul 2015 și hotărârea de Guvern a fost dată după un an, adică la sfârșitul lui 2016.

Rămâne să vedem când ar putea fi finalizat acest obiectiv de investiții atât de necesar comunei Florești. Cu siguranță, va fi totodată obiect de campanie electorală pentru următoarele alegeri.

Citește și:

Floreşti: Licitaţia pentru execuţia drumului de legătură varianta Sud a fost lansată.

Exclusiv! Ce ascunde Şulea despre drumul de legătură ca să nu piardă voturi la alegeri?

Dobândă de 0,3% pentru creditul aferent executării Drumului de legătură SUD Florești

Exclusiv: Drumul de legătură nu poate fi făcut deocamdată. Exproprierile nu există, nici autorizație de construire și nici acorduri

[Video] Floreşti: Pas important pentru realizarea drumului de legătură cu Muncipiul. Vezi ce au aprobat consilierii locali în şedinţa de îndată de astăzi.

Florești: Stadiul lucrărilor la Drumul de Legătură Sud. Exproprierile nu au fost realizate iar de autorizația de construire nu se poate discuta

UPDATE: Consiliul Județean și Primăria Florești au eliberat autorizațiile de construire pentru drumul de legătură Florești- Cluj Napoca

CL Florești 23 Nov 2017- Încă un pas pentru drumul de legătură: Primăria cere de la MApN terenul necesar pentru realizarea drumului.

Sedinta CL Floresti 21.07.2016 Exproprieri Drum de Legatura (sedinta de indata)

 

 

1 COMENTARIU

  1. Nu se lucreaza, pentru ca e vara, e cald, e numai bine sa se faca o lucrare de nota 10 calitativ. Se asteapta vremea rece, ploile, chiar si gerul, pentru a fi siguri ca ce vor face va fi de nota 4. Si ca vor avea ce repara cat de curand pe alti bani! Eterna afacere „sa facem prost pentru castig etern”.

Comments are closed.

Articole Noi