Acasă Din Județ Floreșteni, duminică veți merge la vot într-o comună curată. Se ridică gunoaiele fără bani de la buget, prioritari sunt cei cu facturile plătite.

Floreșteni, duminică veți merge la vot într-o comună curată. Se ridică gunoaiele fără bani de la buget, prioritari sunt cei cu facturile plătite.

4
Floreșteni, duminică veți merge la vot într-o comună curată. Se ridică gunoaiele fără bani de la buget, prioritari sunt cei cu facturile plătite.

conferinta gunoaie 1Niște forțe necunoscute au intervenit la Florești, în favoarea cetățenilor! Brusc, după tot scandalul gunoaielor, după toată politica făcută, s-au găsit soluții. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc astăzi la Primăria Florești, au fost prezentate niște soluții (facem abstracție de banii ceruți de la buget), care de altfel, trebuia să fie aplicate de multă vreme pentru ca Floreștiul să nu ajungă în această situație. Orice, numai să fie bine înainte de alegeri!

În primul rând, primarul comunei Florești a ținut să precizeze că dorește să se discute strict pe probleme administrative în speță, gunoaiele de la Florești. Suprinzător, dacă în urmă cu o zi edilul îi atacata din toate parțile pe consilierii locali care nu au votat majorarea de capital pentru Quatro Eco Salub, la conferința de astăzi deși au existat provocări le-a făcut față cu brio.

Concret, concluzia conferinței de astăzi pe tema gunoaielor a fost că se pot ridica gunoaiele și fără sume de bani de la buget. Că firma se apucă de strâns banii de la datornici și că gunoiele se vor ridica cu prioritate de la cei care au plătit serviciile de salubrizare. Mai mult de atât,  directorul firmei (Florin Otrocol, care este acum în preaviz căci și-a depus demisia) a spus că dacă va fi necesar îl va lăsa chiar și pe primar cu gunoiul în poartă dar va ridica gunoaiele din zonele fierbinți.

Discuțiile au pornit de faptul că Floreștiul a devenit minoritar în Quatro Eco Salub, căci cel mai probabil firma va fi preluată de comuna Gilău, fiind sigura comună care va contribui finaciar (n.red. Comuna Gilău, Măguri Răcătău și Căpușu Mare au aprobat majorarea de capital, dar ultimele două comune nu participa cu sume de bani. Ceea ce înseamnă că Gilău va avea mai multe părți sociale în firmă și prin urmare va avea și putere deplină). Fapt confirmat și de către viceprimarul comunei Gilău, Okos Carol.

Inițial s-a discutat de un milion de lei noi, capitalizare care în primă fază trebuiau distribuiți în două direcții pentru retehnologizare și o parte de bani să rămână la dispoziția administratorului societății. Au avut și au niște probleme mari în recuperarea sumelor aferente lucrărilor prestate. La sfârșitul lunii spetembrie, datoriile locuitorilor comunei Florești era undeva în jur la 600.000 lei iar pentru octombrie suma a crescut și a ajuns undeva la 900 de mii de lei. La Gilău, sfârșitul lunii octombrie sumele se ridicau undeva la suma de 400.000 lei, a explicat primarul comunei.

Edilul a mai spus că datoriile totale în cele 4 comune către Quatro Eco Salub se ridică undeva la 1.600.000 lei. Datoriile pe care le are Quatro Eco Salub sunt de 1.200.000 lei. Conform acestuia, Floreștiul ar fi putut majora capitatul firmei cu până la 1.200.000 lei. În timp ce comuna Gilău va capitaliza cu 270 și ceva de mii lei. Netrecând proiectul propus consilierilor la ultima ședință de Consiliu Local Florești, comuna nu mai are un cuvânt puternic de spus în această firmă.

IMG_20161208_140552Contractele cu Quatro Eco Salub, nu vor fi reziliate!

Contractele cu firma de salubrizare nu vor fi reziliate și aici vorbim inclusiv de contractul firmei cu Primăria Flroești pentru salubrizare stradală și deszăpezire.

Primarul a spus că la subiectul acesta al contractului cu primăria ar exista niște plângeri penale, dar nu a oferit prea multe detalii.

Primarul comunei Florești speră că totuși Consiliul Local Florești se va răzgândi și aproba o contribuție și din partea comunei Florești cu mențiunea că ar mai putea fi convocată o ședință doar cu o treime din consilieri.  Principala supărare a primarului, de altfel a spus că îi este chiar rușine, este faptul că Floreștiul nu mai are 49% din firmă, nu mai este majoritar.

Cert este că firma Quatro Eco Salub va activa și pe raza comunei Florești în continuare până în 2019 fiind operatorul care activează pe raza comunei și desigur, și pe raza celorlalte 3 comune. Nu poate veni altă firmă, deocamdată.

Quatro Eco Salub pierde bani, de ani întregi neridicând gunoiul de la marile societăți comerciale din Florești

Cu toate acestea, se pare că pe raza comunei Florești există operatori economici care plătesc salubrizare către alte firme de salubritate. Deci Quatro Eco Salub, pierde bani. Și nu de ieri, de ani. Treaba asta trebuia sesizată la ANRSC, dar nu a făcut-o nimeni, niciodată.

Primarul a mai explicat că se dorea o transformare a firmei în societate pe acțiuni, după modelul CTP Cluj-Napoca. Își dorea ca Floreștiul să devina acționar majoritar în firmă căci Floreștiul este cea mai mare comună dintre cele asociate și spune el, s-ar fi putut dezvolta mai bine.

Dacă….?

Conform edilului, în situația în care Floreștiul era acționar majoritar se puteau încasa facturile la salubrizare printr-un departament al Primăriei, având o singură Hotărâre de Consiliu Local.

În primul rând, Primăria Florești a fost cea cu cele mai multe acțiuni în fimă până acum și se poate spune că a condus această firmă căci cei de la Gilău erau revoltați pentru faptul că mașinile de gunoi nu mai colectează din comuna lor de săpămâni întregi. Mai mult, în cursul acestei dimineți, viceprimarul comunei Gilău (înainte de conferința de presă cu primarul din Florești) a susținut că nu s-a ridicat gunoiul din comun Gilău de 6 săptămâni și că este foarte de acord să preia firma și să facă ceea ce este bine pentru comuna Gilău, astfel încât să nu fie probleme cu gunoaiele de sărbători. Tot viceprimarul de la Gilău ne-a spus că majorarea de capital aprobată de către Consiliul Local de la Gilău a fost de puțin peste 200 de mii de lei. Iar 270.000 lei nu sunt 1.200.000 de lei cât ar fi vrut primarul comunei Florești să dea.

Dragi floreșteni, faceți dvs un calcul matematic și vedeți câți bani are comuna în plus dar să nu uitați de cei 400.000 lei de la iluminatul festiv.

2. Este important de menționat pe lângă faptul că acel HCL de care vorbește acum primarul, se putea face și până acum dar, Primăria comunei Florești a pus la dispoziția Quatro Eco Salub un birou unde se fac încăsări săptămânal, ce e drept direct către firmă.

Dacă se dorește, se poate. Fără bani și iar bani. 

Primarul comunei Florești, a admis faptul că o soluție ar fi putut fi și modelul SVSU de la Florești 🙂 Adică, primăria cumpără mașini de salubrizare și le dă în folosință către Quatro Eco Salub. Exact așa cum a cumpărat mașini de pompieri. Totul se reducea la maxim 2 hotărâri în Consiliu Local.  Nu exclude varianta pentru anul viitor. Ar fi putut veni și ca și aport al Primăriei Florești în firmă.

La conferința de presă a fost prezent și Florin Otrocol, directorul general al firmei care a spus că va ridica gunoiul, că se va apuca serios de recuperat banii de la asociațiile de proprietari cu ajutorul unei firme de recuperatori și că va mai face niște negocieri pentru a putea plăti în rate datoriile firmei. Deci iată, că dacă se dorește se poate.

„Mă voi duce mâine dimineață să negociez, eșalonat cu cei de la ASA Arad, voi avea conturile deblocate și le voi face și o plată. Intrăm în Florești de astăzi. Sunt în negocieri cu cineva de la Alba să ne dea camioane mari, sper ca până duminică să fie curat. Dacă va fi nevoie să lucrăm și duminică vom lucra și facem curat”a spus Florin Otrocol.

Otrocol a menționat că prioritari vor fi cei care au facturile plătite. Acesta a mai adăugat că să vor aduna sumele de bani pe care anumite asociații de proprietari sunt datoare să le dea firmei. Recuperatorii se vor ocupa de toată procedura.

Pentru moment, iată că se poate rezolva problema. De altfel asta trebuia să se facă de la bun început fără să fie alocați bani de la buget.

Pentru cei care doresc să vadă ce s-a petrecut la conferința de presă, revenim cu un video (integral) în scurt timp.

4 COMENTARII

  1. O discutie interesanta ar putea incepe cu intrebarea:
    – Cum s-au acumulat datorii in conditiile in care ei in perioada Mai-Septembrie au ridicat gunoaiele o data pe luna, sau o data la 1,5 luni iar cetatenii care au platit facturile au platit pentru 3 ridicari pe saptamana, iar mai apoi in perioada Octombrie- Noiembrie nu s-a ridicat deloc in 70% din Floresti, din nou, cei care si-au achitat facturile platind pentru 3 ridicari. Ce se intampla de fapt cu banii incasati din facturi, datoriile asociatiilor nu reprezinta o pondere mare din total facturi emise.

Comentariile sunt închise.