Dorin Marchis – reprezentantul României în Comitetul Director al Federației Internationale de Aikido

0
1080

Takasaki 0

  • Romania are pentru prima data un reprezentant in Comitetul Director al Federatiei Internationale de Aikido (IAF).
  • A fost emisa Declaratia de la Takasaki pe tema egalitatii de gen.
  • Prima femeie in boardul IAF este o frantuzoaica.
  • 10 noi state au fost admise in IAF.
  • Au fost 1500 de participanti, 21 de antrenamente, 3 conferinte si o sesiune de demonstratii.
  • Congresul de Aikido a inaugurat Takasaki Arena, construita special pentru acest eveniment.

ROMANIA IN C.D.

Takasaki 17 noile state membreDelegatia Romaniei la al 12-lea Congres International de Aikido din Japonia s-a intors in tara. Grupul de reprezentare a fost alcatuit din 16 persoane, din Cluj-Napoca, Bucuresti, Constanta si Deva. Delegatia a fost condusa de presedintele Fundatiei Romane de Aikido Aikikai (FRAA), Dorin Marchis, sensei 5 dan. Evenimentul s-a desfasurat in localitatea Takasaki, prefectura Gunma, Japonia, in perioada 26 septembrie – 3 octombrie 2016.

Congresul International de Aikido este organizat de Federatia Internationala de Aikido o data la patru ani, in Japonia. Cu acest prilej au loc (*1) peste 20 de antrenamente de arte martiale si conferinte, (*2) o sesiune de sedinte la care participa reprezentantii tarilor membre, reprezentantii tarilor observatoare si board-ul IAF si (*3) alegeri pentru Comitetul Director al IAF.

Prin alegerile editiei 2016, intregul Comitet Director a fost reconfigurat. Pentru prima data, Romania are un reprezentant in acest for in persoana lui Dorin Marchis (presedinte FRAA).

Takasaki 1 Dorin Marchis“Inca de la sedinta de predare a mandatului catre actualul Comitet Director am stabilit primii pasi pe care ii avem de facut. Este vorba de simplificarea procedurii de aderare la federatia internationala, de sprijinirea tarilor care intampina dificultati administrative in relatia cu autoritatile nationale, precum si de perfectionarea in domeniul comunicarii prin instituirea unui departament media & comunicare, pe care pana acum federatia internationala nu l-a avut.” a spus Dorin Marchis, nou membru al Comitetului Director.

EGALITATEA DE GEN

Declaratia de la Takasaki: “Tematica centrala abordata in cadrul celui de-al 12-lea Congres International de Aikido a fost egalitatea de gen in aikido. Prin antrenamente conduse de femei instructor si prin doua conferinte care au avut ca scop analizarea egalitatii de gen in artele martiale, am deschis un subiect important pentru viitorul in aikido. Ne asumam continuarea acestui demers si pe mai departe.” Aceasta este declaratia oficiala lansata de noua conducere a federatiei internationale, in prima zi dupa instituirea sa.

Takasaki 9 Henriette FladerPrima femeie in boardul IAF a fost desemnata prin vot la acest congres. Este vorba de Henriette Flader, director administrativ al Federatiei Franceze de Aikido si alte Arte Asociate (FFAAA), care a fost aleasa ca Asistent Secretar General IAF. Ea a fost, de altfel, propusa pentru aceasta functie de Romania.

Egalitatatea de gen a fost subiectul a doua conferinte organizate in cadrul congresului. Tema a fost adusa in atentie si in sedintele anterioare ale Comitetului Director. Pentru a evidentia eforturile continue care se depun de membrii board-ului, doamna Lilamani de Soysa, moderator al uneia dintre conferinte, a inmanat o papusa Daruma lui Peter Goldsbury, presedinte IAF in functie la momentul evenimentului, pentru a o da mai departe urmatorului presedinte al organizatiei internationale. Obiectivul a fost stabilit si unul dintre ochii papusii a fost colorat.

Urmatoarea echipa va continua demersul egalitatii de gen in aikido si va colora si celalalt ochi,precum cere obiceiul Daruma.

Takasaki 12 Daruma dollNota1: Dr. Peter Goldsbury si-a anuntat retragerea din IAF dupa aproape doua decenii de presedintie IAF.

Nota2: Papusa Daruma este traditionala in zona Takasaki/Gunma, Japonia. Este un instrument de planificare si atingere a obiectivelor. Papusa are initial ochi fara pupile; in momentul in care se stabileste un obiectiv se coloreaza una dintre pupile, iar cand scopul respectiv a fost atins se  coloreaza si a doua pupila.)

PARTICIPARE NUMEROASA

La congres au fost inregistrati peste 1500 de participanti, iar tribunele arenei au fost pline de spectatori. In total, au avut loc 21 de antrenamente, dintre care 3 au fost conduse de femei instructor. In ultima zi a evenimentului s-a derulat un program complex de 2 ore de demonstratii, numit embukai. Pentru Romania au intrat pe tatami in cadrul acestui program sensei Dorin Marchis 5 dan, Irina Gaspar 1 dan si Laurentiu Ion 1 dan.

Takasaki 6 Dorin MarchisTrei conferinte au fost incluse in agenda congresului. Doua dintre ele au fost pe tema egalitatii de gen in aikido si in alte arte martiale sau activitati sportive, prima fiind organizata de Australia, iar a doua, de Olanda. A treia conferinta a fost tinuta de shihan Tada Hiroshi 9 dan, unul dintre discipolii directi ai fondatorului aikido-ului. Tada shihan are 87 de ani, are in continuare o activitate intensa pe tatami si este generos cu informatiile pe care le-a acumulat in vasta sa experienta de viata si de aikido.

EXEMPLU DE ORGANIZARE

Takasaki Arena a fost inaugurata de congresul de aikido. In urma cu doi ani, cand Comitetul Director s-a reunit in Romania, la Cluj-Napoca, s-a stabilit ca al 12-lea Congres International de Aikido sa aiba loc in prefectura Gunma, Japonia, in localitatea Takasaki. Imediat dupa aceasta reuniune, reprezentantii IAF s-au intalnit cu primarul localitatii nipone si cu ceilalti reprezentanti ai autoritatii locale si au obtinut promisiunea ca in Takasaki se va construi o arena suficient de incapatoare pentru ca acest eveniment sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

Cu cateva zile inainte de inceperea congresului, totul a fost pregatit pentru a fi dat in folosinta sportivilor si spectatorilor.

CRESTEREA IAF

Takasaki 7 new DCIn cadrul sedintelor congresului de aikido, un alt punct important pe agenda a fost admiterea statelor care si-au exprimat dorinta de a fi incluse in federatia internationala. La aceasta editie a reuniunii in plen, 10 noi tari si-au schimbat statutul din membre observatoare in membre cu drepturi depline: Ungaria, Grecia, Spania, Ucraina, Croatia, Columbia, Lituania, Kirghistan, Maroc si Egipt.

Procedura de aderare la Federatia Internationala de Aikido este foarte minutioasa pentru a se putea analiza in detaliu fiecare organizatie candidata, raportul sau cu celelalte organizatii de arte martiale si situatia aikido-ului in respectiva tara.

In prezent, Federatia Internationala de Aikido cuprinde 57 de tari membre si inca 10 tari observatoare. Scopul principal al organizatiei este promovarea si dezvoltarea aikido-ului la nivel mondial. Desi aikido este o activitate non-competitionala, are recunoasterea Comitetului Olimpic International deoarece IAF face parte din trei organizatii recunoscute de acest comitet: SportAccord, IWGA (International World Game Association / Asociatia Internationala a Sporturilor Mondiale) si AIMS (Alliance of Independent recognized Members of Sport / Alianta Membrilor Independenti din Sport).

*

Fundatia Romana de Aikido Aikikai este membra cu drepturi depline in cadrul IAF din anul 2012. La nivel national, FRAA reuneste cea mai numeroasa comunitate de practicanti de aikido, atat copii, cat si adulti, femei si barbati. Este constituita din 50 de dojo-uri, aflate pe intreg teritoriul tarii.

Takasaki 18 Arena Takasaki 15 gender forum

Takasaki 14 gender forum Takasaki 13 gender forum

Takasaki 11 former chairman Takasaki 5 Dorin Marchis vot

Takasaki 8 new board Takasaki 10 new chairman