Ce sa fac, doctore? Afla despre tratamentul cu antibiotice la copil.

Dr. Livia Marian

medic specialist medicina de familie, medic rezident in specialitatea Pediatrie -Clinica Medisprof 

antibiotice copiiDeoarece tratamentul cu antibiotice este atat de controversat in randul parintilor am scris acest articol pentru a informa corect parintii in legatura cu acest tratament si in acelasi timp pentru a sublinia o problema ingrijoratoare – REZISTENTA microbilor la antibiotice.

Mi se intampla zilnic la cabinet sa ma intrebe parintii :

”Sa-i administrez antibiotic la copil asa de mic?”

“Cum sa-i dau antibiotic fara nicio analiza?”

                                                      sau din potriva la cealalta extrema am pacientii care vin si imi spun :

“Dati-mi va rog un antibiotic ca doar asa imi trece durerea de cap”

“M-am simtit rau si am fost la farmacie si am luat antibiotic”

In mod paradoxal suntem printre tarile fruntase ale Europei cu consum crescut de antibiotice si datorita acestui fapt apare o crestere ingrijoratoare a rezistentei microbilor la antibiotice.

In ultimii ani ultilizarea antibioticelor a dus la salvarea multor vieti, la prevenirea numeroaselor infectii, au redus durata de evolutie si au prevenit aparitia sechelelor pe care le pot produce infectiile, dar utilizarea lor nu are doar efecte benefice.

Trebuie sa intelegem in primul rand ce sunt antibioticele si cand trebuie folosite?

Antibiotice sunt o clasa de medicamente antimicrobiene ( contra microbilor) care se folosesc in tratamentul bolilor bacteriene (microbiene) si uneori si in preventia acestora.

Este foarte important de stiut ca infectiile pot fi cauzate de:

 Bacterii(microbi)

 Virusi

 Fungi (ciuperci)

Tratamentul cu antibiotic este util numai in NUMAI in cazul infectiilor bacteriene.

Cum actioneaza antibioticele?

Antibioticele au doua mecanisme de actiune:

 fie omoara bacteriile si atunci se numesc bactericide

 fie doar inhiba cresterea acestora si se numesc bacteriostatice

Este important de precizat ca cele mai multe infectii sunt virale si NU necesita tratament cu antibiotice, dar la fel de important de precizat este faptul ca aceste infectii VIRALE uneori se pot supraifecta BACTERIAN si in acest caz DA,este necesar tratamentul cu ANTIBIOTICE.De aceea tratamentul cu antibiotice se administreaza STRICT la recomandarea medicului .

Exista antibiotice „ mai tari” sau antibiotice „mai slabe”?

Exista de fapt bacterii de anumite tipuri care sunt omorate doar de anumite antibiotice si de altele nu. Pe intelesul tuturor, antibioticele sunt clasificate pe clase iar fiecare clasa are un anumit spectru de actiune (adica omoara anumite bacterii) asa se pune problema cand un medic alege un anumit tratament cu antibiotic.

Este necesara efectuare unor analize inainte de tratamentul cu antibiotice?

Din experienta pe care o am la cabinet, multi parinti ar fi mai linistiti daca inainte de prescrierea tratamentului cu antibiotice s-ar efectua analize care sa dovedeasca necesitatea antibioticului.

Ideal ar fi ca pentru fiecare infectie sa se preleveze culturi si sa se realizeze antibiograma (metoda prin care se testeaza eficienta antibioticului la bacteria respectiva), ceea ce este din pacate apropape imposibil.

Se mai pot face analize “generale”care ne arata daca copilul are o infectie de origine bacteriana si acest lucru este aproape imposibil de realizat deoarece:

 copii fac infectii frecvente (uneori 8-12 infectii pe an ), iar recoltarea analizelor de fiecare data poate fi O TRAUMA pentru copil

 aceste analize “generale”(care ne arata sindromul inflamator de tip bacterian) in primele zile de boala pot sa nu fie inca modificate, rezultatele sa fie bune si totusi sa existe o infectie bacteriana care sa necesite antibioticoterapie.

 pentru efectuarea culturilor (investigatii care ne arata exact daca exista o infectie bacteriana si care anume este bacteria) sunt necesare de obicei 48 de ore, iar pentru antibiograma uneori este nevoie de inca 24 de ore iar in unele situatii deciziile terapeutice trebuie luate IMEDIAT.

