Ce să fac, doctore? Hemangiomul copilului

Dr. Andrea Oprean –  medic specialist pediatrie Clinica Medlife

hemangiom

Hemangiomul reprezinta o formatiune non-canceroasa, aparuta prin aglomerarea anormala a unor vase de sange. Acesta poate fi congenital, prezent inca de la nastere (30%) sau devine vizibil de obicei la 2-8 saptamani dupa nastere (70%).

Nu se cunoaste o cauza anume, insa poate exista o componenta ereditara care sa explice aparitia hemangiomului. S-a observat frecventa crescuta de aparitie la sexul feminin (5:1).

Localizare

Hemangiomul poate aparea in orice locatie la nivelul corpului, insa frecvent se intalneste la nivelul fetei, capului, gatului, toracelui si membrelor. Astfel el poate fi localizat:

■ cutanat: la nivelul pielii sau in stratul submucos al pielii

■ extracutanat: la nivelul organelor interne precum ficat, creier, laringe, tractul gastrointestinal, splina, rinichi, plamani – frecvent nu sunt observate, sunt decelate abia cand produc simptome precum greata, varsaturi, durere

Majoritatea hemangioamelor sunt de dimensiuni mici, insa unele pot creste in dimensiuni intr-un timp foarte scurt sau pot prezenta leziuni si traumatisme locale cu sangerare, necesitand astfel tratament.

hemangiom 1Diagnostic

Hemangioamele de la nivelul pielii sunt rapid decelate de catre parinti sau medic la consultul general.

Hemangioamele de la nivelul organelor sunt investigate prin ecografie, computer tomograf sau RMN.

Evolutie

In primul an de viata hemangiomul poate sa creasca mai rapid, ulterior acesta intra intr-o faza de regresie, astfel incat la varsta de 5-9 ani frecvent dispare.

Complicatii

■ Este necesar consultul unui medic daca la nivelul hemangiomului apar sangerari bruste sau in urma traumatismelor locale, daca formeaza o crusta la suprafata sau daca prezinta suprainfectie.

■ De asemenea, copilul trebuie evaluat daca prezenta hemangiomului interfera cu vederea, respiratia sau auzul copilului.

■ Asocierea intre hemangiom gigant, trombocitopenie si tulburari de coagulare poarta numele de sindromul Kassabach- Merritt, patologie care frecvent se dovedeste a fi fatala din cauza progresiei rapide a leziunilor vasculare.

■ Sindromul Sturge-Weber (angiomatoza encefalo- trigeminala) – consta in prezenta unui hemangiom plan „in pata de vin” la nivelul unei jumatati de fata, pe teritoriul de distribuitie al nervului trigemen, fiind asociat cu malformatii ale vaselor de sange cerebrale, care produc calcificari ale tesutului nervos si distrugerea neuronilor. Se manifesta prin crize convulsive, paralizii, retard mental, glaucom, tulburari de vedere.

hemangiom 2Diagnostic diferential

Hemangiomul infantil trebuie diferentiat de malformatia vasculara. Aceasta este prezenta inca de la nastere, nu s-a observat o predilectie pentru sexul masculin sau feminin, creste proportional cu cresterea copilului si nu involueaza in timp.

Principalele cauze de aparitie a malformatiei vasculare sunt traumatismele sau modificarile hormonale.

Tratament

Hemangiomul nu necesita tratament atunci cand este de dimensiuni mici. Unii apartinatori considera tratamentul necesar atunci cand hemangiomul afecteaza aspectul copilului sau cand pot aparea probleme sociale sau psihologice.

Pentru hemangiomele care dezvolta leziuni si sunt de mari dimensiuni se utilizeaza:

■ tratament oral cu beta-blocante (Propranolol) – are efecte vizibile prim micsorarea dimensiunilor hemangiomului; ca orice tratament, prezinta anumite reactii adverse (bradicardie, adica scade frecventa batailor cardiace), motiv pentru care pe durata tratamentului trebuie monitorizata frecventa cardica

■ excizia chirurgicala

■ tratament laser

■ unguente locale

■ tratament cu corticosteroizi – utilizate in cazurile in care beta-blocantele nu sunt tolerate sau nu sunt eficiente; se administreaza sub forma de unguent local, injectabil la nivelul leziunii sau administrate oral

■ tratament cu Interferon – este rar utilizat la copil Hemangioamele aflate la nivelul organelor interne sunt tratate prin excizie chirurgicala, prin legarea arterei care alimenteaza hemangiomul sau prin indepartarea portiunii de organ sau a intregului organului afectat.

Hemangiomul reprezinta mai mult o problema de estetica decat una medicala, insa evaluarea medicala este necesara daca exista motive de ingrijorare din partea parintilor.