vineri, aprilie 19, 2024

Ce sa fac, doctore? Alimentatia naturala

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

picture
Sursa foto: sfatulparintilor.ro

Ce este alimentatia naturala?

Alimentaţia naturală reprezintă alimentaţia exclusiv cu lapte matern fără alte lichide sau alimente solide. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si continuarea alimentatiei naturale si dupa inceperea diversificarii atata timp cat este posibil.

Sugarul poate fi hranitin mai multe moduri: natural (exclusiv la san), artificial (lipsit total de lapte matern) sau mixt (combinatie intre laptele matern si lapte praf).

Compozitia laptelui matern  prezinta variatii de la un supt la altul ,de la un san la altul si in functie de:

 varsta gestationala

 alimentatia mamei

 momentul zilei si al suptului

 stadiul lactatiei:colostru,laptele de tranzitie si laptele matur

Colostrul este laptele secretat in ultimul trimestru de sarcina  pana la 6 zile dupa nastere.

Laptele de tranzitie este laptele secretat din ziua 6 pana in ziua 30 de la nastere,este caracterizat prin cresterea concentratiei de lactoza,fosfor,vitamine din grupul B si scaderea concentratiei de proteine si saruri minerale

Laptele de mama matur este laptele secretat dupa prima luna de la nastere ,este format 85-95% apa si 5-15% reziduu uscat,contine:

 proteine,

 glucide(zaharuri),

 lipide(grasimi),

 saruri minerale,

 vitaminele A,D,K,C,grupul de vitamine B.

 factori de protectie antiinfectioasa

 unele substante numite modulatori ai cresterii care stimuleaza cresterea unor tesuturi si organe

Care sunt beneficiile alaptarii?

Beneficiile alimentaţei naturale pt copil:

  scade incidenţa infecţiilor gastrointestinale, respiratorii superioare şi otice

  scade incidenţa morţii subite la sugar

 reduce riscul apariţiei alergiilor

 stimulează dezvoltarea cognitivă

  reduce riscul diabetului zaharat de tip 1 şi 2

 previne malnutriţia

  reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei(cresterea colesterolului)

 reduce riscul de boală Crohn( boala inflamatorie intestinala)

 are afect analgezic (rezuce durerea)

Avantajele alimentaţiei naturale pentru mamă:

 ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile din postpartum

 întârzie reapariţia menstruaţiei,efect contraceptiv

  reduce riscul de anemie şi necesarul de fier pentru mama care alăptează

  accelerează pierderea în greutate

  protejează împotriva cancerului de sân şi ovar

  oferă protecţie împotriva osteoporozei postmenopauzale

  scade riscul de diabet zaharat de tip 2

  scade necesarul de insulină la mamele diabetic

  este mai comodă şi mai puţin obositoare

  realizează o legătură psiho-afectivă profundă cu copilul

Alte avantaje:

 este economică pentru familie.

 laptele matern este totdeauna proaspat si mereu la indemana

 nu implica pregatiri speciale(igiena sanului este suficienta)

 are temperatura ideala

 este aseptic (lipsit de microbi)

 prin laptele matern se produce un transfer eficient de imunitate de la mama la copil

 implica o poluare mai redusa a mediului, nu necesita ambalaje,detergenti,

Care sunt factorii care influenteaza benefic cantitatea de lapte matern?

 punerea precoce a copilului la san  (in primele 30 de minute dupa nastere)

 suptul frecvent „la cerere”,aproximativ 10-15 supturi pe zi

 tehnica a alaptarii corecta

 starea psihica a mamei( calm,armonie,incredere, satisfactie,

 excluderea tetinei, apei, ceaiului, in primele 4-6 luni de viata cand sugarul trebuie alaptat EXCLUSIV la san

Care sunt contraindicatiile alaptarii?

Contraindicaţiile alimentaţiei naturale care vizeaza mama sunt :

 chimioterapie .

  consum matern de droguri recreaţionale de uz intravenous

  utilizarea de izotopi radioactivi la mamă în scop terapeutic

  ingestia de alcool în cantitate mai mare de 0,5 g/kgc/zi.

  infecţie HIV

  infecţie TBC activă

  infecţie cu virus herpes simplex cu leziuni active la nivelul sânului

 infecţia cu VHB cu viremie prezentă

Contraindicatiile alimentatiei naturale care vizeaza nou -nascutul

  nou născutul cu galactozemie,

 nou nascutul cu deficit congenital de lactază,

 nou nascutul cu boala urinilor cu miros de sirop de arţar şi

 nou nascutul cu fenilcetonurie

Promovarea alimentatiei naturale impune eforturi sustinute din partea medicilor , pentru  a exclude” cultura alimentatiei cu biberonul”.

Exista DOAR DOUA semne care pot atesta cantitatea insuficienta de lapte pe care o are mama si acestea sunt:

 Curba ponderala nesatisfacatoare a  sugarului ,(sugar aflat sub greutatea de la nastere la >2 saptamani de viata sau spor ponderal <500g/luna in primele 6 luni de viata)

 Oligurie <5 mictiuni/zi(urinari), cu urini foarte concentrate si puternic mirositoare

Restul sunt mituri :”lapte prea slab. prea gras, albastru,”sugar care tipa, este agitat dupa supt,acestea nu au  nici o valoare practica.

In concluzie exista 3 elemente fundamentale legate de alimentatia  naturala: indicatia ei absoluta in practic toate cazurile

 respectarea principiului suptului „la cerere”

 durata optima 4-6 luni ca alimentatie exclusiva la san si intarcare dupa varsta de 2 ani.

Laptele de mama nu poate fi niciodata egalat ca aliment „viu”,imunoactiv, biodisponibil,creator de legaturi psihoafective,cu o compozitie care difera net la inceputul unui supt fata de sfarsitul lui ,deci in decurs de numai 10-20 minute!

Articole Noi