joi, aprilie 18, 2024

Case de Poveste – noul proiect al Create.Act.Enjoy.

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

Case de Poveste webTrei locuințe în care au trăit personalități remarcabile ale orașului vor deveni în această toamnă Case de Poveste.

Casa Doinei Cornea – publicistă și disidentă anticomunistă, apartamentul Ioanei Em. Petrescu – critic, istoric literar și profesor universitar și casa lui Sigismund Toduță – compozitor, muzicolog și profesor vor face parte din noul proiect de educație non-formală al asociației Create.Act.Enjoy.

Case de Poveste a fost conceput cu gândul de a le oferi tinerilor o variantă interactivă de a învăța despre valori ale comunității în care trăiesc.

Transformate în muzee vii timp de trei zile în luna noiembrie, casele vor oferi experiența de a cunoaște în mod direct felul în care au trăit, au muncit, au iubit și au devenit surse de inspirație niște oameni pe care tindem să-i cunoaștem doar la un nivel superficial, din auzite sau din pagini de manual.

Experiențele de învățare interactivă ale proiectului includ și o serie de ateliere creative realizate, în funcție de context, în varianta fizică sau online.

Atelierele de fotografie, film, teatru & improvizație, gândire critică  u început din 22 octombrie cu elevi și profesori de la școli din Aluniș, Mintiu Gherlii, Bobâlna, Borșa și Cluj-Napoca.

Până acum, atelierele au avut peste 120 de participanți – majoritatea elevi, dar și cadre didactice sau părinți.

Instalațiile artistice din fiecare Casă de Poveste sunt concepute de regizoarea de teatru Andreea Iacob, alături de echipa artistică a proiectului.

Fiecare casă va fi deschisă timp de câte o zi, pentru tururi ghidate, gratuite, la care vor putea participa câte 2 persoane, pe bază de rezervare.

Experiențele interactive gândite în jurul personalităților Doina Cornea, Sigismund Toduță și Ioana Em. Petrescu vor fi transpuse și în format multimedia ce va fi disponibil online pe termen lung pentru cei care nu vor reuși să facă o vizită fizică.

Case de Poveste este un proiect creat pentru a fi complementar cu activitățile educative, fiind potrivit pentru a fi inclus în programele de „Școala Altfel”, însă poate fi interesant și pentru studenți sau pentru comunitatea locală în ansamblul ei.

În plus, tinerii care spun „prezent” la activitățile proiectului, primesc și o porție de inspirație contemporană pentru a putea găsi mai ușor răspunsul la „ce-o să mă fac când cresc mare?”.

Oameni care practică meserii mai puțin cunoscute sau practicate, de la distribuitor de film la medic stomatolog, își spun pe scurt povestea în cadrul unui interviu filmat și dau câteva sfaturi utile pentru cine ar dori să urmeze cariere similare.

Scopul tuturor activităților din proiectul Case de Poveste este de a le trezi tinerilor apetitul pentru a-și dezvolta abilități care nu sunt neapărat scoase în evidență pe parcursul anilor de școală, însă care ar putea fi calea spre meserii dinamice și de viitor, care să li se potrivească.

Iar pe de altă parte, motivația proiectului este de a oferi un cadru pentru cei tineri de a descoperi repere morale în comunitatea din care fac parte și de a-și contura niște valori personale după care să se ghideze.

Este de subliniat faptul că personalitățile istorice valoroase din comunitatea locală nu sunt folosite la potențialul maxim ca sursă de inspirație pentru generațiile tinere, în căutare de repere morale.

Până în momentul de față, nu există nicio casă memorială din Cluj-Napoca deschisă publicului în permanență pentru vizitare.

Conexiunile cu trecutul, cultura și comunitatea sunt considerate surse de bunăstare.

Ba chiar, un studiu din 2019 publicat de British Medical Journal arată că activitățile culturale contribuie inclusiv la prelungirea vieții, iar rezultatele sunt vizbile și pentru persoanele care consumau produse artistice doar de 3 sau 4 ori într-un an.

Case de Poveste -ioana-webCase de Poveste | Ioana Em. Petrescu

Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/1048343298938416/
Rezervări pentru vizite în 10 noiembrie: https://calendly.com/create-act- enjoy/case-de-poveste-ioana-em-petrescu?month=2020-11

Case de Poveste | Case de Poveste doina-webDoina Cornea

Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/2215240021942604
Rezervări pentru vizite în 11 noiembrie: https://calendly.com/create-act- enjoy/case-de-poveste-doina-cornea?month=2020-11

Case de Poveste | Sigismund Toduță

Case de Poveste sigismund-webDetalii eveniment: https://www.facebook.com/events/2795331414044435
Rezervări pentru vizite în 12 noiembrie: https://calendly.com/create-act-
enjoy/case-de-poveste-sigismund-todu-a?month=2020-11

Proiectul este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural
Național (AFCN) și al Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca prin Direcția de Asistență Socială și Medicală.

Parteneri:
Biblioteca Județeană Octavian Goga, Fundația Doina Cornea, Fundația Sigismund Toduță, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Facultatea de Istorie și Filosofie, Asociația CEVA – Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică, Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Parteneri media:
TVR Cluj, EBS Radio, Radio România Cluj, ilikeCluj.ro, cluju.ro, cluj.com

Articole Noi