Ce să fac, doctore? Află totul despre erupția dentară la bebeluși

Eruptia dentara a sugarului reprezinta una dintre perioadele emotionante pentru parinti si uneori chiar dificile atat pentru parinti cat si pentru bebelus.

Varsta eruptiei dentare este variabila si este conditionata in mare parte de factori genetici.

Dentitia ”de lapte” (temporara) apare intre 5-12 luni, dar pot exista si exceptii cazuri in care primul dintisor a aparut mai repede de 5 luni sau chiar dupa 12 luni.(in special la bebelusi nascuti prematur).

Eruptia la varste extreme, este rara, la majoritatea sugarilor eruptia incepe in jurul varstei de 6 luni si se termina, pentru dentitia de lapte, in jurul varstei de 2 ani si jumatate, chiar 3 ani.

Atat dintii de lapte cat si cei permanenti exista in maxilarul bebelusului de la nastere desi inca nu se vad pentru ca nu sunt pe deplin dezvoltati.

Dentitia temporara este formata din 20 de dinti .In primul an de viata apar in ordine urmatorii dinti:

 Incisivii mediani inferiori in nr de 2 la 6-10 luni

 Incisivii mediani superiori in nr de 2 la 8-12 luni

 Incisivii laterali in nr de 4 la 10-16 luni

anuarul sanatatii

Eruptia dintilor de lapte este similara la ambele sexe,dar dintii permanenti tind sa apara mai devreme la fete.

Aparitia dintisorilor poate fi intarziata de anumiti factori genetici sau de anumite boli ca:

 Rahitismul

 Hipotiroidismul

 Hipopituitarismul

 Sindromul Down

Cum se manifesta eruptia dentara?

Eruptia dentara poate fi asimptomatica sau copilul poate fi agitat, plangacios si durerea il face sa muste orice ii iese in cale pentru ca muscatura ii amelioreaza durerea temporar, deoarece anuleaza presiunea exercitata de dintele care urmeaza sa erupa.

Durerea din eruptia dentara nu este continua ci apare in episoade care pot dura de la cateva minute pana la cateva ore.

Ea poate fi insotita de hipersalivatie, de agitatie nocturna, refuzul mancarii sau a laptelui.

Gingiile bebelusului sunt rosii si tumefiate.Mai rar se intampla ca gingiile sa sangereze,atunci cand eruptia dentara produce mici chisturi care se sparg pe masura ce dintisorul iese la suprafata.

Uneori eruptia este insotia de subfebrilitati (37.3-38 grade Celsius), dar niciodata nu apare febra inalta!!!

In orice situatie cand copilul are febra peste 38 grade Celsius care dureaza mai mult de 2-3 zile este indicat sa consultati un medic pentru ca mai probabil bebelusul are o infectie.

Ca urmare a salivatiei excesive este posibil ca scaunul bebelusului sa fie mai moale, dar ATENTIE bebelusul nu are in mod normal diaree pe perioada eruptiei dentare!

Tot ca urmare a salivaiei excesive este posibil sa apara iritatii in jurul guritei bebelusului de aceea este indicat sa mentineti fata bebelusului curate si uscata.

Cum se poate ajuta bebelusul pe perioada eruptiei dentare?

In primul rand parintii trebuie sa aiba rabdare cu starile irascibile care apar pe perioada eruptiei dentare sis a incerce sa le amelioreze prin urmatoarele metode:

 Se incearca calmarea bebelusului prin plimbari, leganare,jocur

 Se maseaza gingiile bebelusului cu blandete dupa o igiena riguroasa a mainilor

 Aplicatiile reci la nivelul gingiei amelioreaza durerea (comprese cu apa rece,jucarii special pentru dentitie care se pot umple cu apa rece).

In situatiile in care aceste medote nu dau rezultat se poate recurge la tratament medicamentos cu antiinflamator sau geluri aplicate local pe gingii care se utilizeaza strict la recomandarea medicului!

Cand se incepe si cu ce se face periajul dintisorilor bebelusului?

In stomatologia pediatrica se recomanda ca bebelusii sa fie spalati pe dinti din momentul aparitiei primului dinte pentru ca afectarea dintiilor de carii poate aparea si la bebelusi foarte mici.

Periajul dentar la bebelusi ,asigura o igienta orala adecvata si are rolui de a stimula circulatia sangvina la nivelul gingiei.

Exista periute de dinti speciale pentru fiecare etapa de crestere a dintisorilor. Exista periute care se folosesc de la 0-6 luni pentru masarea gingiilor bebelusului, care pot fi si sterilizate. Alta categorie de periute care se pot folosi de la 6-18 luni si o a treia categorie care se poate folosi peste 18 luni.

Pasta de dinti pe care o folositi trebuie sa fie adaptata varstei copilului,astfel ca sub varsta de 6 ani cantitatea de fluor la 100gr pasta de dinti nu trebuie sa depaseasca 45 mg fluor.

Pentru ca bebelusul sa aiba dinti sanatosi si pentru a prevenii cariile si alte problem legate de sanatatea orala este indicate prima vizita la stomatolog in jurul varstei de 1 an si apoi periodic la 6 luni.

De retinut!!!

 Fiziologic eruptia dentara apare in jurul varstei de 6 luni cu unele variatii atat in debutul aparitie dintisorilor cat si in ordinea aparitiei lor

 Eruptia dentara poate fi insotita de subfebrilitati, dar NICIODATA de febra inalta

 Eruptia dentara NU este insotita in mod normal de diaree

 Febra peste 38 grade Celsius si diareea este o simpla coincidenta ,nu are legatura cu eruptia dentara si trebuie sa determine parintii sa solicite un

consult medical pentru bebelusul lor.

 Nu trebuie sa administrati bebelusului dumneavoastra tratament medicamentos din proprie initiativa , fara a consulta in prealabil un medic, pentru ca unele medicamente pot fi toxice pentru bebelusi

 Pentru a avea dintisori sanatosi ,bebelusul trebuie dus la un consult somatologic in jurul varstei de 1 an si apoi periodic la 6 luni.