Ce să fac, doctore? Află cum îți poți proteja copiulul de boala gură-mână-picior

bloala gura mana piciorBoala gura-mana- picior este o patologie virala frecvent intalnita in perioada de mic copil, in principal la copiii sub varsta de 10 ani, fiind produsa de virusul Coxsackie A16, virus ce face parte din grupa enterovirusurilor.

Este o boala contagioasa, transmiterea acestui virus realizandu-se foarte usor prin tuse, stranut sau contaminarea cu materiile fecale ale persoanei infectate. Dupa expunerea la aceasta patologie, exista o perioada de incubatie de 3-6 zile in care nu apare nici un simptom, apoi dupa acest interval se manifesta boala.

Manifestari clinice

In primele zile se manifesta prin:

– febra

– oboseala

– inapetenta

– refuzul alimentatiei

– indispozitie

guraDupa 1-2 zile se observa aparitia unor pete rosii in jurul guritei, palmar (in palme) si plantar (in talpi), de unde si denumirea bolii de gura-mana- picior. Aceste leziuni se transforma ulterior in vezicule cu continut lichidian, de aspect asemanator cu cele din varicela, insa difera localizarea specifica a acestora.

In timp, aceste vezicule se sparg si la locul respectiv se formeaza o crusta.

Astfel de leziuni pot fi prezente si in gurita, in special in faringe, ceea ce produce durere locala si explica indispozitia copilului in aceasta perioada.

mana picior

Complicatii

– deshidratare: leziunile din gurita pot fi foarte dureroase, copilul refuzand alimentele si lichidele care ii produc disconfort; daca nu se reuseste cel putin administrarea de lichide, exista riscul de deshidratare

– suprainfectia bacteriana: ruperea veziculelor prin scarpinare si nerespectarea masurilor de igiena creste riscul de suprainfectare

– complicatii neurologice: somnolenta, durere de cap, gat intepenit

Aceste complicatii necesita neaparat consultul medical, pentru initierea unui tratament specific. In unele cazuri este necesara asocierea unui antibiotic la schema de tratament. De asemenea, daca este imposibila alimentarea si hidratarea copilului, este nevoie de internare in spital si administrarea de lichide si electroliti pe cale endovenoasa (prin perfuzii).

Diagnostic diferential

Boala gura-mana- picior trebuie diferentiata de:

– varicela

– stomatita aftoasa

– herpangina

– alergii diverse

– purpura Henoch Schonlein

Tratament

Fiind de etiologie virala, nu exista tratament specific pentru patologia gura-mana- picior, dar putem ajuta copilul sa treaca mai usor prin boala.

– izolare la domiciliu – copiii infectatii transmit afectiunea in prima saptamana de boala, deci este recomandat ca acestia sa nu mai intre in contact cu alti copii in aceasta perioada si inclusiv pana ce veziculele dispar de pe tegumente.

– oferiti copilului cat mai multe lichide in cantitate mica si frecventa; sunt de preferat apa plata, ceaiuri, care, daca sunt usor mai reci calmeaza durere locala.

– nu administrati in aceasta perioada copilului alimente condimentate excesiv sau citrice, deoarece acestea pot accentua durerea din gat.

– febra se trateaza cu antitermice uzuale (Ibuprofen, Paracetamol, Algocalmin)

– durerea de gat poate fi ameliorata prin utilizarea antisepticelor faringiene (sub forma de spray-uri, solutii pentru badijonaj bucal sau comprimate masticabile)

– anti-histaminice si unguente local (mixtura mentolata / pudra mentolata) in cazul in care este prezent pruritul

Transmiterea virusului se realizeaza si prin intermediul materiilor fecale ale persoanei infectate, in care virusul poate persista aproximativ o luna. Prevenirea acestui lucru se realizeaza prin respectarea normelor de igiena personala:

– spalarea frecventa a mainilor inainte si dupa contactul cu copilul (mai ales in cazul in care s-a intrat in contact cu veziculele de pe corpul copilului sau daca s-a schimbat pampersul copilului)

– jucariile si obiectele personale ale copilului infectat nu trebuie impartite cu alti copii; acestea vor fi spalate si dezinfectate cat mai des posibil

– nu exista vaccin impotriva acestei infectii cu virusul Coxsackie

– nu se cunosc riscuri pentru femeile insarcinate, dar este de evitat contactul cu acestea in perioada de contagiozitate pentru a preveni afectarea fatului.