Consiliul Local Floresti a aprobat un nou regulament de salubrizare-temporar iar la QES se cere audit.

consiliu localConsiliul Local Floresti s-a intrunit in sedinta ordinara astazi iar pe ordinea de zi s-au aflat si proiecte ce faceau referire la serviciile de salubrizare. Astfel, Consiliul Local Floresti a aprobat un nou regulament dar care este unul temporar. Totodata, consilierii au decis ca la Quatro Eco Salub sa fie facut un audit.

Dezbaterea privind acest subiect a debutat cu citirea a doua adrese formulate de catre Quatro Eco Salub prin care argumenta cu baza legala de ce ar trebui sa revoce hotararea AGA din A.D.I “Gelu Voievod” privind suspendarea contractului cu Quatro Eco Salub. Mai mult, administratorul QES, Livia Baica spune ca aceasta suspendare a contractului este ilegala caci nu exista o hotarare a Consiliului local Floresti in acest sens. A aratat ca aceasta situatie ii aduce si prejudicii dar mai ales ca activitatea noii firme care aduna gunoaiele din Floresti s-ar numi furt, fapta de natura penala.

Un alt aspect aratat de Livia Baica a fost faptul ca Strict prest (firma care ridica gunoaiele din comuna Floresti pentru 90 de zile) va ridica gunoaiele fiind platita  de catre Primarie cu 310 lei/tona, iar Primaria va recupera banii de la cetateni fixand o taxa de 6,5 lei/persoana/luna pentru persoanele fizice si 60 de lei/m cub/luna pentru persoane juridice.

Acest fapt, cum ca Strict Prest are contract cu Primaria (contract ale carui clauze nu sunt cunoscute) si primeste 310 lei pe tona ne-a fost confirmat si de catre directorul Strict Prest, Veres Mircea Eugen.

Curios este faptul ca secretarul comunei sustine ca prima adresa a fost inregistrata la Primarie cu data de 16 februarie 2017, iar la secretar in mana a ajuns doar pe data de 22 februarie, adresa fiind in institutie de cateva zile. Cu toate acestea, niciuna dintre adrese nu au fost prezentate consilierilor locali la sedinta pe comisii de marti.
  

Consilierul Local PNL, Nicu Oltean a adus in discutie faptul ca doamna Baica face acum adrese insa nu a onorat niciodata invitatia consilierilor pentru a da explicatii. Lucru ce de altfel, este adevarat insa domnul consilier a uitat ca are mai multe mandate de consilier local si nu s-a impus niciodata in acest sens. Mai mult, Consiliul Local Floresti are un reprezentant in AGA Quatro Eco Salub care trebuia sa reprezinte interesele asociatului Consiliul Local Floresti si se pare ca nu prea a facut acest lucru caci QES nu putea lua decizii fara consiliile locale, fara asociati.

Primarul comunei Floresti a aratat Consiliului Local ca exista un titlu executoriu in valoare de 10.675 lei. Edilul comunei nu a putut sa nu se intrebe cum este posibil ca firma sa aiba probleme financiare daca la Ministerul Finantelor a depus documente in care firma este pe profit. De altfel, tot primarul era cel care dorea cu ardoare la un moment dat sa capitaleze aceasta firma.

Florestiul are un regulament privind stabilirea taxei pentru salubrizare. De ce nu s-a supus acestui regulament si firma noua? In acest moment exista doua hotarari.

Unul dintre consilierii locali a ridicat un mare semn de intrebare. Consilierul PMP, Adrian Mic a cerut lamuriri vis-a-vis de unul dintre articolele regulamentului privind stabilirea si aplicarea taxei speciale de saluribritate. Mai exact, este vorba de articolul 19 din regulament care spune ca:

“Prezentul regulament intra in vigoare de la data aprobarii si are valabilitate pana la finalizarea procedurilor de delegare a serviciului de salubrizare catre un operator licentiat”

Acest lucru nu doar ca aduce confirmarea cum ca Strict Prest nu are licenta pentru Floresti, dar conform celor spuse de Adrian Mic, inseamna ca Floresti nu are delegate serviciile de salubrizare catre un operator, fapt ce intra in contradictie cu existentul contract de delegare in care figureaza Quatro Eco Salub

In pauza, consilierul PMP a mai spus ca este posibil ca acest regulament sa fie cu dedicatie, nu de alta dar Strict Prest ar fi putut sa se supuna regulamentului existent. Reamintim faptul ca Strict Prest are contract direct cu Primaria Floresti si nu cu cetatenii (persoane fizice si juridice) prin urmare isi va primi banii de la bugetul comunei cand acesta va fi aprobat urmand ca primaria sa recupereze banii de la cetateni.

La sedinta au fost prezenti mai multi cetateni iar 3 dintre ei si-au spus punctul de vedere privind situatia, cert este ca de Quatro Eco Salub nu mai vor sa auda.

Proiectul ce presupunea aprobarea regulamentului de stabilire si aplicare a taxei speciale (pe perioada celor 90 de zile) precum si stabilirea taxei speciale ( 6,5 lei/persoana/luna pentru persoanele fizice si 60 de lei/m cub/luna pentru persoane juridice),  a fost aprobat de catre consilieri cu 7 abtineri (Albert Zoltan, Florentina Vaida, Sebastian Cimpian, Luisa Oprea, Doru matei, Coroian Ovidiu si Adrian Mic).

Tot in sedinta de astazi, ordinea de zi a fost suplimentata cu un proiect ce presupunea realizarea unui audit la Quatro Eco Salub. Si acest proiect a trecut de votul consilierilor. Acest proiect a fost votat in unanimitate (17 consilieri prezenti).