Ce să fac, doctore? Află despre adenopatia la copil.

Limfadenopatia reprezinta cresterea in dimensiuni a ganglionilor limfatici. In pediatrie, aceasta este o cauza frecventa de prezentare la medic, deoarece insotesc frecvent infectiile virale sau bacteriene cu care acestia se confrunta.

Ganglionii limfatici sunt formatiuni rotunde sau ovalare, distribuiti pe traiectul circulatiei limfatice si formate dintr-o aglomerare de celule (limfocite), avand rol important in capacitatea organismului de a se apara impotriva diferitelor infectii.

LOCALIZARI

Ganglionilor limfatici sunt clasificatI in functie de zona anatomica in care se afla. Exista ganglioni care se localizeaza superficial, fiind usor de observat sau palpat in cazul in care cresc in dimensiuni: occipital, retroauricular, preauricular, submandibular, cervical (anterior, posterior sau lateral), supraclavicular, axilar, epitrohlear, inghinal, popliteal.

Alti ganglioni sunt localizati profund, in vecinatatea organelor interne si a vaselor mari de sange: mediastinali, abdominali, aortici, splenici, hepatici etc.

In evaluarea limfadenopatiei pe parcursul examenului clinic este importanta localizarea ganglionilor mariti in volum. Astfel, cei palpabili in regiunile cervicale, axilare si inghinale sunt in mod obisnuit intalniti la copii cu infectii usoare (virale sau bacteriene), pe cand cei supraclaviculari sunt adesea in corelatie cu adenopatia mediastinala, care trebuie intotdeauna investigata in detaliu, fiind frecvent de cauza maligna.

Adenopatia la copil

CLASIFICARE

– limfadenopatie localizata (regionala): marirea ganglionilor situati in regiuni anatomice invecinate. Exemplu: in infectiile tractului respirator superior (gat, gura) se observa cresterea in dimensiuni a ganglionilor cervicali anteriori.

– limfadenopatie generalizata: marirea in volum a ganglionilor din mai mult de doua regiuni invecinate. Se intalneste in infectiile generalizate, in boli autoimune sau boli neoplazice.

CAUZE

● infectii:

– bacteriene: stafilococ, streptococ, bruceloza, tularemie

– virale: virusul Epstein Barr (EBV), Citomegalovirus (CMV), HIV, rubeola, rujeola, roseola infantum (cauzata de herpes virus), varicela

– micobacterii: tuberculoza

– protozoare: toxoplasma, malaria

– fungi: aspergiloza, histoplasmoza, coccidiomicoza

● boli autoimune: lupus eritematos sistemic, artrita idioaptica juvenila

● vaccinari

● malignitati: limfom Hodgkin si non-Hodgkin, leucemie, neuroblastom, rabdomiosarcom

● boli de tezaurizare: Gaucher, Niemann-Pick

● medicamente: fenitoina si altele

● histiocitoze

● diverse: sarcoidoza, boala Kawasaki, boala zgarieturii de pisica

DIAGNOSTIC

Se stabileste in urma unui istoric amanuntit, a examinarii clinice si a analizelor de laborator.

Consultul medical trebuie sa elucideze momentul aparitiei adenopatiei, infectii recente, simptome asociate, alte leziuni, muscaturi, intepaturi si tratamentul efectuat.

Examinarea clinica localizeaza ganglionii care se pot palpa, aspectul, aderenta, consistenta lor si urmareste alte semne de boala precum hepatosplenomegalia (cresterea in volum a splinei si ficatului), eruptii cutanate (purpura, petesii), echimoze (vanatai).

Se poate asocia: febra, odinofagie (durere de gat), tuse, durere la nivelul membrelor sau articulatiilor.

Ganglionii inflamatori de cauza virala sunt de obicei nedurerosi, mobili si de dimensiuni mici.

Un ganglion fluctuent si moale este intalnit in limfadenita de cauza bacteriana.

Aderenta la planurile cutanate, durerea la palparea acestuia, cresterea rapida in volum sunt considerate semne de malignitate.

Daca nu se deceleaza o cauza a limfadenopatiei in urma examinarii clinice si a analizelor de laborator sau daca aceasta nu este sugestiva pentru o malignitate sau o boala sistemica, patologia este monitorizata in timp, fiind considerata benigna. Daca aceasta persista sau continua cresterea ganglionilor in volum si numeric, investigatiile trebuie completate cu examinari mai complexe.

In stabilirea diagnosticului este necesara o colaborare intre medic de famile sau pediatru, unde este decelata de obicei patologia si chirurg pediatru, anatomopatolog, oncolog pediatru.

LABORATOR

– hemoleucograma sanguina completa, tablou sanguin pe lama

– probe de infectie: VSH, CRP

– serologie pentru EBV, CMV, toxoplasma, HIV

– intradermoreactia la tuberculina (IDR) pentru excluderea unei infectii tuberculozice

– ecografie abdominala, ecografie de parti moi (a ganglionilor), computer tomograf

– radiografie toracica, medulograma, biopsia ganglionului daca se suspecteaza o malignitate

TRATAMENT

In cazul in care prezenta ganglionilor este asociata cu o infectie din sfera ORL precum faringita, otita, infectii dentare, tratamentul specific (antibiotic, antiinflamator) are de obicei ca rezultat revenirea la dimensiuni normale a ganglionilor dupa un interval de timp.

Lipsa de raspuns la tratament sau persistenta unui ganglion mai mult de 4-6 saptamani, fara decelarea unei cauze specifice, necesita biopsia acestuia, adica prelevarea unei portiuni din componenta ganglionului si examinarea sa detaliata la microscop.

Uneori este necesara interventia chirurgicala pentru extirparea ganglionilor sau a unor tumori responsabile de aparitia adenopatiei.

DIAGNOSTIC DIFERENTIAL

Aparitia unui ganglion trebuie diferentiata de alte formatiuni asemanatoare ca aspect: chist branhial, chist de canal tireoglos, chist dermoid, lipoame, hematoame musculare, malformatii vasculare, hernie inghinala.

Majoritatea limfadenopatiilor la copil au evolutie benigna autolimitata. Unii ganglioni de acest tip pot persista luni de zile, fara sa ne ingrijoreze. Consultul medical este indicat insa mereu pentru incadrarea acestor formatiuni.