Experienta clinica,anamneza, examenul clinic general,orienteaza medicul in conduita terapeutica care cantareaste bine situatia inainte de a prescrie tratamentul cu antibiotice si pentru ca sunt unele semene clare pentru medic de infectie bacteriana se administreaza tratament cu antibiotice fara analize prealabile in multe cazuri.

Tratamentul cu antibiotice are efecte adverse?

Orice medicament prezinta riscuri si beneficii, iar antibioticele nu sunt o exceptie de la aceasta regula.

Antibioticul nu face diferenţa între bacteriile care au produs infecţia şi bacteriile benefice organismului din aceasta cauza orice tratament cu antibiotice poate produce un dezechilibru al florei intestinale, bucale şi vaginale.

Antibioticele pot cauza iritatii gastrice.

Terapia cu antibiotice poate produce reactii alergice.

Tratamentul cu antibiotice timp indelungat poate duce la infectia cu Clostridium Difficile

De aceea trebuie administrate cand este nevoie, atunci cand beneficiile depasesc riscurile.

O problema majora a consumului de antibiotice o reprezinta REZISTENTA ingrijoratoare la antibiotice a microbilor.

Conform unui grup de experti din Marea Britanie :”In cazul in care nu se intervine energic pentru limitarea rezistentei la antibiotice numarul de decese produse de infectii cu germeni rezistenti va creste ingrijorator”.

Cum apare rezistenta la antibiotice ?

Rezistenţa la antibiotice este un fenomen natural cauzat de mutatii în genele bacteriilor. Utilizarea excesivă si incorectă a antibioticelor accelerează insa procesul, iar cand sunt expuse la antibiotice, bacteriile vulnerabile sunt omorate, iar bacteriile rezistente vor creste si se vor inmulti. Ele se vor transmite mai departe in populatie si vor imbolnavi alti indivizi susceptibili astfel vor aparea infectii din ce in ce mai multe cu bacteria rezistente.

Pentru apreveni aceasta REZISTENTA este foarte important sa:

 nu fie utilizate excesiv adica atunci cand nu este nevoie

 sa nu se administreza decat DOAR la recomandarea unui medic dupa consultatie sau/si dupa rezultatul analizelor acolo unde este cazul

 sa nu fie administrate incorect adica trebuie sa se respecte orele de administrare, intervalul corect, mai ales cel maxim dintre doze

 tratamentul sa nu fie interupt dupa 3 zile de administrare chiardaca pacientul este mai bine.

 Trebuie sa fie dizolve corect si aici ma refer la obtinerea solutiilor pentru copii.

 Trebuie sa fie pastrate corect -solutiile se mentin in frigider la 2-8 grade pe tot parcursul tratamentului.

 antibioticul trebuie administrat TOTDEAUNA pana la incheierea perioadei pentru care a fost prescris si exact asa cum v-a recomandat medicul numai asa vor fi distruse toate bacteriile si se va evita aparitia rezistentei

In concluzie …

 Antibioticele trebuie administrate NUMAI la recomandarea unui medic

 Antibioticele nu se administreaza in infectii virale

 Antibioticele nu sunt bau bau atunci cand trebuie, sunt nenumarate situatii care impun utilizarea lor

 Fara antibiotice s-ar muri in continuare de tuberculoza dar si de faringita streptococica

 Fara antibiotice orice infectie banala bacteriana, poate conduce la deces

 Este foarte important sa prevenim si sa intelegem ca REZISTENTA la antibiotice este raul cel mai mare

 Antibioticele trebuie recomandate cu discernamant si administrate corect

 Atunci cand situatia o impune antibioticele sunt salvatoare de vieti

Va recomand tuturor sa va gasiti un medic in care sa aveti incredere, de sfaturile caruia sa ascultatii, sa nu va tratati din proprie initiativa copii cu antibiotice, dar nici sa nu refuzati tratamentul cu antibiotice care poate salva viata atunci cand situatia o impune!