joi, martie 28, 2024

51 de organizații clujene iau poziție față de situația de la Liceul Apáczai din Cluj-Napoca

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

apaczai_kissgabor2Gergely Balázs, președintele Asociației Clujul Comoară, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj și reprezentanți a 50 de asociații și fundații civile și profesionale clujene, precum Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, grupul PONT, Asociația Tranzit  sau Asociația Economiștilor Maghiari din România, au semnat și depus, respectiv trimis joi, 19 ianuarie, o luare de poziție vizavi de situația de la liceul clujean Apáczai Csere János din Cluj.
Documentul a fost trimis inspectorului școlar general al județului Cluj, Valentin Cuibus, inspectorului școlar general adjunct al județului Cluj, Török-Gyurkó Zoltán și secretarului de stat pentru învățământ în limbile minorităților, Király András György.
 
În cadrul luării de poziție, semnatarii își exprimă nemulțumirea și revolta vizavi de situația în care s-a ajuns la liceul Apáczai Csere János, unde nu s-a aprobat în acest an școlar singura clasă a V-a din județ cu profil de arte, cu predare în limba maghiară. De asemenea, semnatarii solicită găsirea unei soluții prompte și favorabile elevilor afectați, precum și asigurarea educației artistice în limba maghiară pe viitor.
 
apaczai_kissgaborMotivația Inspectoratului Școlar Județean pentru neaprobarea clasei se referă la numărul prea mic de elevi înscriși în acea clasă, însă în cadrul altor licee clujene au fost aprobate clase cu profil vocațional cu un număr la fel de mic sau mai mic de elevi. Nemulțumiți, părinții elevilor de la Apáczai au trimis, în cursul săptămânii trecute, o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Situația de la Liceul Apáczai, precum și nemulțumirile părinților, au fost publicate și pot fi consultate în presa locală și națională. 
 
Stimate domnule inspector școlar general,

lista semnaturiNoi, reprezentanții asociațiilor și fundațiilor civile și profesionale clujene, urmărim cu îngrijorare impasul în care a ajuns secția cu profil de artă din cadrul Liceului Teoretic Apáczai Csere János. Pilonul principal al învățământului profesional cu limba maghiară de predare în domeniul artelor plastice, care în ultimii 16 ani a asigurat dezvoltarea la cel mai ridicat nivel a capacității creatoare și de exprimare artistică a mai multor generații de copii, precum și fundamentarea culturii generale și artistice ale acestora, a ajuns într-o situație critică. Elevii de la secția de desen a Liceului Apáczai și-au afirmat talentul la numeroase expoziții de artă, lucrările lor au apărut în diverse publicații din domeniu. Aceste rezultate confirmă eficiența programului de învățământ menit să dezvolte talentul elevilor, recunoscut nu doar la nivelul orașului nostru, ci și într-un cadru mai larg, național și internațional. Dreptul la învățământul în limba maternă este un drept fundamental garantat atât de Constituția României, cât și de tratatele internaționale semnate. Acest drept, în conformitate cu Legea Educației Naționale, trebuie asigurat și în cadrul învățământului de specialitate din domeniul artelor plastice. Ținând cont de interesele comunității noastre, bazându-ne pe drepturile garantate de legile în vigoare, ne adresăm Ministerului Educației Naționale și Inspectoratului Școlar Județean Cluj cu rugămintea de a asigura și în viitor elevilor posibilitatea să învețe în limba maghiară în cadrul secției cu profil de artă, așa cum s-a întâmplat și în anii anteriori.

lista semnaturi 1Având în vedere faptul că rezolvarea rapidă și favorabilă a situației create nu reprezintă doar interesul comunității maghiare, ci în același timp și al Ministerului Educației Naționale, al Inspectoratului Școlar Județean și al acelora care văd în copii viitorul vieții culturale și artistice, vă rugăm să luați în considerare argumentele evidențiate de către profesori, părinți și organizațiile civile și profesionale. Astfel, în perioada de înscrieri ce va avea loc în viitorul apropiat vă rugăm să găsiți o soluție pentru asigurarea învățământului profesional cu predare în limba maghiară în domeniul artelor plastice la Cluj-Napoca.

În speranța unui răspuns prompt și favorabil,

În numele Asociației Clujul Comoară: Gergely Balázs, președinte

Articole Noi