Elevii clujeni învață artă stradală prin proiectul de Bugetare participativă de tineret Com’On Cluj-Napoca

com onLa evenimentul Day 15 al lunii mai, echipa Cluj 2015 a contribuit la realizarea primei galerii de artă stradală din Cluj-Napoca, numită Launloc.

O lună mai târziu, grafferii care au pictat „Peretele de faianță” se reîntâlnesc pentru un workshop de artă stradală dedicat elevilor.

În perioada 17-20 iunie, prin inițiativa Capitalei Europene a Tineretului 2015, Bugetare participativă de tineret – Com’on Cluj-Napoca, echipa galeriei de street art Launloc, împreună cu ceilalți artiști români, autori ai controversatului mural „Sfântul Gheorghe” din București, organizează un workshop de street art în cadrul liceului de arte plastice „Romulus Ladea”. 

Participă la eveniment atât elevi și profesori din licee clujene, cât și persoane pasionate de această formă de exprimare, arta stradală.

Inițiativa grupului format din artiștii Kero, Irlo, Obie Platon, Ma Tei, Ocu, are ca obiectiv îndrumarea elevilor din cadrul liceului de arte plastice și a altor licee din Cluj-Napoca, pentru a înțelege mai bine conceptul de street art. Totodată, grupul își propune să contribuie la educarea viitorilor artiști stradali, cu scopul de a evita situații în care tinerii ajung să vandalizeze orașul și de a focaliza energiile creative ale tinerilor într-o direcție pozitivă.

Participanții la workshop au ocazia de a întâlni și de a interacționa cu unii dintre cei mai cunoscuți artiști de street art și graffiti din România.

Deoarece nu există o direcție foarte bine conturată pentru această formă de cultură urbană, prin acțiunea din perioada 17-20 iunie, cei cinci artiști doresc să pună bazele unei platforme culturale de perspectivă pentru tinerii artiști clujeni, dar și pentru cetățenii municipiului Cluj-Napoca.

 Pe parcursul workshopului se vor desfășura următoarele activități:

  • introducere în cultura urbană
  • scurt istoric al graffiti-ului și street-art-ului internațional și românesc
  • concepte de street art și graffiti
  • tehnici de street art și graffiti
  • desenarea curții interioare a liceului împreună cu participanții la workshop
  • desenarea de către artiștii invitați a unui perete demonstrativ pe unul dintre calcanele liceului

Programul pe zile:

17 iunie – introducere în cultura urbană – proiecții foto și film, stencil, colaj
18 iunie – desenat cu spray // participanți
19 iunie – demo-session // artiștii invitați
20 iunie – demo-session // artiștii invitați

Artiști invitați: Kero, Irlo, Obie Platon, Ma Tei, Ocu
Mai multe detalii: www.facebook.com/launloc