Cupa Napoca Sport Horse debutează miercuri. Află detalii despre eveniment

cj napoca sport horseÎn perioada 3-6 iulie va avea loc înlocalitatea Sălicea, comuna Ciurila cea de-a IV-a ediţie a concursului e echitaţie „Cupa Napoca Sport Horse”, iar intrarea va fi gratuită. 

Ediţia din acest an a Cupei Napoca Sport Horse se anunţă una de succes, până în acest moment fiind înscrişi în concurs nu mai puţin de 70 de cai. O participare notabilă şi foarte apreciată de specialişti, dar nu numai, va fi cea a călăreţului-campion naţional al anului 2013, Ursache Ionuţ, care va participa cu calul său „Viena”, un superb exemplar a cărui valoare este estimată la peste 100.000 euro. Beneficiind de o puternică participare internaţională şi o creştere constantă de la o ediţie la alta, de la două zile de concurs şi 35 de cai la patru zile de concurs şi un număr dublu de cai, Cupa Napoca Sport Horse este singura competiţie de sărituri peste obstacole din Transilvania şi a doua ca mărime din ţară, după Cupa României la Echitaţie organizată în capitală. În acest context, intenţia declarată a organizatorilor este aceea de transformare a proiectului, în scurt timp, într-unul de nivel balcanic, european şi chiar mai mult decât atât.

„Echitaţia este unul dintre cele mai nobile sporturi practicate la scară internaţională, relaţia dintre om şi cal fiind una încărcată de nobleţe şi, mai ales, dătătoare de energii pozitive. Din acest punct de vedere, vreau să menţionez faptul că terapia asistată de animale este deja practicată cu succes şi în cadrul câtorva dintre şcolile speciale aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean, un exemplu în acest sens fiind Şcoala Specială Transilvania din comuna Baciu, care desfăşoară programe de recuperare a copiilor cu deficienţe neuro-psiho-motorii utilizând hipoterapia. Sunt convins că astfel de competiţii ecvestre vor determina o apropiere a omului faţă de acest animal-prieten, astfel încât tot mai mulţi clujeni să participe la evenimentele de profil organizate în judeţ”, a declarat Vakar Istvan vicepreşedinte Consiliu Judeţean cu atribuţii delegate de preşedinte.

Competiţia efectivă va debuta în data de 3 iulie 2014, la ora 10.00. Concursurile, făcând parte din calendarul Federaţiei Ecvestre Române, încep zilnic cu probe de dificultate diferită, de la 90 la 140 cm, cel mai jos fiind nivelul F, la care participă şi copiii, urmate apoi de cele de nivel E, D si C, cărora li se vor alătura, în zilele de sâmbătă şi duminică, proba de nivel B şi o probă specială destinată copiilor începători. Fiecare probă va avea minim 10 zece obstacole şi 11 sărituri,  un cal putând participa la maximum două probe în fiecare zi de concurs.

De asemenea, în fiecare zi, la fiecare probă, vor fi premiaţi cei mai buni cai şi călăreţi, Cupa Napoca Sport Horse urmând să fie decernată sportivului care totalizează cel mai mare număr de puncte bonus în probele de nivel F, E, D, C, B, pe parcursul celor 4 zile ale competiţiei.

 Organizatorii evenimentului au cerut sprijin din partea Consiliului Judeţean pentru construirea unui hipodrom

“Ne dorim să ridicăm concursul la un nivel european, dar la fiecare ediţie avem nevoie de resurse mai multe, în special pe parte de logistică. Vrem să atragem fonduri europene şi să facem un concurs internaţional cum se face doar la Bucureşti. Şi sperăm să reuşim să primim sprijin din partea Consiliului Judeţean”, a spus Cătinaş Alin, manager Centru de echitaţie Napoca Sport Horse.

„Felicit organizatorii acestei competiţii, începute acum aproape cinci ani de zile, pentru iniţiativa lor lăudabilă realizată pentru cetăţenii acestui judeţ şi nu numai. Ne bucură intenţia conducerii Centrului de Echitaţie din Sălicea de construire a unui hipodrom care să se transforme într-un catalizator al sportului de echitaţie pentru zona întregii Transilvanii. Fiind un proiect important pentru Cluj, îi asigurăm pe această cale de întreg suportul Consiliului Judeţean în vederea identificării soluţiilor optime pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile în aceste sens, eventual din fondurile europene puse la dispoziţie în exerciţiul financiar următor”, a declarat vicepreşedintele Consiliului judeţean, Ioan Oleleu.

Copiii cu nevoi speciale pot participa la cursuri de echitaţie gratuit

Managerul Centrului de Echitaţie Napoca Sport Horse, Cătinaş Alin a lansat o invitaţie către şcolile speciale şi le aminteşte că centrul oferă gratuit cursuri de echitaţie

“Călăria e o terapie şi trebuie să aducem omul cât mai aproape de animal. Noi colaborăm cu şcolile speciale şi cu copiii cu autism şi le punem la dispoziţie gratis, totul pentru a se apropia de cai. Din păcate nu prea vin”.

Cetăţenii interesaţi să participe la această competiţie unică în judeţul Cluj şi în întreaga regiune  vor putea să folosească mijloacele de transport în comun ale Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, respectiv microbuzul M16, orarul liniei putând fi consultat pe site-ul instituţiei. Pentru ca un număr cât mai mare de iubitori ai sportului hipic să poată participa la evenimentul organizat la acest sfârşit de săptămână, Consiliul Judeţean Cluj a adresat Companiei de Transport Public Cluj-Napoca şi Primăriei Cluj-Napoca solicitarea de a analiza oportunitatea suplimentării numărului de mijloace de transport pe această rută şi a scurtării intervalelor orare la care acestea fac legătura între cele două localităţi.