Supraponderea si obezitatea copilului – Ce sa fac, doctore?

Supraponderea si obezitatea copilului  – atat in viata de zi cu zi, cat si in practica medicala ne intalnim tot mai frecvent cu obezitatea la copil.

Este important sa tratam si mai ales sa prevenim aceasta patologie, deoarece un copil obez va fi cel mai probabil obez si la atingerea maturitatii.

Obezitatea este definita ca prezenta in exces a tesutului adipos in organism.

Studiile arata ca in Europa de Vest obezitatea devine o epidemie, iar in Romania 10-15% dintre copii au probleme de greutate corporala.

Supraponderea si obezitatea copilului – clasificare:

Gradul obezitatii se stabileste pe baza indicelui de masa corporala (IMC), care se utilizeaza la copiii cu varsta de peste 2 ani: IMC = greutatea (kg) / inaltime x inaltime (m2).

Inainte de varsta de 2 ani se utilizeaza alti parametrii precum indicele nutritional si indicele ponderal.

Valorile normale ale IMC variaza in functie de varsta, sex si statusul pubertar, insa in general se incadreaza intre 18.5-25 kg/m2.

Exista asa-numitele percentile, constand in curbe de crestere in greutate si inaltime, realizate in functie de o populatie de referinta OMS, reprezentata de copii de aceeasi varsta si sex din alte tari.

Acestea sunt cuprinse intre percentila 5 si 95, in functie de care medicul poate stabili daca exista sau nu un deficit sau exces ponderal.

SUPRAPONDERE: IMC intre 25-30 kg/m2 sau situat intre percentilele 85-95

OBEZITATE: IMC peste 30 kg/m2 sau peste percentila 95

OBEZITATE MORBIDA: IMC > percentila 99

CAUZE:

■ Cauzele medicale:

– sindroame genetice: rezistenta la leptina, Prader-Willi, Bardet-Biedl, Cohen, sindromul Down, sindromul Turner

– hormonale: sindrom Cushing, deficitul de hormon de crestere, hipotiroidism, pubertate precoce, sindromul ovarului polichistic, tumori secretoare de prolactina

– medicamente: cortizol, glucocorticoizi, antidepresive triciclice, contraceptive orale

■ Regimul de viata si de alimentatie dezechilibrat:

– alimentatie inadecvata atat cantitativ, cat si calitativ, constand in mese copioase cu continut crescut in grasimi,

prajeli, dulciuri concentrate, alimente fast-food (pizza, cartofi prajiti, shaorma etc.), sucuri carbo-gazoase

– sedentarism, lipsa exercitiului fizic, a somnului, vizionare TV in exces, activitati prelungite la calculator

parinti excesiv de protectori care considera ca un copil sanatos trebuie sa manance cat mai mult

DIAGNOSTIC:

Din anamneza familiei este importanta varsta si circumstantele in care a aparut castigul ponderal in exces, tipul de alimentatie calitativa (ce mananca) si cantitativa (cat mananca) a copilului, activitatea fizica pe care o desfasoara copilul, antecedente in familie de suprapondere si obezitate, alte simptome asociate, atitudinea copilului si a familiei fata de acest fapt.

■ Examenul clinic general evalueaza greutatea, inaltimea copilului, indicele de masa corporala, pliul cutanat (mai rar utilizat), dispozitia tesutului adipos, modificari cutanate, dismorfism facial (in cadrul sindroamelor genetice), masurarea tensiunii arteriale, evidentierea unor suferinte de organ (ex.: ficat de dimensiuni crescute).

■ Investigatii de laborator: se va doza glicemia, colesterolul total si HDL-colesterol, trigliceridele, transaminazele, insulinemia, cortizolul,

Se va evalua functia tiroidiana prin dozarea hormonilor tiroidieni

■ Imagistica: ecografie abdominala, tiroidiana, de cord, RMN pentru evaluarea unei afectari hepatice sau tiroidiene

■ Cariotip daca se suspecteaza o etiologie genetica

■ Evaluare psihologica (poate evidentia tulburari emotionale, depresie)

Supraponderea si obezitatea copilului – complicații

 sunt multiple, constand in afectari de organ si/sau implicatii psihologice:

– boli metabolice: dislipidemie, diabet zaharat tip II

– boli cardiace: hipertensiune arteriala, afectiuni ale arterelor coronare, hipertrofie de ventricul stang, ateroscleroza, hipertensiune pulmonara

