vineri, aprilie 19, 2024

Ce sa fac, doctore? Afla despre hipertensiunea arteriala indusa de sarcina

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

Ce este tensiune arteriala si care sunt valorile normale?

Tensiunea arterială este presiunea exercitată de către sânge asupra pereţilor arterelor in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii. Se măsoară în milimetri coloană de mercur (mmHg).

Masurarea corecta a tensiunii arteriale prin metoda clasica – aparate cu mercur – sau aparate electronice trebuie sa respecte cateva reguli:

 masurarea tensiunii arteriale trebuie sa se faca dupa min 5 minute de repaus,

 bratul sa fie la nivelul inimii

 sa nu se fumeze cu minim 15 minute inainte de a masura tensiunea arteriala

 sa nu se consume cafea in ora precedenta masuratorii

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt mai mici sau egale cu 120/80 mmHG.

Valorile cuprinse intre 120-139/80- 89 mmHg reprezinta o pre-hiperteniune.

Valorile >140/90 mmHg reprezinta hipertensiune arteriala.

Ce este hipertenisunea indusa de sarcina?

Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina reprezinta cresterea tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg in perioada sarcinii.

Hipertensiunea arteriala aparuta in timpul sarcinii si se clasifica in :

Hipertensiune gestationala tranzitorie– reprezinta cresterea tensiunii arteriale peste valorile normale, se mentine pe toata perioada sarcinii, nu este insotita de alte simptome, dupa nastere tensiunea arteriala revine de obicei la normal.

Preeclampsia-apare in perioada sarcinii si reprezinta un sindrom care se poate instala in orice moment dupa saptamana 20 de sarcina si pana la 6 saptamani dupa nastere. Spre deosebire de hipertensiunea gestationala tranzitorie care se manifesta doar cu cresteri ale valori tensiunii arteriale, preeclampsia asociaza si proteinurie (aparitia unor cantitati mari de proteine in urina) si edeme (acumulare excesiva de lichid la nivelul tesuturilor).

Eclampsia –este faza finala si cea mai grava si apare daca preeclampsia nu este tratata.

Se caracterizeaza clinic prin:- valori mari ale tensiuni arteriale, proteinurie, edeme si aparitia convulsiilor. Poate duce la coma si chiar la moartea mamei si a fatului.

Care sunt factorii de risc care duc la aparitia acestei boli in timpul sarcinii?

Un procent de pana la 5%din sarcini se pot complica cu aceasta boala, anumite femei au un risc mai mare decat altele de a face aceaasta boala.

Factori de risc major sunt:

 Hipertensiunea arteriala aparuta la o sarcina precedentă.

 Boli autoimune aşa ca Lupusul eritematos sistemic şi sindromul antifosfolipidic.

 Diabetul zaharat tip I şi II.

 Hipertensiunea arteriala cronică precedenta sarcinii.

 Boli renale

 Trombofilie

Factori de risc moderat sunt:

 Prima sarcină

 Varsta peste 35 de ani sau <18 ani

 Vîrste extreme ale fertilităţii (sub 16 ani, peste 40 ani)

 Intervalul dintre sarcini coscutive< 2ani sau >de 10 ani

 Obezitatea

 Istoric familial de preeclampsie(mama, sora cu preeclamsie)

 Sarcină multiplă

Care sunt simptomele unei hipertensiuni arteriale /preeclampsiei/eclampsiei?

Aparitia hipertensiunii arteriale este de cele mai multe ori asimptomatica ,si este descoperita intamplator la cabinetul medicului de familie la vizitele de monitorizare a sarcinii.

Simptomele de preeclampsia cel mai adesea se instaleaza gradat, dar uneori pot aparea si brusc, acestea includ :

 Edeme la nivelul mainilor si a fetei ce nu dispar in cursul zilei (daca nu exista alte semene de preeclampsie asociate edemelor, acestea sunt manifestarea unei sarcini normale si nu sunt motiv de ingrijorare, 30%dintre femei dezvota edeme ca o manifestare normala in timpul sarcinii)

 Cresterea excesiva in greutate :>2kg pe saptamana

 Aparitia purpurei (pete rosii la nivelul corpului)

 Cefalee (durere de cap)

 Scaderea acuitatii vizuale sau vedere incetosata, aparitia petelor negre in campul vizual

 Scaderea volumului urinei (mai putin de 500 ml in 24h)

 Dureri epigastrice (in regiunea stomacului)

 Dificultatea de respiratie in special, in pozitie culcata

 Iar in cazul eclampsiei pe langa cele enumerate mai sus apar si convulsiile (contractii involuntare aparute brusc ale musculaturii)

Cum se stabileste diagnosticul ?

Diagnosticul este sugerat de simptomatologia caracteristica sau de hipertensiunea arteriala detectata la controalele de monitorizare a sarcinii.

Preeclampsia este diagnosticata atunci cand gravidele prezinta hipertensiune arteriala cu debut recent cu valori >140/90mm Hg,la care se adauga proteinuria (proteine in urina ), dupa saptamana 20 de sarcina.

Pot fi utile in diagnosticarea acestei boli si alte teste de laborator ca: hematocrit, numarul de trombocite, dozarea proteinelor urinare pe 24h, creatinina serica, acid uric, ALAT, ASAT, LDH, ecografia obstetrical care evalueaza cresterea fetala, calculeaza indicele de lichid amniotic, evalueaza aspectul ecografic al placentei, metoda Doppler evalueaza artera ombilicala si arterele uterine.

Cum se trateaza aceasta boala?

Tratamentul definitiv este reprezentat de nastere. In cazul sarcinilor la termen , nasterea imediata dupa stabilizarea mamei este cea mai sigura masura.

Pentru sarcini <37 de saptamani, riscul de nastere prematura este luat in balanta cu severitatea preeclampsiei, astfel ca tratamentul are ca scop sa optimizeze starea mamei care de regula duce si la ameliorarea sanatatii fatului.

Dupa 34 de saptamani de sarcina se considera ca fatul atinge maturitatea pulmonara, la care riscul fetal devine mai mic decat riscul matern dat de continuarea evolutiei sarcinii cu preeclamsie severa.

Daca preeclamsia este blanda este posibil tratamentul ambulator cu repaus si medicatie antihipertensiva specifica sarcinii. Cazurile de preeclamsie severe necesita spitalizare. Eclampsia necesita intotdeauna terminarea sarcinii prin nastere, dupa controlul medicamentos al crizelor convulsive si a hipertensiunii severe.

Pacientele trebuie evaluate saptamanal dupa nastere prin controlul tensiunii arteriale, daca tensiunea arterial raman crescuta dupa 8 saptamani de la nastere se va lua in considerare diagnosticul de Hipertensiune arteriala cronica si se va institui tratamentul corespunzator.

!!!Pentru ca hipertensiunea arteriala indusa de sarcina este o cauza importanta de mortalitate si morbiditate materno-fetala ea trebuie descoperita din timp si tratata astfel ca ,fiecare gravida pe langa consultul la medicul ginecolog, trebuie sa aiba un medic de familie care o va monitoriza pe toata perioada sarcinii printr-o consultatie amanuntita inainte de sarcina, ulterior va fi monitorizata prin controale lunare pana in luna 7 a de sarcina, iar dupa luna a 7 a, va fi urmarita de 2 ori pe luna pana la nastere. La fiecare control medicul de familie va efectua o consultatie amanuntita gravidei, masurarea tensiunii arteriale si recomandarea analielor de laborator specifice fiecarui trimestru de sarcina.

 

 

Articole Noi