CARAVANA ,,ZESTREA TRADIȚIILOR CLUJENE” LA SÂNNICOARA

,,M-am suit în dealul Clujului!”

sannicoara 3Viaţa cu feţele ei multiple, având în centrul ei traiul, munca, iubirea şi ura, lupta şi victoria sau înfrângerea omului îşi găseşte în tradiţii, obiceiuri şi folclor, o oglindire vie… Adevărate comori spirituale, izvorâte din practicile strămoşeşti ale poporului nostru şi transmise prin viu grai din generaţie în generaţie, tradiţiile, obiceiurile şi folclorul, reprezintă cartea de identitate a unei naţiuni, idee unanim acceptată de către noi, toţi, în zilele noastre.

Aşa cum fiecare dintre noi capătăm o anumită identitate încă de la naştere, de care nu ne vom putea detaşa niciodată, nici această cultură tradiţională nu-şi poate pierde identitatea şi nici valoarea transmisă de la o generaţie la alta.

Multe dintre obiceiurile şi datinile strămoşeşti nu se mai practică astăzi, fiind povestite cu mult regret de bătrânii satelor, care, atunci când le povestesc, li se umezesc ochii şi oftează ca după un lucru de mare preţ pe care l-au pierdut. Pentru a nu se mai întâmpla astfel de lucruri, astăzi ne revine nouă nobila misiune de a promova şi transmite aceste nepreţuite valori culturale generaţiilor viitoare.

Cu ocazia Zilei de 1 Martie 2018, Școala Gimnazială Sânnicoara din jud. Cluj, a primit cel mai frumos marțisor venit din partea Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, care a organizat la Căminul Cultural Sânnicoara, concursul pe teme de cultură tradițională în cadrul Proiectului cultural – educativ ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”. Această activitate legată de promovarea obiceiurilor și tradițiilor din județul nostru, a fost coordonată de către dna Marinela Zegrean Istici, dna Mariana Morcan, dl Sâmboan Grigore și dl Bruchental Ioan, toti angajati ai CJCPCT Cluj. Sincere felicitări, oameni buni, iubitori de frumos și autentic și păstrători ai tradițiilor strămoșești! La ora 12.00 Căminul cultural s-a umplut de elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială Sânnicoara, unitate de învățământ aparținând Liceului Tehnologic ,,Ștefan Pascu” Apahida. Alături de care s-au aflat și reprezentanții autorităților locale, respectiv dl. Fati Grigore, primarul comunei Apahida și dna viceprimar, Crăciunaș Ilinca.

sannicoara 1După prezentarea materialului cu privire la desfășurarea concursului de către dna Marinela Zegrean Istici, consilier educație și cultură tradițională în cadrul CJCPCT Cluj, au fost constituite cinci echipe de elevi care au răspuns la întrebările testului grilă, iar jurizarea s-a făcut de către un juriu de specialitate și care a avut următoarea componență:
– dl. Sâmboan Grigore, redactor emisiuni tradiții clujene la Radio Renașterea și angajat al CJCPCT Cluj.
– dna Mariana Morcan, interpret de muzică populară, angajată a CJCPCT Cluj.
– dl. Brăileanu Sorin – Ionel, profesor dr. la Școala Gimnazială Sânnicoara, organizator de festivaluri în domeniul folclorului, obiceiurilor și tradițiilor locale, jurnalist specializat pe învățământ și cultură tradițională.

sannicoaraDin cele cinci echipe de elevi participante, patru dintre ele au obținut un punctaj de 98 puncte din cele 100 de puncte posibile și una, 65 de puncte, rezultat care nu poate decât să ne mulțumească și să credem că tradițiile de pe aceste meleaguri idilice au viitorul asigurat!

Spre finalul activității, dna Mariana Morcan a interpretat Balada lui Horea și, mai apoi, binecunoscutul cântec popular ,,M-am suit în dealul Clujului” reușind să culeagă simpatia publicului prezent prin urale și aplauze îndelungi.

Activitatea s-a încheiat cu festivitatea de premiere a echipelor de elevi participante la concurs, iar premiile oferite de Consiliul Județean Cluj au constrat în cărți având ca subiect obiceiurile și tradițiile din județul nostru, și diplome atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice care i-au îndrumat.

Mulțumim CJCPCT Cluj, reprezentanților autorităților comunei Apahida, tuturor cadrelor didactice care au contribuit intr-un fel sau altul la reușita acestei activități deosebit de utilă pentru elevi și școală cât și pentru marea comunitate a tradițiilor românești din care facem cu toții parte. Și nu în ultimul rând vă mulțumim dumneavoastră, dragi elevi, pentru interesul și seriozitatea de care ați dat dovadă pe parcursul derulării acestui concurs!

Vă dorim tuturor să aveți parte de mult succes în tot ceea ce v-ați propus să realizați, o primăvară frumoasă și însorită, o primăvară în care rezultatele excepționale, bucuria, credința, speranța, belșugul, buna înțelegere, dragostea și iubirea să vă însoțească pretutindeni! Doamne – ajută! Doamne – ajută românași, oriunde v-ați afla!

sannicoara 4 sannicoara 6