– boli respiratorii: apnee in somn, predispozitie la infectii respiratorii, astm bronsic

– boli digestive: colecistita, ficat gras, pancreatita

– probleme ortopedice: tulburari de mers, deformari osoase

– malignitati la varsta maturitatii: cancer endometrial, de prostata, de san, de colon

– reproducatoare: pubertate precoce, infertilitate, sindromul ovarelor polichistice

– obstetricale: hipertensiune si diabet de sarcina, copil cu greutate mare la nastere care provine din mama supraponderala

– cutanate: infectii ale pielii, hirsutism (pilozitate in exces), celulita, vergeturi

– psihologice: depresie, oboseala, cefalee (durere de cap), randament scazut la invatatura, tulburari emotionale, psihologice, izolare sociala si multe altele

piramida alimentaraTRATAMENTUL

Difera in functie de gradul obezitatii, varsta si starea de sanatate, principala masura fiind schimbarea stilului de viata.

Regimul igieno-dietetic se intiaza la recomandarea unui medic endocrinolog pediatru sau a unui dietetician.

Se recomanda o scadere in greutate treptata (500 g pe saptamana sau luna).

Este importanta identificarea tipului de alimentatie avut de copil pana in prezent (ce fel de alimente a consumat, cantitatea, orarul alimentatiei).

Se precizeaza numarul de calorii admise intr-o zi, defalcate in procentul de calorii din grasimi, proteine si carbohidrati.

Se vor servi 3 mese principale si 2 gustari, masa va fii servita in bucatarie, nu in pat la TV, fiind oferita in farfurii mici.

Astfel, aceeasi cantitate de mancare va parea mai abundenta, cu reducerea treptata a portiei de mancare.

Meniul va contine alimente bogate in fibre, precum fructe, legume proaspete sub forma de salate, carne de pui, peste, paine integrala.

Din grupa lactatelor este admis iaurtul natural fara fructe, branza de vaca, lapte (nu mai mult de 500 ml/zi).

Vor fi excluse alimentele bogate in grasimi, bauturile dulci si carbogazoase deoarece dau senzatia de satietate si copilul va refuza astfel alimentele sanatoase.

Se va evita pe cat posibil accesul la dulciurile concentrate precum bomboane, prajituri si se indica consumul de apa sau ceai neindulcit in cantitati de aprox. 1.5-2 litri/zi.

Exercitiul fizic: practicarea oricarui tip de sport (inot, baschet, handbal, volei, tenis), inscrierea la diverse cursuri de dans, plimbarile cu bicicleta, plimbarile de seara timp de cel putin 30 de minute in aer liber sunt binevenite, contribuind la un somn mai odihnitor in cursul noptii.

Activitatiile care predispun la sedentarism vor fii limitate, astfel timpul petrecut in fata televizorului, calculatorului, tabletei sau telefonului nu va depasi 2 ore/zi.

Medicatie

Se utilizeaza doar daca schimbarea regimului de viata si cel alimentar nu a adus

rezultate. Se folosesc inhibitori ai apetitului si inhibitori de lipaza, tratament care se initiaza doar la recomandarea unui dietetician sau endocrinolog.

Tratament chirurgical: se efectueaza by-pass gastric la adolescentii cu obezitate morbida, la care au aparut complicatii severe (cardiace, diabet, ortopedice) si la care regimul alimentar nu a avut rezultate.

Interventie psihologica: exista cazuri de copii cu probleme de greutate care sunt marginalizati de catre ceilalti copii.

Acestia pot dezvolta tulburari emotionale, izolare, depresie, dificultati de invatare. In aceste situatii este utila interventia unui psiholog.

supraponderea si obezitatea – prevenirea complicatiilor

Evaluarea periodica a copilului supraponderal poate decela precoce anumite afectiuni de organ prin teste sanguine, ecografie abdominala, cardiaca si tiroidiana.

In prezent, este nevoie sa se acorde o mai mare importanta monitorizarii populatiei infantile, pentru decelarea din timp a copiilor supraponderali si obezi.

Asta dat fiind faptul ca interventia precoce poate reduce pana la disparitie complicatiile acestei patologii.

Astfel se recomanda includerea in activitatea obisnuita a medicului de familie sau cadrelor medicale scolare a calcularii IMC-ului.

Dar si o educatie igieno-dietetica a copilului si familiei, pentru a preveni aparitia excesului ponderal.

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj