DSP Cluj avertizează: Atenţie la gripă şi viroze respiratorii. Citeşte recomandările

mama si copil

Foto: Arhiva Cluj42h.ro

Odată cu scaderea valorilor temperaturii se aşteaptă o creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii, inclusiv gripă. 

Persoanele în vârstă şi copiii sunt sunt cei mai expuşi pentru că sistemul lor imunitar este mai fragil. În cazul virozelor respiratorii, simptomele sunt moderate: strănut, tuse, lacrimare, durere de gât, febră moderată, durere de cap.

Gripa se manifestă prin simptome severe: frisoane, febră 39-40 de grade, dureri de cap, tuse seacă rebelă, rinită, stare generală alterată.

Virozele respiratorii nu răspund la tratament antibiotic. Administrarea nejustificată de antibiotice nu face altceva decât să creeze în timp rezistenţa la acest tip de medicamente, iar dacă ulterior organismul se confruntă cu suprainfecţii bacteriene, atibioticele nu îşi mai ating scopul.

Recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea frecventă a mâinilor.

evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu alte persoane bolnave

Evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă

Izolarea bolnavului de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade Celsius)

Persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale în caz de tuse sau strănut.

Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în colectivităţi

În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, aceasta protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin şi nu faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au evoluţie mai uşoară.

Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an. Perioada în care este recomndat vaccinul este în lunile octombrie-decembrie ale fiecărui an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziţia acestuia este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală.