Curtea de Conturi nu a descoperit nimic la QES? Firma este păsuită deja de 2 ani și încă nu a intrat în legalitate.

În ultima perioadă, cetățenii prezenți la ședințele Consiliului local Florești i-au auzit atât pe primarul comunei cât și de directorul demisionar al QES spunând că cei de la Curtea de Conturi a României au fost (sfârșitul anului trecut) la QES în control și nu au descoperit nimic. Cu toate acestea, problemele din firmă s-au aprofundat și are nevoie de bani publici, iar situația din teren este sub orice critică.

De altfel, discuția privind vizitele reprezentanților Curții de Conturi Cluj a avut loc și la întâlnirea de la Instituția Prefectului din 11 ianuarie 2017, când doamna administrator al QES a spus  că cei de la Curtea de Conturi nu au descoperit nimic.

Documentele spun însă că nu au descoperit NIMIC….NOU din ce au constatat prin raportul de control din 2014. Practic, problemele în firmă continuă, măsurile dispuse au fost duse la îndeplinire parțial și dacă ne uităm și mai atent pe documente vedem că măsurile au fost la fel de „vorbe goale” ca cele pe care le aud și consilierii locali.

Apropo de consilierii locali, aceștia au solicitat o serie de documente de la QES și au rămas cu promisiunea. Ieri a avut loc o ședință pe comisii a Consiliului Local Florești unde doamna Baica trebuia să vină cu documentele dar nu a făcut-o. Așa a promis la întâlnirea cu Prefectul județului.

În primul rând trebuie menționat clar că „Raportul de control” este raportul în care s-a făcut control pe o anumită perioadă, în cazul QES pe anii 2011, 2012 și 2013 căci controlul s-a făcut în februarie 2014. „Raportul privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia nr…” este raportul prin care Curtea de Conturi a verificat dacă și cum au fost duse la îndeplinire măsurile cerute după Raportul de Control. Deci Curtea de Conturi a fost la QES și în 2015 și în 2016 dar nu ca să facă noi controale ci ca să vadă dacă și cum au fost puse în aplicare măsurile cerute în 2014.

Toate aceste problemele constatate sunt explicate detaliat în raportul de control așa că referitor la măsurile dispuse, acestea pot fi aplicate pe loc sau pe parcurs în termenul pe care Curtea de Conturi îl dă conform deciziilor.

Raportul de control al Curții de Conturi  ne arată în sinteza constatărilor 8 probleme mari și late:

  • Neconducerea evidenței contabile analitice pe fiecare tip de activitate, serviciu și localitate de operare.
  • Nu sunt înregistrate în contul corespunzător în afara bilanțului a materialelor de natura obiectelor de inventar  date în folosință în valoare de 22.943,15 lei și bunurile închiriate în valoare de 533.114,28 lei. Conform raportului, au fost luate măsuri în timpul controlului. 
  • Neînregistrarea în contabilitate a consumului de carburanță în momentul consumului și funcție de consumul specific.  
  • Menținerea în contul de creanțe a sumelor ce se află în afara termenului de prescripție la data de 31.12.2013.
  • SC Quatro Eco Salub SRL Gilău nu a organizat controlul financiar preventiv propriu în conformitate cu prevederileOrdonanței Guvernului nr.119/1999, privind controlul intern și controlul financiar preventiv.
  • Controlul intern/managerial nu a fost organizat și exercitat în totalitate, în conformitate cu prevederile ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr 946/2005, pentru aprobarea Codului controlului intern/managerial
  • Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii nu a fost efectuată cu respectarea prevederilor legale, astfel încât posturile din bilanțul contabil anual nu au fost corelate cu datele înregistrate în contabilitate puse de acord cu situația reală a elementelor patrimoniale, stabilită pe baza inventarului.
  • Nu au fost numiți gestionari pentru bunurile materiale, mijloacele bănești sau alte valori deținute de către societate și nu s-au constituit garanții materiale. Conform raportului, au fost luate măsuri în timpul controlului.

În ce privește aceste probleme, este de menționat că la întâlnirea de la Instituția Prefectului din 11 ianuarie, viceprimarul comunei Gilău, Carol Okos a recunoscut că această capitalizare nu este tocmai legală și mai mult, a spus că au făcut „inginerii economice pe hârtie” pentru ca firmei să nu îi fie ridicată licența.

Trecând la verificările efectuate după control, reprezentanții Curții de Conturi au revenit la QES în iulie 2015 să verifice dacă au fost aplicate măsurile pentru fiecare problemă. În urma verificării au emis raportul privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizie în 15 iulie 2015. În raport se vor putea vedea ce măsuri au fost duse la îndeplinire sau nu ori dacă au fost îndeplinite parțial.

qes 2015qes 2015 1qes 2015 2

 

 

 

 

 

 

 

 

qes 2015 3qes 2015 4

qes 2015 5

 

 

 

 

 

 

 

 

qes 2015 6

În 2016, Curtea de Conturi revine la QES pentru o nouă verificare a ducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse și întocmenște un nou raport în 11.11.2016 pe care îl puteți citi mai jos. Conform ultimului răspuns oficial primit din partea instituției, termenul de aplicare a măsurilor dispuse a fost prelungit și de această dată printr-o nouă decizie eliberată în 5 decembrie 2016.

qes 2016qes 2016 1qes 2016 2

 

 

 

 

 

 

 

 

qes 2016 3qes 2016 4qes 2016 5

 

 

 

 

 

 

 

 

qes 2016 6

 

 

 

 

 

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj