AURELIA CRISTEA: „Noul Cod Fiscal, propus dezbaterii de Guvernul Ponta, e o şansă pe care ne-o oferim de dezvoltare economică”

0
422

aurelia cristeaNoul pachet fiscal, propus dezbaterii publice de Guvernul Ponta şi de PSD, este unul al creşterii economice, bazat pe o viziune unitară, atât de necesară pregătirii pentru aderarea la zona euro. Este un pachet legislativ care are toate şansele să reprezinte motorul economiei României pe termen lung, menit să creeze instrumente pentru reducerea sărăciei şi încurajarea muncii. De aceea, este esenţial să cuprindă punctele de vedere ale tuturor părţilor interesate şi să fie susţinut de toate forţele politice, e de părere deputatul PSD Cluj, Aurelia Cristea. Aceasta a luat parte, în calitate de membru al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, la prezentarea celor două Coduri, făcută, ieri, în faţa Comisiei, de ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov.

 „Evident că este necesară o dezbatere mai largă a noului pachet fiscal propus, cu toţi actoriii implicaţi, de la micii antreprenori, experţi-contabili, auditori, şi până la mediul academic. Este momentul să adoptăm un Cod Fiscal şi de Procedură Fiscală care să asigure predictibilitate, stabilitate, să stimuleze apetitul pentru investiţii şi să crească numărul de antreprenori. În aceeaşi măsură, trebuie să asigurăm un echilibru în ceea ce priveşte beneficiile acestuia pentru angajaţi- creşterea gradului de ocupare pe piaţa forţei de muncă, dar şi a veniturilor angajaţilor. Cred ca e important să creăm instrumente care să contribuie la incluziune socială şi la reducereasărăciei, şi, în acelaşi timp, să descurajeze nemunca şi dependenţa de ajutor social!”, a declarat Aurelia Cristea.

Potrivit fostului ministru, statisticile "României sărace" sunt îngrijorătoare: avem o rată a sărăciei de 41,7%, un procent de copii aflaţi în risc de sărăcie de 52,2%, iar 17 procente din români primesc ajutor de la Uniunea Europeană.

„Am solicitat ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov să facă o prezentare, o paralelă a avantajelor noului pachet fiscal pentru investitor/antreprenor/acționar versus angajatul simplu. De asemenea, am solicitat măsuri de stimulare a piețelor financiare de asigurări şi pensii private, care sunt piloni de bază într-o economie bine dezvoltată”, a subliniat deputatului PSD Cluj.

Aurelia Cristea lansează un apel public la consultări şi îi invită pe toți cei care au o opinie referitoare la noul Cod Fiscal, să i-o comunice prin:

– e-mail: deputat@aureliacristea.ro

– scrisori, memorii trimise prin poştă sau depuse personal la sediul Cabinetului Parlamentar din Cluj-Napoca: Aleea Detunata nr. 1, parter Complex Mercur

– telefon (Cabinet Parlamentar): 0364.435.734 sau 0725.109.380

– mesaje pe rețelele de socializare: Facebook, Twitter, LinkedIN, Google+

Backgroud

Sumar prevederi noi incluse în proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală:

1. Scăderea TVA, pentru a susține economia şi veniturile clasei de mijloc :  a. 20% de la 1 ianuarie 2016; 18% de la 1 ianuarie 2018; b. 9% la carne, peşte, legume şi fructe, de la 1 ianuarie 2016; c. Introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părți de clădire şi terenuri de orice fel

2. Scăderea cotei unice : a. 14%, de la 1 ianuarie 2019 (atât pentru impozit pe venit, cât şi pentru impozit pe profit);

3. Reducerea fiscalității pentru microîntreprinderile active, în paralel cu penalizarea microîntreprinderilor fără angajați : a. 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariați; b. 3% pentru microîntreprinderile cu un salariat, c. 3%+1530 lei trimestrial, pentru microîntreprinderile fără salariați

4. Eliminarea impozitului pe dividende, începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura ajută la eliminarea dublei impozitări, la creşterea competitivității României şi la menținerea în țară a capitalului.

5. Scăderea accizei la mai multe produse, inclusiv benzină și motorină. Scăderea accizei la alcool,bere și vinuri spumoase (mare parte din consum se realizează din producția națională), în paralel cu creșterea accizei la băuturile fermentate liniștite.

 6. Reducerea cotei contribuțiilor de asigurări sociale de stat pentru condiții normale de muncă, din 2017 : a. Reducere contribuții la angajat, de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017;  b. Reducere contribuții la angajator, de la 15,8% la 13,5%, de la 1 ianuarie 2017.

7. Creșterea sumei neimpozabile pentru veniturile din pensii la determinarea impozitului pe venit  – în prezent plafonul neimpozabil este de 1000 lei, iar acesta va crește la 1050 lei în anul 2016 și cu câte 50 lei în fiecare an fiscal până se va ajunge la valoarea de 1200 lei lunar.

8. Extinderea bazelor impozabile în cazul contribuțiilor de asigurări sociale și contribuțiilor de asigurări de sănătate și plafonarea acesteia la 5 câștiguri salariale medii brute pe țară.

9. Eliminarea impozitului pe construcții, începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura necesară pentru creșterea investițiilor și a competitivității interne.

10. Neimpozitarea totală a cheltuielilor efectuate de angajatori pentru pregătirea profesională și perfecționarea angajaților.

11. Mărirea marjelor în care autoriățile locale pot decide cu privire la impozitele și taxele locale (pentru o mai mare descentralizare a deciziei)

12. Eliminarea a 19 taxe și impozite.

13. Pentru cei cu venituri reduse din salarii (de până la 1.000 lei/luna brut) a fost majorat nivelul deducerilor personale acordate în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere (de la un maxim de 650 lei/lună la 800 lei/lună).

14. Reducerea impozitului cu 50% pentru mijloacele de transport hibride. 15. Se introduce reglementarea principiului “in dubio contra fiscum” (în caz de dubiu cu privire la norma fiscală, interpretarea se face în favoarea contribuabilului).