marți, aprilie 16, 2024

Două expoziţii la Muzeul de Artă în cadrul Zilelor Culturale Maghiare

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

kadar (1)Muzeul de Artă Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociaţia Clujul Comoară vă invită în zilele de sâmbătă 16 şi duminică 17 august 2014 la vernisajul a două expoziţii care se vor deschide cu prilejul festivalului Zilele Culturii Maghiare din Cluj-Napoca.

Astfel, sâmbătă, 16 august 2014, de la ora 17 va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură Kádár Tibor – Omul şi peisajul Kádár Tibor s-a născut la Cluj-Napoca, în anul 1946 şi a absolvit în 1971 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, avându-l ca profesor pe Petre Abrudan. O experienţă semnificativă în evoluţia sa spirituală a reprezentat-o experienţa sa ca membru al redacţiei revistei „Korunk” şi debutul său expoziţional în cadrul galeriei cu acelaşi nume în anul 1980. Un loc la fel de important în formarea sa ca artist l-au reprezentat taberele de creaţie în cadrul coloniei artiştilor de la castelul Szárhegy (1976-1986).

În anul 1988 s-a stabilit la Budapesta. Deşi oficial retras din mediul academic, experienţa sa este semnificativă în acest domniu, deoarece până în 2011 a susţinut numeroase prelegeri la „Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca”. Kádár Tibor este membru în organizaţii precum: Fundaţia Artei Maghiare, Asociaţia Artiştilor Maghiari, Societatea Pictorilor Maghiari, este membru și lider al Asociației de Artă din Veszprém, și, respectiv fondator al F-Group (2004). Expo foto 3

De-a lungul celor trei decenii şi jumătate, Kádár Tibor s-a impus ca unul dintre maeştrii recunoscuţi ai peisajului transilvan. În tematica abordată, artistul s-a inspirat din peisajele naturale din zona Călatei, artistul fiind atras mai ales de dramatismul peisagistic specific regiunii şi de ethos-ul artei populare. De-a lungul carierei sale, Kádár Tibor a experimentat încontinuu şi a aprofundat tehnica peisagisticii, păstrând un interes nealterat pentru cultura şi istoria maghiarilor. Unele dintre lucrările care vor fi expuse la Cluj provin din atelierul său de la Veszprém, iar altele s-au născut în timpul taberelor de creaţie de la Jebuc şi Băile Bálványos.

Duminică 17 august, la ora 17, va avea loc vernisajul expoziţiei „Lumea din perspectiva maghiară – Fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de ştiri a Ungariei”. Expoziţia va fi prezentată de Galambos István, director adjunct al Fondului de Administrare Mass Media (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap-MTVA), președinte al Colegiului Kós Károly al MTVA şi de către dr. Gazsó L. Ferenc din partea Agenţiei Naţionale de ştiri a Ungariei (Magyar Távirati Iroda- MTI).

Expo foto 1Expoziţia prezintă o retrospectivă în imagini realizată de fotografii maghiari în anii 2013 şi 2014 în unele dintre cele mai fierbinţi locuri din Europa, de la Euro-Maidanul din Kiev la inundaţiile provocate de Dunăre şi Olimpiada de Iarnă de la Soci. Fotografii MTI/MTVA au câștigat în 2014 zece premii la concursul Asociației Naționale a Jurnaliștilor Maghiari. Fotografii ale căror lucrări vor fi expuse la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca sunt: Balázs Attila, Illyés Tibor, Beliczay László şi Mohai Balázs.

Expoziţiile vor fi deschise până la data de 7 septembrie 2014.

Expo foto 2 kadar (4)

Articole Noi