Directia pentru sanatate publica atrage atenția asupra virozelor respiratorii și gripa.

Sursa foto: http://www.zumi.md

Sursa foto: http://www.zumi.md

Virozele respiratorii sunt infecţii acute virale uşoare autolimitate ale tractului respirator superior (nas,gât), care determina simptome moderate de tip strănut, nas înfundat, secreţii nazale, gât iritat, febră mică dureri de cap. Virozele respiratorii nu räspund la tratament antibiotic.

Persoanele in vârstă, copiii sunt cei mai expuşi pentru cä sistemul lor imunitar este mai fragil. Există peste 200 serotipuri de virusuri care determină guturaiul sau banala viroză respiratorie (rhinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri, incluzând virusurile gripale si paragripale).

Gripa este o boală respiratorie extrem de contagioasă. provocată de unul din cele 3 tipuri de virusuri gripale A. B sau C.

Gripa se manifestä cu : >380C; tuse iritativă; cefalee: mialgii; astenie; stare generalä alterata.

Administrarea nejustificatä de antibiotice nu face altceva decât sä creeze in timp rezistenţă la acest tip de medicamente iar dacä ulterior organismul se confruntä cu suprainfectii bacteriene, antibioticele nu mal ating scopul.

Recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

Vaccinarea antigripală — protectia postvaccinalä oblinută în urma administrării de vaccin antigripal incepe după 14 zile de la imunizare. Vaccinul gripal se administreazä gratuit, prin Programul Naţional de Imunizare, persoanelor din grupele de risc.

In categoriile de risc sunt incluse persoanele cu vârsta cuprinsă intre 6 luni 64 ani, aflate in evidenta medicilor de familie cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale hepatice neurologice, diabet zaharat ,astm sau cu virusul imunodeficienţei umane: gravidele; adultii copiii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială; persoanele care acordă asistenţa medicală , socială, îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc inalt, precum si persoanele cu vàrsta peste 65 de ani.

Perioada in care este bine sa fie administrat vaccinul este in lunile octombrie- decembrie ale fiecărui an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compozitia acestuia este stabilitä de Organizatia Mondială a Sănătătii. care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală.

Recomandăm populatiei
alimentatie corespunzatoare ( in special legume si fructe); evitarea expunerii la frig, purtarea de imbrăcăminte încăltăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant;
exercitii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic intelectual, odihnă nocturnă suficientă;
evitarea fumatului, consumului de alcool exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola).

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor recomandäm respectarea regulilor de igienă personală, igiena mâinilor a tusei:

spălarea frecventä a mâinilor cu apă şi săpun, în special in situatii de participare la activităţi publice (locul de muncă, scoală, unităti de alimentatie publică). Spălati-vă sau dezinfectati-vă frecvent màinile. Spălati-vă bine pe màini cu apă săpun- cu o duratä de cel pulin 20 secunde in special dupa ce tuşiţi sau strănutaţi.

Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe màinile contaminate insă spălarea cu apă săpun este mult mai eficientă;

in caz de tuse, strănut se recomandă folosirea batistelor de unică folosință pentru a preveni răspàndirea picăturilor potential infectate;

dupa folosire batistele vor fi aruncate la de gunoi;

-evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave care tuşesc sau strănută (minim 1,5 m):
evitarea locurilor cu aglomeraţii (săli de spectacole, discoteci, alte manitestări culturale sau sportive, mljloace de transport in comun), existând un risc crescut de transmitere a infecţiilor acute respiratorii de la persoanele aparent sănătoase aflate in penoada de incubatie;
in cazul instituirii măsurilor de restrictionare sau de restrângere a accesului in unitățile sanitare să respecte aceste rnäsuri. chiar pâna la interzicerea totală a vizitelor aplicarea mäsurilor de protectie indicate din momentul intrări in unitatea sanitară;
autoizolarea la domiciliu in caz de semne de boală, precum: febra, secrelii nazale, dureri de cap, tuse, dureri in gât să anunte telefonic in cel mai scurt timp posibil medicul de famile privind simptomele in vederea planifieării eventuale la o consultatie.

În caz de agravare a acestor semne, in special in timpul nopţii sau in zilele nelucrătoare. poate fi apelat gratuit 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Nu vizitati persoanele bolnave de gripă, dacă nu este absolut necesar.

Daca vizitaţi pentru a acorda îngrijiri unei persoane bolnave de gripă este recomandabil să purtati masca tot timpul cât sunteti impreună in aceeasi camera; aerisirea frecventă a încăperilor.

Incăperea in care se izoleazä bolnavul trebuie sa fie bine aerisită zilnic, iar obiectele de folosintă personalä să fie curățate (apa cu detergent sau ştergere eu dezinfectanti).